Linkuri accesibilitate

Sesiunea inaugurală a Curţii Penale Internaţioanle


În prezenţa a numeroşi deminitari din întreaga lume, la Haga are loc astăzi sesiunea inaugurală a Curţii Penale Internaţioanle, prima instanţă cu statut permanent care va judeca infracţiuni grave cum sînt crimele de război, genocidul, crimele împotriva umanităţii.

89 de ţări au ratificat tratatul constitutiv al Curţii Penale Internţionale, pe care grupările pentru respectarea drepturilor omului o consideră cea mai importantă realizare în materie de drept internaţional de după tribunalul de la Nürenberg. Statele Unite nu şi-au trimis reprezentanţii la Haga, autorităţile de la Washington considerînd că această instanţă ar putea fi utilizată împotriva militarilor americani prezenţi în diverse locuri de pe glob.

Curtea Penală Internaţională va judeca persoanele puse sub acuzare şi împotriva cărora instanţele naţionale fie sînt incapabile, fie nu doresc să judece astfel de cazuri. Curtea poate fi sesizată doar în legătură cu infracţiunile comise începînd cu iulie 2002, dată la care instanţa de la Haga şi-a intrat efectiv în atribuţii.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG