Linkuri accesibilitate

Șomajul inexistent în statistica bulgară


Șomeri...
Șomeri...

Un număr de 1,4 milioane din cele 5,4 milioane de cetățeni bulgari între 15 și 64 de ani nu lucrează, dar nu sunt înregistrați ca șomeri.

Un număr de 1,4 milioane din cele 5,4 milioane de cetățeni bulgari între 15 și 64 de ani nu lucrează, dar nu sunt înregistrați ca șomeri, arată un raport al Camerei bulgare de Industrie. Nivelul oficial al șomajului este însă 5,7%. Șomeri sunt numai cei înscriși la Agenția pentru ocuparea forței de muncă.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Ministerul Muncii și Institutul național de statistică informează în ultimii ani de scăderea în continuare a ratei șomajului care a ajuns cu 1,3% sub media Uniunii Europene.

Industria bulgară se confruntă cu o tot mai gravă criză de cadre – unul din factorii care stau la baza scăderii investițiilor străine. Împreună cu muncitorii calificați din țara pleacă și investitorii străini. În ultimii zece ani investițiile străine au scăzut de zece ori. Imigranții bulgari au trimis anul trecut rudelor din țară o sumă de două ori mai mare decât investițiile străine.

Patronii se plâng că muncitorii calificați nu acceptă salariile ce li se oferă.

Problema nr. 1 a investitorilor germani în Bulgaria este lipsa forței de muncă calificată. Compania „Pirin Tex”, de pildă, a fost părăsită în ultimii trei ani de 1500 de muncitori din care 1200 au plecat în Marea Britanie unde primesc salarii între 1300 și 1500 de lire. Cei care se întorc trăiesc un an de zile pe ajutorul britanic de șomaj de 850 de lire. Patronii germani afirmă că nu pot oferi salarii mai mari de 450 de euro fiind presați de concurența companiilor din Turcia. Majoritatea muncitorilor din „Pirin Tex” însă primesc salarii de 300 de euro.

Persoanele inactive apte de muncă sunt 1,34 de milioane, iar cei din categoria a.z. persoane descurajate – care au renunțat să mai caute locuri de muncă – aproximativ 91.000.

Camera de Industrie este îngrijorată de aceasta situație și propune elaborarea, de către Ministerul Muncii, a unei noi strategii de atragere și pregătire profesională a cadrelor inclusiv din terțe țări.

Schimbările în legislația muncii menite să reducă barierele administrative și de altă natură în fața muncitorilor străini sunt considerate insuficiente. Bulgaria a semnat până acum acorduri pentru reglementarea migrației forței de muncă cu Republica Moldova și Armenia. Tot mai mulți muncitori sezonieri din aceste țări și din Ucraina lucrează în sezonul estival pe Litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Previous Next

XS
SM
MD
LG