Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


însă numai dacă documentul va avea ca efect eliminarea arsenalelor de distrugere masivă ale acestei ţări. Bush a precizat că ar saluta o a doua rezoluţie a Naţiunilor Unite, dacă aceasta ar fi un semnal al intenţiilor noastre de a dezarma regimul condus de Saddam Hussein.

George Bush a adăugat însă că „ actuala rezoluţia 1441 ne autorizează să trecem la acţiune fără să fie nevoie de adoptarea unei a doua rezoluţii, iar liderul de la Bagdad trebuie să înţeleagă că dacă nu va renunţa de bună voie la arsenalele de distrugere în masă, noi împreună cu alţii îl vom obliga să o facă în numele păcii.”

Preşedintele american a mai afirmat că orice prelungire a procesului de monitorizare şi control realizat de inspectorii ONU va întîmpina opoziţia Statelor Unite.

La rîndul său, primul ministru britanic a vorbit la Casa Albă despre legăturile dintre liderii irakieni şi reţelele teroriste. Tony Blair a declarat textual:

“Dacă nu vom face faţă celor două ameninţări – terorismul şi arsenalele irakiene de distrugere în masă - acestea se vor potenţa reciproc într-o formulă mortală. După 11 septembrie, am înţeles că reţelele teroriste folosesc toate mijloacele posibile pentru a provoca daune maxime.

Am înţeles tot atunci că teroriştii sînt în stare de orice pentru a-şi procura armament cît mai eficient şi mai distrugător cu puţinţă” .

În cadrul conferinţei de presă comune, cei doi lideri au precizat că regimul de la Bagdad mai are un răgaz de timp de ordinul săptămînilor pentru a se conforma solicitărilor ONU, iar în caz contrar se va recurge la soluţia de forţă.
XS
SM
MD
LG