Linkuri accesibilitate

Emisar american la Sarajevo: apel la colaborare cu tribunalul de la Haga


Emisarul special al Statelor Unite pentru chestiuni legate de crimele de război, Pierre Richard Prosper este aşteptat la Sarajevo unde va pleda pentru o mai bună colaborare a autorităţilor din Bosnia cu tribunalul penal internaţional pentru crime de război în fosta Iugoslavie. Prosper va avea întîlniri cu membrii preşedinţiei colective a Bosniei, precum şi cu înaltul reprezentant ONU Paddy Ashdown.

Diplomatul american va insista în mod special pentru capturarea fostului lider politic al sîrbilor bosniaci Radovan Karagici, care se presupune că trăieşte în Bosnia şi care a fost inculpat cu mult timp în urmă de Curtea de la Haga pentru crimele comise în timpul războiului.

Prosper soseşte la Sarajevo de la Belgrad unde a avertizat că Statele Unite ar putea bloca asistenţa financiară pentru Iugoslavia dacă autorităţile sîrbe nu vor extrăda la Haga trei suspecţi acuzaţi de crime de război. Este vorba despre fostul şef al armatei sîrbilor bosniaci, Ratko Mladici şi despre alţi doi militari implicaţi în asedierea oraşului Vukovar din Croaţia în 1991.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG