Linkuri accesibilitate

Întâlnirea Dodon-Krasnoselski - fără rezultate, dar cu un plus de imagine


Întâlnirea de la Condriţa dintre președintele R. Moldova Igor Dodon şi liderul transnistrean Vadim Krasnoselski
Întâlnirea de la Condriţa dintre președintele R. Moldova Igor Dodon şi liderul transnistrean Vadim Krasnoselski

Politologul Dionis Cenuşă este de părere că întrevederea poate fi catalogată drept ​​„activitate de imagine politică” pentru ambii protagonişti.

Președintele Moldovei Igor Dodon s-a întâlnit astăzi la Condrița cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Potrivit declarațiilor făcute după întrevedere, se pare ca între Tiraspol şi Chișinău este o armonie deplină.

Întâlnirea Dodon-Krasnoselski
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Dodon și Krasnoselski par să se fi înțeles în toate chestiunile discutate, inclusiv cele în care guvernul de la Chișinău are o poziție diferită, cum ar fi viitorul misiunii de pacificare. Cei doi au reiterat că mecanismul de menținere a păcii are succes şi trebuie să funcționeze în formatul existent, contrar demersului mai vechi al guvernului de la Chişinău de a reforma acest mecanism în unul internațional cu mandat civil.

Vadim Krasnoselski a subliniat însă că la acest subiect că ar exista totuşi o neînțelegere. „Pentru noi misiunea de pacificare include şi Grupul Operativ al Trupelor Ruse. Noi nu le separăm. Preşedintele Dodon are o altă înţelegere, motiv din care nu avem un consens deocamdată cu privire la Grupul Operativ al Trupelor Ruse”, a spus Krasnoselski. Igor Dodon nu a comentat declaraţia liderului de la Tiraspol.

Întâlnirea Dodon-Krasnoselski are loc înainte de apropiatele întrevederi separate ale celor doi cu noul emisar al Kremlinului pentru relația cu R. Moldova, Dmitri Kozak. Krasnoselski anunţa anterior că misiunea de pacificare de pe Nistru condusă de Federaţia Rusă și situația Grupului Operativ de Trupe Ruse va fi printre temele prioritate în discuţiile cu Kozak.

Întrebat azi cum ar putea numirea lui Kozak influenţa reglementarea politică a conflictului, Vadim Krasnoselski a răspuns că nu vede deocamdată modalităţi de soluţionare politică a conflictului. „Pentru o soluţie politică nu e pregătită nici Moldova, nici Transnistria şi nici partenerii din formatul 5+2”, a spus liderul tiraspolean.

Cei doi au făcut mai multe fotografii pe teritoriul reşedinţei de la Condriţa
Cei doi au făcut mai multe fotografii pe teritoriul reşedinţei de la Condriţa

Nici la acest subiect preşedintele Dodon nu a avut ce adăuga, dar o seară mai devreme el a exprimat o opinie similară la postul de televiziune N4, cea că acum nu poate fi vorba despre planuri de soluționare politică a conflictului transnistrean. Întrebat de ce pare să fi renunţat la ideea de federalizare pe care fiind lider al socialiştilor o promova intens, Dodon a făcut următoarele precizări:

„Eu sunt acum preşedinte. Noi în cadrul PSRM avem un concept de federalizare. Important pentru instituţia prezidenţială este să găsim o formulă care ar fi bună pentru cetăţeni. Să nu depindem de prea multe lucruri. Cum se va numi: federalizare, stat unic, autonomie ţine de procesul de negocieri. decizia însă trebuie agreată de marea majoritate a cetăţenilor.”

Dodon s-a declarat convins că o eventuală reglementare politică va fi posibilă după parlamentare...

Igor Dodon s-a declarat convins că o eventuală reglementare politică va fi posibilă după parlamentarele din februarie 2019.

Politologul Dionis Cenuşă nu exclude că discuţiile despre reglementarea politică a conflictului transnistrean au fost reanimate odată cu numirea emisarului rus Dmitri Kozak, autorul cunoscutului plan de federalizare a R. Moldova promovat în 2004, pe timpul guvernării comuniste. Totuşi, Cenuşă e de părere că idei concrete vor fi avansate după scrutinul parlamentar. Dar iată ce crede politologul Dionis Cenuşă despre întrevederea de azi dintre Dodon şi Krasnoselski, la care nu s-a decis nimic:

Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă

„Cel mai degrabă este vorba despre o activitate de imagine politică de care are nevoie atât administrația de la Tiraspol, cât şi președinția sub Igor Dodon. Pentru ambele părţi e important să demonstreze că se discută mai activ între acei actori care ţin cont de ceea ce spune Rusia şi mai puţin între administraţia de la Tiraspol şi guvernarea care vine cu mesaje percepute ca antiruseşti legate de aceeaşi retragere obligatorie şi necondiţionată a trupelor ruse. Deci se încearcă o valorificare a contactelor care au loc între actori cu viziuni pro-ruse de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Întâlnirea de astăzi de la reşedinţa Condrița este a treia între Dodon și Krasnoselski, care au fost aleși ambii în funcție la sfârșitul lui 2016. Ea are loc la scurt timp după punerea în aplicare a așa-numitei decizii protocolare privind accesul în traficul rutier internațional al mijloacelor de transport din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activități comerciale, decizie pe care Igor Dodon a spus că e inclusiv un rezultat al negocierilor sale cu admnistraţia transnistreană.

Previous Next

XS
SM
MD
LG