miercuri, aprilie 23, 2014 Ora Locală 22:31

Dialoguri transnistrene

Ce uneşte şi ce desparte cele două maluri ale Nistrului

Tiraspolul a cerut Moscovei şi comunităţii internaţionale să recunoască independența regiunii transnistrene - opinii ale experţilor şi locuitorilor din Tiraspol şi Chişinău. Mai mult

Evgheni Şevciuk

Şevciuk cere independenţa Transnistriei

Ce părere au şi ce aşteaptă de la administraţia lui Evgheni Şevciuk locuitorii din stânga Nistrului? Cât sprijin există în Ucraina pentru ideea federalizării? Mai mult


Transnistria, între Rusia şi Statele Unite

Tiraspolul spune că este momentul oportun pentru recunoaşterea independenţei Transnistriei. Este interesată şi Moscova? – opinii de la Tiraspol, Chişinău şi Washington. Ce cred locuitorii din stânga Nistrului despre evenimentele din Ucraina şi anexarea Crimeii?
Mai mult

Moscova şi Tiraspolul preferă calmul şi previzibilitatea

După anexarea Crimeii, Moscova promite Chișinăului să nu aplice acelaşi scenariu în Moldova, dar avertizează că Transnistria va rămâne pământ rusesc şi nu va intra în Uniunea Europeană. Şi… locuitorii din Tiraspol – dezamăgiți şi îngrijorați de evoluţiile din Ucraina.
Mai mult

„Situaţia din Crimeea nu se compară cu cea din Transnistria”

… declară ambasadorul Rusiei la Consiliul Europei. Chişinăul condamnă apariţia unui nou focar de separatism în Ucraina, în timp ce Tiraspolul ezită să se situeze de partea cuiva în conflictul dintre Kiev şi Moscova. Şi… situaţia liceului Lucian Blaga din Tiraspol revine pe agenda negociatorilor.
Mai mult

Cum rezonează în stânga Nistrului evenimentele din Ucraina

...opinii ale experţilor şi locuitorilor de rând. Kremlinul avertizează împotriva oricărei izolări a regiunii transnistrene.
Mai mult

Cine apără victimele violenței în stânga Nistrului

Alte teme ale ediției: o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, fără rezultate palpabile. Parlamentul European aprobă ridicarea vizelor în spaţiul Schengen pentru cetăţenii moldoveni.
Mai mult

Transnistrenii - pentru libertatea educaţiei în limba maternă

Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol sub presiunea administraţiei lui Evgheni Şevciuk. Ce cred locuitorii din stânga Nistrului despre problemele şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină, dar şi… despre libertatea de a călători fără vize în Uniunea Europeană.
Mai mult

Ion Iovcev: „Apărăm liceul, apărăm limba, apărăm demnitatea noastră națională”

Liceul moldovenesc cu predare în grafie latină din Tiraspol cere administraţiei regiunii să înceteze persecuţiile. Tinerii transnistreni vor fi luaţi la armată doar pe un an şi vor avea dreptul la serviciu civil alternativ. Şi… cetăţenii Republicii Moldova – la un pas de a circula fără vize în UE.
Mai mult

Parlamentul European condamnă „politizarea educației” în regiunea transnistreană

Relaţiile Chişinău-Tiraspol devin tot mai tensionate înaintea unei noi runde de negocieri în formatul 5+2. Până unde va merge Moscova ca să împiedice asocierea Moldovei la UE? Şi… un raportor al Parlamentului european crede că Bruxellesul trebuie să-şi revizuiască relaţiile cu Rusia.
Mai mult

Tiraspolul cere din nou ajutorul Moscovei

Cetăţenii Republicii Moldova ar putea călători fără vize în Europa deja din vara acestui an. Şi… conturile liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol cu predare în grafie latină au fost deblocate, după vizita reprezentantului special al noii preşedinţii a OSCE.
Mai mult

„Instabilitate la vecini – instabilitate şi la noi”

Criza politică şi violenţele din Ucraina îngrijorează locuitorii din stânga Nistrului. Pe fundalul instabilităţii din ţara vecină, Tiraspolul înaintează un nou ultimatum Chişinăului. Cum s-ar putea răsfrânge evenimentele din Ucraina asupra situaţiei din Moldova?
Mai mult

Jennifer Brush: „Statutul regiunii transnistrene este un subiect care trebuie discutat în permanenţă”

Populaţia regiunii transnistrene continuă să scadă în mod dramatic, în timp ce fenomenul migraţiei ia amploare. Şi… care ar fi o agendă a negocierilor care să mulţumească şi Chișinăul și Tiraspolul? - un interviu cu şefa misiunii OSCE în Republica Moldova.
Mai mult

Câtă libertate a cuvântului există în Transnistria?

De ce administraţia lui Evgheni Şevciuk a închis redacţia din Tiraspol a agenţiei Novîi Region? Cetăţenii Moldovei ar putea călători în UE, începând chiar din anul acesta, fără vize. Şi… de ce integrarea europeană ar fi cel mal bun argument pentru reunificarea Republicii Moldova?
Mai mult
Alte articole

Multimedia

Video Un congressman american la Kiev

Ucraina poate produce jumătate din gazul pe care îl consumă, reducînd astfel dependența de compania rusă Gazprom, a declarat la Kiev, congressmanul american Ed Royce.


Galerie foto O călătorie în Ucraina zilelor noastre

Un jurnal de foto reporter realizat de Victoria Ivleva-Yorke.


Video Incidentul sîngeros de lîngă Sloviansk, în estul Ucrainei

Cel puțin două persoane au fost ucise într-un schimb de focuri, în zorii zilei de 20 aprilie, lîngă orașul Sloviansk din Ucraina răsăriteană. (Reuters video)


Galerie foto „Sînt o picătură dintr-un ocean”

În centrul Vienei, în Austria, a fost deschisă expoziția „Sînt o picătură dintr-un Ocean. Arta Revoluției ucrainene”, înfățișînd afișe, lucrări grafice, sculpturi realizate de artiștii ucraineni în Piața Independenței-EuroMaidanul de la Kiev.