Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Într-o conferinţă de presă organizată anterior la Beijing, ambasadorul nord-coreean în China a solicitat Statelor Unite să dovedească - prin semnarea unui pact de neagresiune - că nu au intenţii ostile faţă de ţara sa.

Diplomatul Fenianului a spus că nord coreenii se simt ameninţaţi de ceea ce el a numit mentalitatea specifică războiului rece de care dau dovadă autorităţile de la Washington, şi, de asemenea, că nu cred în asigurările şefului de la Casa Albă că americanii nu intenţionează să invadeze Coreea de Nord.

Preşedintele George W. Bush a declarat cu o zi în urmă că ambiţiile nucleare ale regimului de la Fenian trebuie combătute la unison de comunitatea internaţională. În acelaşi timp, preşedintele ales al Coreei de Sud, Roh Moh Hyun s-a oferit să medieze dialogul pe această temă între Fenian şi Washington. Un consilier de la Seul a anunţat că au fost stabilite cîteva căi de comunicare şi şi-a exprimat speranţa că pînă la sfîrşitul lunii va putea fi elaborată o soluţie de depăşire a crizei.

Luna trecută, regimul de la Fenian a stîrnit îngrijorarea Statelor Unite, Japoniei, Coreei de Sud şi a altor ţări anunţîndu-şi intenţia de a redeschide o centrală nucleară unde s-ar putea obţine plutoniu îmbogăţit, care este folosit la construcţia bombelor atomice.
XS
SM
MD
LG