Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


în efortul de a obţine sprijin pentru rezoluţia care ar autoriza un război contra Irakului. Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Ari Fleischer a spus că Bush şi principalii săi reprezentanţi sînt profund angajaţi în eforturi diplomatice.

Ministrul francez de externe Dominique de Villepin a făcut o vizită în Angola şi Camerun, în cadrul unui turneu în trei ţări africane membre ale Consiliului de Securitate. Ministrul francez încearcă să convingă Angola, Camerun şi Guinea să voteze împotriva unei rezoluţii care ar autoriza folosirea forţei pentru dezarmarea Iracului.

Ministrul adjunct de externe britanic Valerie Amos vizitează acealeaşi ţări astăzi şi mîine pentru a cîştiga sprijin în favoarea rezoluţiei. Proiectul de rezoluţie ar da Irakului termenul de 17 martie pentru a se dezarma, după care ar deveni inevitabilă o acţiune militară.

Franţa a ameninţat că îşi va exercita dreptul de veto dacă în Consiliul de Securitate se întruneşte o majoritate în favoarea rezoluţiei. Cancelarul german Gerhard Schroeder a declarat că va participa la reuniunea Consiliului dacă va avea loc un vot asupra rezoluţiei.

Preşedintele francez Jacques Chirac urmează să prezinte într-un discurs la televiziune, poziţia Franţei în această chestiune. Guvernul britanic a declarat că Londra e gata să modifice proiectul de rezoluţie, pentru a asigura numărul de voturi necesare.

Purtătorul de cuvînt al premierului Tony Blair a spus că Londra şi Washingtonul vor examina introducerea unui calendar cu măsuri detaliate de dezarmare, care ar trebui respectat pînă la 17 martie. Ministrul britanic de externe Jack Straw a declarat în parlament că nu se aşteaptă o dezarmare totală pînă la 17 martie, ci anumite măsuri concrete şi semnificative de dezarmare.
XS
SM
MD
LG