Linkuri accesibilitate

Demonstraţii de protest în capitalele occidentale împotriva unui război în Irak


Milioane de persoane au protestat sîmbătă în întreaga lume faţă de posibilitatea declanşării unui război în Irak. La Londra are loc una din cele mai ample demonstraţii de protest din istoria capitalei britanice. O jumătate de milion de persoane, potrivit organizatorilor, participă la manifestaţia împotriva unui posibil război în Irak.

Reacţionând la protestele din Marea Britanie, premierul Tony Blair a afirmat că Saddam Hussein are pe conştiinţă moartea mai multor oameni decît numărul participanţilor la protestele de astăzi din Marea Britanie. Tony Blair: “Dacă la acel marş participă 500.000 de persoane, acest număr este încă mai mic decît cel al persoanelor de a căror moarte se face vinovat Saddam. Dacă sînt un milion, acest număr este încă mai mic decît cel al persoanelor care au murit în războaiele pe care le-a declanşat Saddam”.

Alte cîteva sute de mii de persoane s-au strîns la Berlin, Paris şi Roma. Demonstaraţiile au început cu manifestaţii masive în Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Malaysia şi Thailanda. Şi la Bagdad a avut loc o masivă demonstraţie, dar comandată de regimul lui Saddam Hussein. La demonstraţia pentru pace din capitala irakiană, unii dintre manifestanţii agitau arme în aer.
XS
SM
MD
LG