Linkuri accesibilitate

Alegerea reprezentanţilor curţilor de apel în Consiliul Superior al Magistraturii


Sîmbătă au fost aleşi reprezentanţii curţilor de apel în Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit Legii de organizare judecătorească, în Consiliul Superior al Magistraturii sînt aleşi:

trei judecatori de la Curtea Supremă de Justiţie, doi procurori de la Parchetul Curţii Supreme de Justiţie, şase judecători de la curţile de apel, trei procurori de la parchetele curţilor de apel, doi judecători de la tribunale şi un procuror de la parchetele tribunalelor.

După alegeri, Ministrul justiţiei Rodica Stănoiu a declarat că "pentru prima dată curţile de apel şi-au ales reprezentanţii pentru Consiliul Superior al Magistraturii care vor reprezenta cu adevărat puterea judecătorescă, ministrul Justiţiei urmînd să predea multe din prerogativele sale Consiliului.

Preşedintele Ion Iliescu a a precizat după alegerile care au avut loc la Consiliului Superior al Magistraturii că puterea judecătorească a fost confruntată cu frămîntările inerente ale societăţii de tranziţie şi că spera ca “acestea să ia sfîrşit şi să intrăm în normalitate”. “ Corupţia în justiţie este în detrimentul tuturor” a mai spus Ion Iliescu.

O serie de rapoarte internaţionale între care, şi raportul de ţară făcut de Comisia Europeană arată că în justiţia română există grave probleme. Amestecul politicului în justiţie fiind dur criticat de partenerii Romaniei din Uniunea Europeană şi NATO.
XS
SM
MD
LG