joi, noiembrie 26, 2015 Ora Locală 08:55

Moldova

Astăzi în Moldova și în lume

Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei. Mai mult

Ruxanda Glavan

Ruxanda Glavan: „Adevărul este că, din păcate, medicina primară la nivelul țării nu funcționează întotdeauna bine”

Un interviu cu ministrul în exercițiu al Sănătății despre situația financiară a sistemului medical la ora actuală. Mai mult

La un protest față de scumpirile de tarife la energie

Revizuirea tarifului la gaze va deveni posibilă după publicarea deciziei Parlamentului în „Monitorul Oficial”

În mediul experților e răspândit scenariul potrivit căruia o eventuală micșorare a tarifului va fi urmată de scumpiri suplimentare la începutul anului viitor. Mai mult

Alte articole

Moldova în imagini

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Bădița cu tractoruli
X
25.11.2015
Odată cu dispariția colhozurilor, armata de tractoriști școliți în Uniunea Sovietică se pomenește fără lucru. Majoritatea specialiștilor s-au reprofilat. Cei rămași în branșă se descurcau greu, mai mult îngrijind de tehnica învechită decât lucrând pământul. Azi, puțini mai învață această meserie, astfel că proprietarii de terenuri s-au trezit că nu au de unde angaja mecanizatori. Școala de meserii din Ceadîr-Lunga este singura din regiunea de sud a țării care pregătește mecanizatori. Specialitatea a fost redeschisă abia anul acesta, iar cele 25 de locuri la buget au fost ocupate imediat. Tractoriștii de mâine privesc cu încredere în viitor, chiar dacă învață după sistemul din trecut. Materialele didactice sunt la fel de vechi ca și mașinile pe care le studiază tinerii. Ce perspective au cu o astfel de meserie, ce așteaptă angajatorii și ce salarii oferă aflați din reportajul lui Adrian Ianovici.
Video

Video Bădița cu tractorul

Odată cu dispariția colhozurilor, armata de tractoriști școliți în URSS se pomenește fără lucru. Majoritatea specialiștilor s-au reprofilat, iar cei rămași în branșă se descurcau greu... Azi, puțini învață această meserie, astfel că proprietarii de pămând nu au de unde angaja mecanizatori.
Video

Video Leonid Litra: „Până în acest moment Ucraina nu a reuşit să pedepsească funcţionarii care în perioada lui Ianukovici au abuzat sistemul”

S-au împlinit doi ani de la protestele în masă din 2013, în Ucraina, numite şi Euromaidan. Au reuşit actualele autorităţile de la Kiev să recâştige încrederea cetăţenilor? Un punct de vedere al cercetătorului Institutului de Politică Mondială de la Kiev, Leonid Litra.
Video

Video Moldova în direct. 24.11.2015

Liliana Barbăroşie discută despre alternativele politice la actuala guvernare cu Pavel Midrigan, de la Asociaţia pentru democraţie şi justiţie, Ion Dron, Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ecaterina Mardarovici, director executiv al Clubului politic al femeilor.
Video

Video Conducta gazului amânat

Inaugurat cu fast, pe 27 august 2014, gazoductul Iași-Ungheni, care urma să fie un element important în asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova, alimentează astăzi doar 19 localități de pe malul stâng al Prutului, iar presa vorbește că ar fi un proiect „inutil” și fără perspective.
Video

Video  „Cerem să fie pedepsiți cei care au ucis jurnaliști în Rusia”

Un interviu exclusiv cu Nadejda Ajgihina, secretara executivă a Uniunii Ziariștilor din Rusia, vicepreședinta Federației Jurnaliștilor europeni.
Video

Video Moldova Mea: Leon Akkerman

Părinții lui Leon Akkerman au fost nevoiți să fugă din Moldova pentru a se salva de persecuțiile suferite de evreii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Când s-au întors, au găsit localitatea natală distrusă.
Video

Video Business woman în Moldova

Doar fiecare a patra afacere din Republica Moldova este condusă de femei, dintre care 85% fac business la oraș și numai 15% - la sat. În ultimii ani, grație unor programe finanțate de SUA și UE, numărul moldovencelor antreprenoare e în creștere.
Video

Video Valeriu Streleț: „Cert este că noi nu vom renunța la cele trei precondiții”

Președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț, despre ce vrea PLDM, pe ce insistă și la ce renunță, ca să participe la crearea unei majorități?
Video

Video În culise, cu Vitalie Bantaș

Vitalie Bantaş este un nume cunoscut pentru iubitorii de teatru şi film din România, mai puţin, însă, pentru cei de-acasă, din Republica Moldova. Născut la Chişinău, într-o familie de muzicieni, a învăţat actorie la Bucureşti şi joacă de peste 20 de ani la Teatrul Mic.
Video

Video Cui încredinţăm banii munciţi cu sudoarea frunţii?

Punct și de la capăt cu Vasile Botnaru și invitații lui, Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă, şi Dumitru Ursu, preşedintele Ligii Bancherilor din Republica Moldova.

Alte articole

Video Leonid Litra: „Chişinăul câştigă din acest conflict, involuntar, pentru că există o nouă rută Chişinău-Kiev”

Un interviu cu cercetătorul de la Institutul de Politică Mondială de la Kiev pe tema exacerbării crizei din relațiile ruso-ucrainene în ultimele zile.
Mai mult

Un ziar în fiecare seară: „Câmpia Glodenilor”

Invitata emisiunii este redactoarea Maria Focșa.
Mai mult

Criterii de integritate pentru o nouă clasă politică

Alegătorii pro-europeni așteaptă apariția unor forțe politice noi, care să nu-i mai tragă pe sfoară.
Mai mult

Scenarii și conciliabule pentru o ieșire din criză

Întrebarea principală pare să fie cine va vota un guvern propus de democraţi, fără existenţa unui acord politic de constituire a unei majorităţi?
Mai mult

Evoluții în cazul elicopterului moldovenesc și a ostatecilor capturați de insurgenții talibani din Afganistan

Gheorghe Brega: „Lucrăm cu toate structurile internaționale și am solicitat ajutorul tuturor ambasadelor prieteniei care sunt în Afghanistan, cum ar fi Statele Unite ale Americii și România.”
Mai mult

Destinul unei colecții de pictură rusă dispărute: Iakov Kagan-Șabșai

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, colecția ar fi fost distrusă aproape în întregime de primele bombardamente asupra Odesei.
Mai mult

Igor Munteanu: „E mare nevoie ca partidele care se proclamă pro-europene să înțeleagă că nu mai pot conta pe jocuri de culoar”

Interviul dimineții cu vicerectorul ULIM pentru cooperare internațională, fost ambasador moldovean în America.
Mai mult

Prezențe moldovenești la Târgul de carte Gaudeamus de la București

Târgul Gaudeamus, ajuns la cea de-a XXII-a ediție, a adunat circa 125 de mii de vizitatori – un record absolut, care certifică anvergura europeană a evenimentului.
Mai mult

PLDM și PDM împart responsabilitatea totală a creării guvernului pro-european reformist (Deschide.md)

V.Voronin: forțele politice ar trebui să uite de ambițiile personale și să se preocupe în primul rând de formarea noului guvern (Noi.md)
Mai mult
Alte articole


http://www.revista22.ro/