Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană: partea greacă a Ciprului va putea adera la UE în 2004


Comisia Europeană a declarat că partea greacă a Ciprului se află în continuare pe calea spre aderarea la Uniune în anul 2004, deşi au eşuat eforturile de reunificare a insulei. Secretarul general ONU Kofi Annan a declarat că tratativele între liderii ciprioţi greci şi turci s-au încheiat cu un eşec, fără a se ajunge la un acord asupra planului de reunificare propus de Naţiunile Unite.

Comisia Europeană a declarat scurt timp după anunţul lui Annan că partea greacă a Ciprului, care este recunoscută internaţional va putea cu toate acestea să semneze luna viitoare documentele de aderare la Uniunea Europeană.

Fără un acord de reunificare a Ciprului, partea controlată de turci a insulei va rămîne însă în afara Uniunii. Purtătorul de cuvînt al Comisiei europene Filori a adăugat că prin eşecul tratativelor asupra reunificării Ciprului, Turcia a suferit un eşec în propriile sale aspiraţii de a adera la Uniunea Europeană.

Filori a precizat că, dacă nu se ajunge la o reglementare în chestiunea cipriotă, va fi dificil pentru Turcia să înceapă negocieri de aderare în decembrie 2004, cum s-a planificat, fiindcă Turcia va fi în situaţia de a nu recunoaşte unul dintre membrii blocului la care doreşte să adere.

Între timp, liderul partidului de guvernămînt din Turcia Recep Tayyip Erdogan a spus că negocierile privind reunificarea Ciprului trebuie să continue, adăugînd însă că ele nu vor putea fi încheiate într-un interval de timp nerealist.
XS
SM
MD
LG