Linkuri accesibilitate

Palinka: o denumire a discordiei (semnificatul pare că înfrăţeşte)


Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) susţine că, în baza legislaţiei naţionale şi internaţionale, pălinca este considerată o denumire generică, liberă, care poate fi utilizată de diferiţi producători din mai multe ţări.

OSIM consideră că denumirea "pălincă" nu poate fi considerată o indicaţie geografică, cum ar fi vin de Bordeaux sau Cognac, unde localităţile respective şi-au pus în mod esenţial amprenta pe calitatea produselor, se spune într-un comuinicat al OSIM. Ungaria a depus la Comisia Europeană o solicitare pentru înregistrarea mărcii "Palinka" drept băutură naţională care poate fi distribuită la nivel european. Dacă Ungaria va primi această aprobare, toate băuturile alcoolice din fructe, struguri sau cele spirtoase şi distilate, produse în această ţară, vor fi comercializate sub marca "Palinka".

În consecinţă, orice alt stat membru al Uniunii Europene (inclusiv România, după aderare) va putea produce o băutură cu denumire sau conţinut similar doar dacă va cumpăra licenţa de la producătorii unguri, în caz contrar producătorii străini avînd la dispoziţie o perioadă de timp pentru modificarea denumirii şi a conţinutului băuturii.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG