Linkuri accesibilitate

Autonomia găgăuză solicită un statut de subiect distinct într-o viitoare, ipotetică federaţie


Autonomia gagauza doreste sa participle, alaturi de Transnistria, la negocierile privind federalizarea Moldovei, a declarat astazi guvernatorul de la Comrat, Gheorghi Tabunscic, la o intrevedere cu raportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru Repuiblica Moldova. Potrivit lui Tabunscic, autonomia gagauza va solicita un statut de subiect distinct in cadrul posibilei federatii.

In replica, presedintele comunist al comisiei pentru politica externa din Parlamentulu de la Chisinau, Andrei Neguta, a declarat ca participarea autoritatilor de la Comrat la negocierile de federalizare a Republicii Moldova nu este necesara. Neguta a adaugat insa ca solicitarile autonomiei gagauze vor fi luate in calcul la elaborarea unei noi Constitutii a Republicii Moldova, asa cum a propus presedintele Vladimir Voronin.

La randul sau, unul din raportorii APCE, Josette Durieu, a spus ca prin eventuala federalizare a Republicii Moldova se urmareste doar solutionarea problemei transnistrene. Josette Durieu a lasat sa se inteleaga ca autonomia gagauza nu poate fi implicata in acest proces.
XS
SM
MD
LG