Linkuri accesibilitate

Aviz pozitiv al guvernului la proiectul comunist de modificare a Constituţiei în sensul sporirii prerogativelor autonomiei găgăuze


Guvernul de la Chişinău a avizat pozitiv un proiect de modificare a Constituţiei, propus de grupul parlamentar al comuniştilor, care acorda autonomiei găgăuze mai multe prerogative.

Este vorba de dreptul de a forma un buget propriu, dreptul la iniţiativa legislativă, alături de Parlament, Preşedinţie şi Guvern, şi dreptul la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde statutul de stat independent.

Proiectul de lege a fost avizat pozitiv de către Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională de la Chişinău. Opinie separată a făcut judecatorul Curţii Constituţionale, Mircea Iuga, care a declarat că

"nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate dispune de suveranitatea naţională, nu poate distruge parţial sau total, integritatea teritoriala şi unitatea naţională".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG