Linkuri accesibilitate

Conferinţă consacrată Ceceniei la Copenhaga


În ciuda criticilor Moscovei, parlamentul danez găzduieşte o conferinţă consacrată Ceceniei care va aborda chestiuni privind campania militară a Rusiei, dar şi reţinerea în Danemarca a lui Akhmet Zakayev, emisarul special al liderului separatist Aslan Maskhadov.

Oficialităţile daneze au respins rezervele formulate de Rusia referitoare la această conferinţă declarînd că autorităţile de la Moscova ar trebui să respecte dreptul la liberă exprimare. Unul din organizatorii conferinţei a reamintit oficialităţilor ruse că Danemarca are o tradiţie democratică de susţinere a dialogului în chestiuni controversate, după ce ministrul adjunct de externe al Rusiei a adus critici Danermarcei calificîndu-i în context pe rebelii ceceni drept terorişti.

Congresul cecenilor din exil, găzuit luna trecută tot de Danemarca, a coincis cu criza ostaticilor de la Teatrul din Moscova. Ulterior, autorităţile de la Moscova au cerut extrădarea unuia dintre participanţi, Este vorba despre Akhmet Zakayev, emisarul special al liderului separatist cecen Aslan Maskhadov, şi care se află acum în custodia poliţiei daneze.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG