Linkuri accesibilitate

Strategia viitoare de privatizare a BCR după consultări cu instituţii financiare internaţionale


Autorităţile române au anunţat că se vor consulta cu instituţiile financiare internaţionale înainte de a stabili modul de continuare a procesului de privatizare a Băncii Comerciale Române. Reamintim că în 2002 au eşuat două tentative de vînzare a pachetului majoritar de acţiuni de la BCR.

Comisia de privatizare a BCR a analizat, în această săptămînă, mai multe propuneri de privatizare a acestei instituţii. Acestea vizau inversarea etapelor de privatizare prin vînzarea, într-o primă fază, a pachetelor de acţiuni, prevăzute în strategia actuală, către International Finance Corporation, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi salariaţii băncii, sau listarea unui pachet de acţiuni ale BCR la Bursa de Valori Bucureşti.

Referindu-se la varianta privatizării BCR prin BVB, economistul şef al BERD, Willem Buiter, a declarat Europei Libere că aceasta reprezintă o soluţie, cu condiţia ca bursa folosită să fie îndeajuns de dezvoltată şi lichidă pentru a putea oferi un preţ adecvat pentru acţiunile băncii. Potrivit observatorilor de la Bucureşti, bursa din capitala României este departe de a îndeplini aceste cerinţe.

Economistul şef al BERD a mai declarat că cea mai buna cale de a asigura un management eficient după privatizare este găsirea unui investitor strategic, cu o reputaţie solidă şi care să dispună de fondurile necesare unui asemenea proces.
XS
SM
MD
LG