Linkuri accesibilitate

Întâlnire Juncker-Trump la Washington sub spectrul războiului comercial


Noul BMW Concept M8 Gran Coupé la Salonul de la Geneva 2018
Noul BMW Concept M8 Gran Coupé la Salonul de la Geneva 2018

Președintele Comisiei Europene va încerca să evite un război comercial cu Statele Unite din cauza tarifelor pe importurile de automobile și piese de schimb auto.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se întâlnește miercuri la Washington cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, pe fondul temerilor că un război transatlantic al tarifelor este inevitabil după ce liderul american a acuzat UE că „abuzează” de relația comercială cu țara lui.

Luna trecută, Donald Trump a impus tarife pe importurile de aluminiu și oțel din Uniunea Europeană, care a ripostat cu taxe de import pentru bunuri americane în valoare de 3 miliarde de dolari, de la untul de arahide la whisky și motociclete Harley Davidson.

Însoțit la Washington de comisarul european al comerțului, Cecilia Malmstrom, președintele CE, Jean-Claude Juncker, va încerca să-l facă pe președintele Trump să revină asupra amenințării de a impune tarife pe importurile de automobile și piese de schimb auto fabricate în UE.

Exporturile de automobile și piese de schimb europene către Statele Unite se cifrează anual la aproape 60 de miliarde de dolari.

„Scopul vizitei este să calmăm situația și să prevenim escaladarea conflictului comercial”, a spus Malstrom în ajunul plecării la Washington, într-un interviu cu ziarul suedez „Dagens Nyheter”.

„Vom explica (la Washington) că UE nu este un adversar”, a mai spus Malstrom într-o aluzie la una din expresiile folosite de Trump.

Ea a adăugat însă că dacă Statele Unite își pun în aplicare amenințarea de a taxa industria automobilelor, UE este pregătită să răspundă cu tarife pe produse americane în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Mai multe agenții de presă scriu că deși tarifele la importurile spre Europa sunt în medie mai ridicate decât cele practicate de americani în sens invers, diferențele nu justifică mânia arătată de Trump.

Associated Press scrie că nu este limpede care va fi strategia lui Trump la discuțiile cu europenii. După ce a scris pe Twitter că „tarifele sunt cel mai bun lucru”, după câteva ore a sugerat în altă postare că UE și Statele Unite ar face cel mai bine să renunțe la toate „tarifele, barierele și subvențiile”.

Într-o ilustrare a pesimismului care domnea la Bruxelles în ajunul discuțiilor cu Trump, șeful bugetului UE, Guenther Oettinger, a declarat postului de radio german Deutschlandfunk: „Avem argumente bune, cifre limpezi și idei”, adăugând însă: „Nimeni nu știe dacă ne vor fi de vreun ajutor”. Oettinger a mai spus totuși că „ar fi fost o greșeală” ca europenii să nu meargă la discuțiile de la Washington.

AP notează că tarifele cu care amenință Trump industria de automobile europeană sunt privite cu îngrijorare și de companiile și consumatorii americani. Tarifele vor scumpi multe componente importate din Europa de constructorii de automobile americani, și în ultimă instanță vor face mai scumpe mașinile europene peste ocean.

UE are o prezență uriașă în industria americană – companiile europene produc acolo aproape trei milioane de mașini anual, adică un sfert din producția totală de automobile din Statele Unite.

Cel mai mare exportator de mașini produse în Statele Unite este compania germană BMW, prin uzina sa din statul Carolina de Sud. Producătorii germani de mașini dau de lucru la aproape 120.000 de oameni angajați la aproximativ 300 de fabrici din Statele Unite, unde produc anual 800.000 de mașini.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a repetat că țara lui are tot interesul ca războiul comercial transatlantic să fie evitat: „Pentru mine, Statele Unite nu sunt adversar, ci partenerul și aliatul nostru cel mai important din afara UE”, a spus Maas miercuri, adăugând: „America este mai mult decât Casa Albă, iar Trump nu va schimba asta, cu toate postările lui pe Twitter!”

Potrivit agenției DPA tensiunile comerciale ale Statelor Unite cu UE, China și alte puteri economice deja își fac efectul asupra „economiei reale”, astfel că ministerul american al agriculturii a anunțat săptămâna aceasta ajutoare de 12 de miliarde de dolari pentru fermierii afectați cel mai mult de ceea ce Washingtonul consideră a fi riposta „nejustificată” a partenerilor comerciali.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG