Linkuri accesibilitate

AIEA confirmă tentativa Fenianului de a reactiva o centrală nucleară


Agenţia internaţională pentru energia atomică a confirmat în cursul acestei zile tentativa de reactivare a reactorului nuclear nord-koreean, prin încărcarea nucleului acestuia cu material radioactiv. Preşedintele sud-korean a denunţat acţiunile regimului de la Fenian, apreciind că re-alimentarea reactorului ce are capacităţi de producere a plutoniului utilizat pentru armele nucleare, nu face decît să agraveze şi mai mult criza politică actuală.

Primul ministru al Japoniei, Junichiro Koizumi a calificat gestul nord korean drept "provocator", în timp ce Statele Unite condamnă ceea ce califică drept un "şantaj" nuclear.

Potrivit purtătorului de cuvînt al Agenţiei internaţionale atomice de la Viena, nord-koreenii au încărcat pînă acum reactorul cu o optime din capacitatea sa de înmagazinare .

Reactorul a fost închis în ultimii opt ani după acordul cadru semnat în 1994 de Statele Unite şi Koreea de Nord. In baza acordului, operaţiunile de la reactorul cu capacităţi militare au fost îngheţate, Statele Unite angajîndu-se se le furnizeze nord-koreenilor două noi reactoare civile şi combustibilul aferent.
XS
SM
MD
LG