joi, octombrie 08, 2015 Ora Locală 19:19

Cultură

Jiři Našinec

Jiři Našinec: Literatura română cucerește lumea, urmând drumul cinematografiei

Traducătorul ceh, premiat de breaslă pentru cea mai bună traducere a anului, în dialog cu Mircea Țicudean. Mai mult

Video Gabriela Montero: „Artistul trebuie să fie o voce a dreptății și a adevărului”

O luare de poziție împotriva colaboraționismului cultural al dirijorului Gustavo Dudamel cu regimul corupt din Venezuela. Mai mult

Tin Hat

Ploaia e un animal frumos. Mai multCartea la pachet

Karen MACK, Jennifer KAUFMAN. Amanta lui Freud

O reconstituire a atmosferei vieneze fin de siècle, şi mai ales a... Mai mult

La recitalul în Sala Gaveau de la Paris în 1952
Lumea din jur

Video Pe urmele unui violonist cu origini române: Serge Blanc și George Enescu

„Recitalul cu George Enescu la pian a fost înregistrat în direct,... Mai mult

Interviuri

„Chișinăul nostru necunoscut”

Interviul dimineții cu scriitorul Iurie Colesnic. Mai mult


Multimedia / Internaţional

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Loterie și escrocheriei
X
08.10.2015
De câteva săptămâni, în locurile aglomerate din centrul Chișinăului pot fi văzuți tineri echipați cu genți roșii cu inscripția „Green Card”, care îi îndeamnă pe trecători să participe la Loteria Vizelor, pentru a se stabili cu traiul în SUA. Se oferă să-i ajute să se înscrie în cursă. De fapt, le întind o cursă, unii fără să știe. Deși participarea la Loteria „Green Card” este gratuită, compania care i-a angajat pe acești tineri percepe câte cel puțin 1.400 de dolari pentru așa-numitul ajutor oferit. Clienților nu li se spune din start despre bani. Majoritatea află că trebuie să plătească abia după ce câștigă. Ambasada SUA spune că astfel de firme intermediare nu ar trebui să existe, iar poliția afirmă că e vorba de escrocherie și evaziune fiscală și că cei care au pus la cale șmecheria au câștigat milioane de dolari pe seama moldovenilor neinformați. Cu toate acestea, schema funcționează în continuare, iar zeci de oameni, mai ales tineri, cad în plasa celor care le promit visul american. Un reportaj de Liuba Șevciuc.
Video

Video Loterie și escrocherie

De câteva săptămâni, în locurile aglomerate din centrul Chișinăului pot fi văzuți tineri echipați cu genți roșii cu inscripția „Green Card”, care îi îndeamnă pe trecători să participe la Loteria Vizelor, pentru a pleca în SUA. Se oferă să-i ajute să se înscrie în cursă. De fapt, le întind o cursă…
Video

Video Svetlana Alexievici laureată a Premiului Nobel pentru Liteartură

Anunțul Academiei Suedeze de astăzi de decernare a Premiului Nobel pentru Literatură 2015 scriitoarei Svetlana Alexievici din Belarus. (Reuters)
Video

Video Monica Macovei despre criza politică și protestele de la Chișinău

Un interviu în exclusivitate despre situația din R. Moldova cu europarlamentara Monica Macovei, realizat la Strasbourg de Iolanda Bădiliță.
Video

Video Au schimbat orașul pe sat

Migrația populației de la sat la oraș e un fenomen caracteristic multor țări, inclusiv Republicii Moldova. Oamenii sunt atrași de locuri de muncă, studii, condiții mai bune… Mai rar, dar se întâmplă și invers: lumea lasă urbea și se mută la țară. Este și cazul unei familii din Holercani, Dubăsari.
Video

Video Moldova în direct. 06.10.2015

De ce se radicalizează protestele? Cine şi cum instrumentalizează nemultumirea populară? Liliana Barbăroşie dezbate subiectul cu unul din liderii Platformei DA, Andrei Năstase, şi analistul politic Anatol Ţăranu.
Video

Video Moldovei i se ia darul

În ciuda declarațiilor pe care le fac, autoritățile de la Chișinău nu sunt gata să negocieze acum un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, care ar debloca finanțarea externă a Republicii Moldova, stopată acum câteva luni, sunt de părere experții economici Veaceslav Negruța și Viorel Gîrbu.
Video

Video În bejenie în Moldova

Acum trei ani, soţii Sultan Mutaz și Deiri Dima, împreună cu fiul lor, s-au refugiat în Moldova. Ca și alte familii de sirieni, au ajuns pe aceste meleaguri mânaţi de ororile războiului şi au lăsat în urmă rude, prieteni, casă, afacere…
Video

Video Egidius Vareikis: „Proiectul european este unul de lunga durată, dar oamenii vor să trăiască azi, nu în viitor”

Un interviu în exclusivitate realiat la Strasbourd de Iolanda Bădiliță cu Egidius Vareikis, fostul raportor pentru Moldova al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Video

Video „Haos” la centrul de refugiați din Berlin

În jur de 10 mii de migranți sosesc în fiecare zi, iar autorităţile spun că sunt la capătul puterilor.