Linkuri accesibilitate

Statele Unite şi Coreea de Sud pledează pentru negocieri multipartite în criza nord-coreeană


Statele Unite şi Coreea de Sud doresc rezolvarea pe cale diplomatică a crizei provocate de programele nucleare nord-coreene. Într-o convorbire telefonică a preşedintelui Geroge Bush cu omologul său de la Seul Roh Mooo Hyun, cei doi s-au pronunţat pentru consultări multipartite care să pună capăt crizei, blocînd ambiţiile nucleare ale comuniştilor de la Fenian.

Pe de altă parte, aviaţia militară americană a reînceput zborurile de supraveghere în vecinătatea Coreei de Nord, la 11 zile după incidentul în care un aparat american de recunoaştere a fost interceptat şi însoţit agresiv de patru avioane de vînătoare nord-coreene.

Anunţul referitor la reluarea zborurilor de supraveghere a fost făcut la doar cîteva ore după ce adjunctul diplomaţiei de la Washington James Kelly a spus în Congresul american că programele nucleare nord-coreene cu implicaţii militare sînt mult mai avansate decît se crezuse iniţial. Kames Kelly a afirmat că regimul de la Fenian se poate dota cu arme atomice în doar cîteva luni.
XS
SM
MD
LG