Linkuri accesibilitate

Washington cere o monitorizare mai extinsă a programelor nucleare din Iran


Autorităţile de la Washington solicită Iranului să accepte inspecţii mai amănunţite ale programelor nucleare. Sean McCormack, purtătorul de cuvînt al Consiliului pentru securitate naţională de la Casa Albă, este citat de agenţiile intrenaţionale de presă cu declaraţia că Statele Unite consideră că nu există nici o raţiune pentru care Iranul ar avea nevoie de programe nucleare.

Punctul de vedere american a fost sprijinit de directorul agenţiei ONU pentru energie atomică Mohamed el Baradei, care a cerut autorităţilor de la Teheran să semneze un protocol adiţional la tratatul de neproliferare, document care ar autoriza inspecţii incognito la instalaţiile nucleare precum şi o monitorizare extinsă a acestora. Statele Unite acuză Iranul că încearcă să dezvolte arme nucleare susţinînd că programele atomice iraniene sînt mult mai evoluate decît s-a crezut pînă acum.

Autorităţile iraniene resping aceste acuzaţii. Cu o zi în urmă, aflat în vizită la Teheran, şeful diplomaţiei ruse Igor Ivanov, a declarat că programele nucleare ale Iranului sînt paşnice şi transparente.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG