Linkuri accesibilitate

În România au avut loc proteste după modificarea Codului Penal (VIDEO)


Piața Victoriei, București, 4 iulie 2018.
Piața Victoriei, București, 4 iulie 2018.

Comisia Europeană: „Este vital pentru România să intensifice eforturile şi să evite paşii înapoi.”

La București zeci de oameni s-au strîns inițial în Piața Victoriei, unde forțele de ordine au încearcat să-i oprească pe demonstranți din a bloca circulația în fața guvernului.

Jandarmii au oprit de mai multe ori un un grup de manifestanți care încercau să treacă strada pe verde, pentru a le arăta șoferilor care stăteau la stop un banner cu un mesaj de protest.

În cele din urmă în Piața Victoriei a fost blocată de peste o mie de protestatari..

La Brașov, mai mulți protestatari au demonstrat într-un mod inedit împotriva adoptării Codului Penal modificat, blocând două străzi prin traversarea neîntreruptă în ambele sensuri a unei treceri de pietoni.

​Un protest asemănător a avut loc în 30 iunie la Cluj:

Clujenii au ieșit din nou în stradă miercuri 4 iulie 2018, ziua când Camera Deputaților de la București a adoptat legea de modificare a Codului Penal, dezincriminînd abuzul în serviciu, unii spunînd că în folosul liderului PSD și președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, condamnat acum două săptămâni de Curtea Supremă în primă instanță la trei ani și jumătate cu executare pentru instigare la.... abuz în serviciu.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va interveni cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a asigura compatibilitatea legilor din România cu legislaţia comunitară.

Presa din România citează un comunicat al Comisiei Europene, în care se spune: „urmărim cu atenţie reforma sistemului judiciar din România. Vom examina textele finale ale legii şi compatibilitatea cu legislaţia europeană. Ca un garant al tratatelor internaţionale, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru respectarea lor. (....) Am spus în repetate rânduri, la fel ca alţi parteneri internaţionali şi state membre, că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent este de importanţă extremă. Este, de altfel, nucleul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Este vital pentru România să intensifice eforturile şi să evite paşii înapoi.”

La un moment dat, în Piața Victoriei de la București a avut loc o altercație între jandarmi și protestatari:

Preşedintele României Klaus Iohannis a reacţionat dur la adoptarea Codului Penal modificat în Camera Deputaților de la București, spunînd că va contesta Codul penal și Codul de procedură penală la Curtea Constituțională.

Iohannis a spus că ceea ce s-a întâmplat în Parlament se numeşte dictatura majorităţii, care este profund dăunătoare democraţiei, citez: „S-a trecut cu tăvălugul peste argumentaţia Opoziţiei. (...). Modificările care s-au făcut sunt fie inutile, fie toxice, fie dăunătoare”.

Codul penal în forma modificată de PSD a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor de la București, în calitate de for decizional.

Legea a trecut cu doar două voturi peste pragul necesar, dintre care unul a venit de la deputatul PMP Adrian Mocanu, exclus imediat din partid.

Alţi nouă deputaţi ai minorităţilor naţionale au votat alături de PSD, înclinând decisiv balanţa.

Echipa de la Recorder.ro a încercat să le ceară deputaților de la minorități - altele decît cea maghiară - să explice de ce au votat pentru modificarea Codului Penal în forma propusă de majoritatea PSD/ALDE. N-au reușit:

UDMR nu a votat miercuri alături de PSD şi ALDE.

Marți, UDMR a declarat oficial într-o postare pe Facebook că nu susține noile modificări ale Codului Penal și că s-a abținut de la votul final din Senat:

Postarea UDMR de pe Facebook de marți 3 iulie 2018
Postarea UDMR de pe Facebook de marți 3 iulie 2018

Dar dacă senatorii UDMR nu ar fi fost prezenți marți în Senat, nu s-ar fi întrunit cvorumul necesar, iar legea nu ar fi putut fi votată acolo, deci procesul legislativ nu ar fi fost încheiat, chiar dacă legea a fost adoptată în cele din urmă miercuri de Camera Deputaților.

Pentru încheierea procesului legislativ e nevoie ca ambele camere să adopte legea.

Deci simpla prezență a senatorilor UDMR la votul final din Senat, cu toate abținerile lor, a dus în cele din urmă la terminarea procesului legislativ de adoptare a noilor modificări la Codul Penal pe care UDMR însăși a afirmat că nu le susține.

Să consemăm la sfârșit o observație a jurnaliștilor de la G4Media.ro, care spun că „modificările la Codul Penal au trecut la limită, cu doar două voturi peste minimul necesar, însă trei dintre deputații care au votat au decizii definitive de condamnare și interdicții de a ocupa timp de trei ani funcții publice, astfel încât legalitatea votului lor este pusă sub semnul întrebării.

Deputații Steluța Cătăniciu (ALDE), Roman Ioan Sorin (PSD) și Suciu Matei (PSD) au decizii definitive de incompatibilitate/conflict de interese.

Situația lor a fost semnalată chiar și în raportul MCV dat publicității la sfârșitul anului trecut.”

La ora 23:44, ora locală, în Piața Victoriei de la București circulația a fost reluată, și acolo se mai aflau atunci cîteva zeci de demonstranții, unii dintre ei spunînd că ar putea rămâne peste noapte.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG