Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Chişinău respinge o iniţiativă comunistă de a îngrădi autonomia universitară


Executivul de la Chişinău a respins o iniţiativă legislativă a majorităţii parlamentare comuniste, care prevede ca rectorii institutiilor de învăţamînt superior să fie numiţi în funcţie prin hotărîre de Guvern, la propunerea Ministerului Învăţămîntului.

Actualmente rectorii sunt aleşi de către Senatele universităţilor. Guvernul a refuzat să-şi asume aceasta responsabilitate pe motiv că iniţiativa deputatilor comunişti contravine Constitutiei, care stipuleaza că "instituţiile de învăţămînt superior beneficiază de dreptul la autonomie".

"Întrucît în societăţile democratice tendinţa este lărgirea autonomiei universitare, modificările propuse contravin practicii mondiale în domeniu", se mentionează într-o nota explicativă a Guvernului. Decizia Executivului moldovean se înscrie în strategia de pregătire pentru preluarea în primăvara anului viitor a preşedinţiei Comitetului de Ministri al Consiliului Europei.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în acest an doua rezoluţii cu privire la funcţionarea instituţiilor democratice în Republica Moldova, în care recomandă autorităţilor moldovene să nu pericliteze autonomia universitara.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG