Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe german pledează pentru respectarea calendarului de elaborare a noii constituţii UE


Cu o zi în urmă, şeful diplomaţiei germane, Joschka Fischer, a pledat pentru respectarea calendarului de elaborare a noii constituţii europene. Pe fondul diferenţelor dintre membrii UE în politica faţă de criza irakiană a sporit şi presiunea pentru amînarea proiectului noii constituţii şi pentru elaborarea politicilor comune externă şi de apărare.

Fischer a declarat că situaţia generală de pe scena politică internaţională, precum şi starea economiei globale impun adoptarea urgentă a “unei constituţii democratice şi flexibile”, care să ofere europenilor posibilitatea de a acţiona unitar. Potrivit calendarului deja stabilit, Convenţia pentru Viitorul Europei, organismul creat special pentru a întocmi proiectul constitutiei Europei Unite, ar trebui să prezinte în luna iunie Consiliului European documentul respectiv.

Prim-miniştrii italian şi german, Silvio Berlusconi şi Gerhard Schroeder, au anunţat că vor solicita săptămîna viitoare accelerarea procesului de elaborare a reformei instituţionale de care se ocupă Convenţia pentru Viitorul Europei.
XS
SM
MD
LG