Linkuri accesibilitate

Începe raţionalizarea cheltuielilor publice. Pînă acum ce am avut?


Poate cineva să renunţe la limbajul funcţionăresc şi să ne explice ce mâncare de peşte e această nouă structură?

Începe raţionalizarea cheltuielilor publice. Pînă acum ce am avut?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Guvernul a aprobat deunăzi Dispoziția cu privire la Procesul de Raționalizare a Cheltuielilor Publice. Aflu că este creată o nouă structură, cu rol consultativ – Comitetul interministerial de raționalizare a cheltuielilor publice, condus de Ministerul Finanțelor. Măsurile adoptate de Comitet vor fi implementate în anii viitori și nu vor putea fi amânate pentru o altă perioadă.

Ştirea asta vine ca o avalanşă peste capetele contribuabililor moldoveni. Eu unul nu prea înţeleg care-i treaba. Am consultat Dicţionarul ca să văd ce înseamnă cuvîntul „raţionalizare”. Iată ce: „organizare sistematică a muncii, după norme şi metode rationale”. În cazul nostru, fiind vorba de cheltuieli publice, se doreşte folosirea lor mai eficientă, nu?

În mod normal, apare întrebarea: dar pînă acum noi nu am avut raţionalizarea asta? Nimeni nu avea grijă la noi de eficienţa cheltuielilor publice? Şi de ce e nevoie de o structură nouă? Structurile de stat existente nu se pot ocupa de asta? Sau vrem să mai cream nişte funcţii, să mai cheltuim nişte bani din bugetul de stat ca să controlăm cheltuirea banilor publici? Nu e o bizarerie asta? Sau cuiva îi lipseşte un loc de muncă bine plătit? Chiar cîţi oameni vor avea grijă de raţionalizare? Şi ce salarii vor avea? Noi, contribuabilii, avem dreptul să ştim. Vor guvernanţii să ne spună ce salarii vor avea aceşti noi controlori? Sau preferă să tacă mîlc?

Şi mai e ceva. Marea verificare începe cică în domeniul educației, „pentru a determina dacă activitățile din acest sector sunt realizate în mod eficient și pentru a identifica măsuri de economisire ce urmează a fi incluse în bugetul pentru anul 2020”.

De ce anume domeniul Educaţiei este primul care e verificat? Acolo eficienţa lasă cel mai mult de dorit? În alte domenii situaţia e mai bună?

De pildă, în Ministerul Finanţelor, care conduce noua structură, totul e OK? Căci Curtea de Conturi vorbea zilele astea despre nişte nereguli găsite la Ministerul Finanţelor. De fapt, poate cineva să renunţe la limbajul funcţionăresc şi să ne explice ce mâncare de peşte e această nouă structură?

XS
SM
MD
LG