Linkuri accesibilitate

Raport inconcludent privind posibila livrare de armament ucrainian către Irak


Experţii guvernamentali amerciani nu au reuşit să afle cu precizie, dacă Ucraina a livrat Irakului echipamente militare, încălcînd embargoul impus de Naţiunile Unite. Potrivit unui raport întocmit de specialişti americani şi britanici, Ucraina a produs 76 de unităţi din sofisticatul sistem radar Kolchuga, dar nu se poate preciza cu exactitate unde se află 4 dintre acestea.

Potrivit unor surse de la Departamentul american de stat, autorităţile de la Keiw susţin că au exportat cele patru radare în China, însă documentele probatoare lipsesc. Guvernul ucrainean a invitat experţi internaţionali care să ancheteze acuzaţiile potrivit cărora preşedintele Leonid Kuchma ar fi aprobat personal exportul radarelor Kolchuga în Irak. Liderul de la Kiew neagă acuzaţiile. În urma acestor dezvăluiri, Statele Unite au blocat un ajutor de 55 de milioane de dolari destinat Ucrainei.

Raportul executivului de la Washington precizează că instalarea în Irak a performantelor radare Kolchiuga poate pune în pericol patrularea aviaţiei americano-britanice din zonele de excludere aeriană din nordul şi sudul Irakului.
XS
SM
MD
LG