Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Powell a declarat într-o reuniune la nivel înalt a reprezentanţilor din ţările membre ale Consiliului că speră într-o soluţie paşnică a crizei irakiene. Dar el a adăugat că membrii Consiliului trebuie să fie gata să impună rezoluţia care prevede “consecinţe grave” dacă Irakul nu se conformează.

„Oricît de grea s-ar putea dovedi calea pe care trebuie mers în chestiunea Irakului, nu trebuie să dăm înapoi de la necesitatea de a o lua pe această cale. Să sperăm că va exista o soluţie paşnică, dar dacă Irakul nu se conformează deplin, nu trebuie să dăm înapoi de la răspunderile pe care ni le-am luat” a spus Powell.

Membrii Consiliului sînt divizaţi în această chestiune. Ministrul rus de externe Igor Ivanov a spus că Rusia este pentru o soluţie politică şi a avertizat împotriva unor “acţiuni unilaterale”. Ministrul german de externe Joshka Fischer a spus că Germania este împotriva unei acţiuni militare contra Irakului, fiindcă ar putea crea “riscuri imprevizibile”în lupta globală contra terorismului.

Ministrul britanic de externe Jack Straw a sprijinit poziţia Statelor Unite, spunînd că Irakul va fi confruntat cu utilizarea forţei, dacă nu cooperează mai mult cu inspectorii ONU.
XS
SM
MD
LG