Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Secretarul general George Robertson a declarat că în Comitetul de planificare militară al alianţei s-a căzut de acord asupra măsurilor de amplasare a unor mijloace suplimentare de apărare în Turcia, avîndu-se în vedere posibilitatea unui război în Irak.

Franţa, Germania şi Belgia blocaseră anterior un plan în acest sens, sprijinit de Statele Unite, spunînd că s-ar semnala astfel încetarea eforturilor de pace şi iminenţa unui război. Roberston a declarat că, în final, solidaritatea în cadrul alianţei a avut cîştig de cauză.

George Robertson: „Există în actualele circumstanţe o ameninţare la adresa Turciei din partea unuia din vecinii săi şi prin urmare există obligaţia ca alianţa să ia în considerare acest lucru şi să răspundă prin măsuri adecvate. Este ceea ce s-a făcut: este vorba de măsuri defensive prudente, măsuri defensive şi de descurajare”.

Franţa nu este reprezentată în Comitetul de planificare militară al Nato, comitetul care a luat ieri această decizie. În absenţa Franţei, Germania a renunţat la obiecţiile sale şi Belgia i-a urmat imediat exemplul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG