Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Cele şase condiţii vor trebui duse la îndeplinire în decurs de câteva zile. În primul rând, preşedintele irakian Saddam Hussein va trebui să facă o declaraţie publică, care să fie transmisă în Irak şi în străinătate, prin care să recunoască existenţa armelor de distrugere în masă şi să declare că va renunţa la ele. În al doilea rând, Bagdadul trebuie să permită unui număr de 30 de oameni de ştiinţă să fie chestionaţi în afara ţării.

Premierul britanic Tony Blair: “De la ultima rezoluţie din noiembrie, nu a existat nici un interviu cu vre-un om de ştiinţă irakian în afara Irakului, unde lor şi familiilor lor să le poată fi garantată siguranţa. Dorim să ne asigurăm că Irakul va permite ca asemenea interviuri să aibă loc”.

Potrivit lui Blair, Irakul trebuie să predea stocurile de arme chimice şi biologice de care dispune, sau să pună la dispoziţie documentele care să demonstreze ce s-a întâmplat cu ele. În al patrulea rând, trebuie să se angajeze că va distruge toate rachetele interzise, iar în al cincilea rînd să prezinte vehiculele aeriene, fără echipaj uman, aşa numitele drone, ce pot împrăştia arme chimice asupra unor zone întinse.

În sfărşit, potrivit proiectului de rezoluţie propus de britanici şi susţinut de Statele Unite şi Spania, Irakul trebuie să se angajeze că va distruge toate laboratoarele mobile de producţie a materialelor biologice.

Între timp, Irakul a anunţat că a continuat, sub supravegherea ONU, distrugerea rachetelor interzise Al-Samoud. Un număr de 55 asemenea rachete au fost până în prezent distruse, dintr-un total estimat la peste 100.
XS
SM
MD
LG