Linkuri accesibilitate

Şoferii protestatari aşteptaţi joi la guvern (FOTO/ VIDEO)


Protestul şoferilor faţă de scumpirea în lanţa a carburanţilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00

Protestul şoferilor faţă de scumpirea în lanţa a carburanţilor

Chiar dacă ultima scumpire a produselor petroliere a fost suspendată, zeci de șoferi și-au reluat astăzi protestul.

Şoferii protestatari aşteptaţi joi la guvern
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

În Chişinău au demonstrat astăzi din nou șoferii nemulțumiți de creșterea prețului carburanților. Protestul a avut loc în ciuda recentei decizii ANRE de a-și anula cea mai recentă scumpire și a promisiunilor premierului Pavel Filip că mecanismul de formare a prețurilor va fi în viitor mai transparent. De ce insistăm, totuși, protestatarii​?

Deși ultima scumpire a produselor petroliere a fost suspendată, zeci de șoferi care și-au reluat protestul cred că tarifele rămân în continuare exagerate pentru că au fost majorate în continuu de la începutul anului. Doar în ultima lună plafoanele la benzină şi motorină stabilite la fiecare două săptămâni de ANRE s-au majorat cu aproape doi lei, s-au indignat mai mulţi protestatari.

„Ar trebui să fie mult mai mici. Să fie un preţ corespunzător ţării. Avem în schimb preţuri foarte exagerate care influenţează costuri la toate produsele şi serviciile.”

„Preţurile sunt exagerat de mari şi nu corespund cu nivelul de trai şi de salarizare.”

„La fiecare două săptămâni cresc preţurile. De unde le scot aceste preţuri, din pod?”

„La Tiraspol motorina costă 14 lei, iar vămuirea se face în R. Moldova. De unde diferenţa de 3-4 lei, acolo şi aici?”

Cele câteva zeci de şoferi care au participat la protest şi-au parcat maşinile în faţa guvernului fără a bloca traficul rutier. Ei nu au scandat nimic, iar periodic claxonau, fiind sprijiniţi de colegii lor din trafic.

Spre deosebire de protestul spontan de sâmbătă, cel de azi a fost autorizat de primărie.

Participanții la protest au semnat o petiție adresată guvernului, parlamentului, președinției şi conducerii ANRE în care au solicitat micșorarea tarifelor la benzină şi motorină până la 14-15 lei, adică, în medie, cu 5 lei faţă de tariful actual. Ei au mai cerut să li se explice cum se formează prețul carburanților, să fie verificată calitatea acestora şi să fie reparate drumurile. O altă revendicare e ca șoferii care au participat la protestul spontan de sâmbătă, blocând parțial traficul în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să nu fie penalizați. Or bănuiala lor e că polițiști de la patrulare care le-au fixat atunci numerele de înmatriculare vor dori să-i taxeze, a spus unul dintre participanți, Gheorghe Popa:

„Bănuim că ar putea ca o formă de intimidare să ni se prezinte nişte amenzi după ce se va mai liniști lumea.”

Această suspiciune e alimentată de precedentul de sâmbătă, când un taximetrist a fost amendat pentru că avea pe automobil un abțibild împotriva scumpirii carburanților.

La capătul discuţiilor care au durat cam jumătate de oră, protestatarii au acceptat propunerea ministrului Gaburici de a participa joi la o şedinţă cu reprezentanţi ai guvernului şi ai ANRE şi au deblocat traficul rutier...

După cinci ore de protest paşnic, în faţa guvernului în aşteptarea unor reacţii la petiţia lor, şoferii au decis să blocheze traficul rutier în toate intersecțiile adiacente pieţii. Abia atunci în faţa lor a ieşit ministrul economiei Chiril Gaburici care le-a spus şoferilor că a recepţionat petiţia lor şi i-a invitat mâine la discuţii, la care să participe şi experţi de la ANRE. Şoferii însă au început să-l ia la întrebări pe ministrul Gaburici.

„Dvs. spuneţi că o să vină colegii voştri de la ANRE. Spuneţi că ANRE este independent. La ultima scumpire domnul Pavel Filip a sunat la ANRE şi s-a anulat scumpirea, adică dumnealui a sunat şi s-a ieftenit.”

Chiril Gaburici: „Dacă era Pavel Filip persoana care dicta preţurile…”

„Se subînțelege că ANRE-ul nu e chiar atât de independent.”

Chiril Gaburici: „Calculele sunt foarte clare şi pe care o să ne le explice. Colegii de la ANRE.”

În faţa protestatarilor a ieşit ministrul economiei Chiril Gaburici
În faţa protestatarilor a ieşit ministrul economiei Chiril Gaburici

„Înseamnă că totuşi ANRE nu e independent aşa cum ni se spune.”

La capătul discuţiilor care au durat cam jumătate de oră, protestatarii au acceptat propunerea ministrului Gaburici de a participa joi la o şedinţă cu reprezentanţi ai guvernului şi ai ANRE şi au deblocat traficul rutier.

Moldova, gas prices in the world
Moldova, gas prices in the world

Amintim că joia trecută ANRE a anunţat că suspenda ultima scumpire a carburanţilor la solicitarea premierului Pavel Filip, care şi-a atras atunci critici că ar încerca să influenţeze deciziile luate de regulatorul energetic, cel care prin definiție ar fi unul independent. La şedinţa de ieri a executivului premierul Filip a readus în discuţie subiectul preţurilor la produse petroliere, negând că s-ar implica în activitatea reglementatorului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG