Linkuri accesibilitate

Procesul intentat Bilianei Plavsici la Haga


Fosta preşedintă a sîrbilor bosniaci Biliana Plavşici a cerut tribunalului ONU pentru crime de război să pronunţe o sentinţă dreaptă în cazul său, dar să facă totodată dreptate victimelor războiului din Bosnia.

Plavşici care s-a declarat anterior vinovată în faţa tribunalului, în legătură cu persecutarea musulmanilor şi croaţilor bosniaci, a vorbit astăzi în cadrul audierilor pentru stabilirea sentinţei. Ea a admis că mii de oameni nevinovaţi au fost victime ale eforturilor de a-i îndepărta din teritoriile controlate de sîrbi în Bosnia. Plavşici a mai spus că ea a fost unul dintre numeroşii lideri sîrbi “orbiţi” de teama persecuţiilor pe care sîrbii înşişi le-ar fi putut suferi, aşa cum s-a întîmplat în al doilea război mondial.

Tot astăzi, fostul secretar de stat american Madeleine Albright a spus în mărturia sa că Plavşici poartă o răspundere pentru crimele comise în Bosnia în timpul preşedinţiei ei. Dar Albright a adăugat că ulterior Plavşici a jucat un rol important în procesul de pace.
XS
SM
MD
LG