Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Arie Fleicher a vorbit despre continuarea consultărilor diplomatice precizînd că dezbaterile în Consiliul de Securitate, programate iniţial să înceapă astăzi ar putea avea loc în partea a doua a săptămînii.

Preşedintele Franţei Jaques Chirac şi ministrul de externe rus Igor Ivanov au anunţat că sînt pregătiţi să îşi folosească dreptul de veto pentru a bloca noua rezoluţie care ar autoriza declanşarea războiului.

În acelaşi timp, secretarul general ONU Kofi Anan a avertizat Washingtonul şi aliaţii săi că o operaţiune militară în Irak fără acceptul Consiliului de Securitate încalcă prevederile chartei ONU nu şi are legitimitate internaţioanlă.

Într-o convorbire telefonică a şefului administraţiei americane cu liderul de la Beijing, Ziang Zemin i-a transmis lui George Bush că inspecţiile pentru dezarmarea Irakului trebuie să continue, iar criza trebuie rezolvată prin mijloace paşnice. Preşedintele Chinei a solicitat regimului de la Bagdad să respecte cu stricteţe rezoluţiile ONU, însă agenţia oficială de ştiri Xinhua nu precizează dacă şi China e gata să blocheze prin veto noua rezoluţie. Proiectul documentului, iniţiat de Marea Britanie şi susţinut de Statele Unite, impune 17 martie ca dată-limită pînă la care Irakul trebuie să se dezarmeze, în caz contrar urmînd să fie folosită forţa
XS
SM
MD
LG