sâmbătă, august 02, 2014 Ora Locală 09:31


Tur de orizont la Europa Liberă

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
1 august. Tur de orizont la Europa Liberăi
|| 0:00:00
...
 
🔇
X
01.08.2014
Știri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea.

În exclusivitate


Moldova

Comentarii, opinii

Moldova în imagini

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
O vizită americană într-o livadă de mere modeli
|| 0:00:00
...
 
🔇
X
01.08.2014
Kara McDonald, însărcinata cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei SUA la Chişinău, a vizitat livada de mere din Sirota, Orhei, unde pot fi văzute atît soiuri deosebite de fructe, cît si cele mai noi tehnologii aplicate in agricultură. Diplomata afirmă că această livadă este un bun exemplu de susținere din partea Statelor Unite a agriculturii moldovenesti. Petru Stratan, proprietarul si administratorul companiei „Dac-Fruct”, până nu demult, exporta fructele in Federaţia Rusă. Pentru ca fructele pe care le cultiva sunt foaarte calitative, este convins ca va gasi unde sa le exporte.
Video

Video O vizită americană într-o livadă de mere model

Kara McDonald, însărcinata cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei SUA la Chişinău, a vizitat livada de mere din Sirota, Orhei.
Galerie foto

Galerie foto Check-in Moldova

Сheck-in Moldova sunt imagini din viaţa unei ţări mici, episoade ale realităţii moldovene – familiare şi, totodată, nebănuite, pentru locuitorii ţării şi pentru străini. Nu este un ghid glamour. Sunt ilustrate la istoria de azi a Moldovei care vor deveni foarte curând doar amintiri.
Video

Video Agricultorul Alexei Ivanov, din Mălăiești, Orhei

Are 40 hectare cu cultură pomicolă, diverse culturi. Din producția anuala de aproximativ 600 de tone, cam 80% era prevazută pentru piața rusă. Un film de Tatiana Ețco.
Video

Video Monumentele Chișinăului

Chișinău, contrast monumental. O colecție a celor mai importante monumente din capitală.
Audio Diapozitive

Audio Diapozitive „Nistrule, pe malul tău”

Repetiţiile ansamblului folcloric „Rotunda” din satul Vorniceni, Străşeni, în timpul Festivalului Folcloric Internaţional „Nistrule, pe malul tău”. Coşniţa, iulie 2014. © Diana Răileanu, Radio Europa Liberă
Video

Video Tabăra de vară Eco Energel

O zi în tabăra de vara Eco Energel la care participă 100 de elevi promotori ai energiei regenerabile și eficienței energetice, care au venit din 13 raioane.
Video

Video Cînd căruciorul nu este o piedică

Eleonora, o tînară de 20 de ani, este pentru prima data la o tabară. Și tot pentru prima dată participă la o activitate pentru tineri cu nevoi speciale.
Video

Video Punct și de la capăt cu EL și Natalia Morari

Invitații din această duminică sînt deputatul democrat Dumitru Diacov și deputatul PCRM, Grigore Petrenco.
Video

Video Senatorul Roger Wicker: „Am fost impresionați de ce am văzut...”

Un interviu acordat Europei Libere la Chișinău la încheierea vizitei delegației Congresului american.
Video

Video Bucurie în fața Parlamentului de la Chișinău

Câteva mii de persoane au venit în faţa legistivului pentru a susţine ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Manifestanţii au urmărit în direct şedinţa Parlamentului pe ecranele instalate în faţa legislativului.
Galerie foto

Galerie foto Chișinăul a ratificat Acordul de Asociere cu EU

Parlamentul de la Chișinău a ratificat miercuri cu 59 de voturi „pentru” acordul de asociere R.Moldova-UE, în prezența catorva mii de adepți ai cursului pro-european al Republicii Moldova.
Galerie foto

Galerie foto 74 de ani de la evenimentele din 28 iunie 1940

Partidul Liberal şi Consiliul Unirii au consemnat separat la Chișinău ocupaţia sovietică a Basarabiei din 28 iunie 1940.
Video

Video Moldova a semnat la Bruxelles Acordul de Asociere la UE

Discursul premierului Iurie Leancă la Bruxelles.
Video

Video Ziua Mondială a Refugiaților marcată la Chișinău

În Gradina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău zeci de refugiați și reprezentanți ai unor organizații caritabile au marcat Ziua Mondială a Refugiaților. îÎn Moldova sînt înregistrați oficial 293 de refugiați și persoane cu statut umanitar. Jumătate din ei sînt din Siria.
Galerie foto

Galerie foto Comemorarea Luptelor de la Bender la monumentul de la Varnița

La Varnița au fost comemorate astăzi victimele luptelor purtate în urmă cu 22 de ani la Bender/Tighina în cursul Războiului de la Nistru

Multimedia / Internaţional

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Ce cred locuitorii Moscovei despre noile sancțiuni impuse Rusieii
|| 0:00:00
...
 
🔇
X
01.08.2014
Corespondentul EuropeI Libere Tom Balmforth i-a întrebat pe moscoviți dacă sînt îngrijorați de noua rundă de sancțiuni impuse Rusiei de Statele Unite și UE. Majoritatea dintre ei au răspuns că în opinia lor sancțiunile nu vor afecta economia rusă, și au spus că regretă deterioarea relațiilor dintre țara lor și Occident.
Video

Video Ce cred locuitorii Moscovei despre noile sancțiuni impuse Rusiei

Corespondentul EuropeI Libere Tom Balmforth i-a întrebat pe moscoviți dacă sînt îngrijorați de noua rundă de sancțiuni impuse Rusiei de Statele Unite și UE. Majoritatea dintre ei au răspuns că în opinia lor sancțiunile nu vor afecta economia rusă.
Video

Video 31 iulie. Tur de orizont la Europa Liberă

Știri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea
Galerie foto

Galerie foto Putin pe coperţile revistelor occidentale

După prăbuşirea avionului malaiezian care se presupune că a fost doborât de separatiştii pro-ruşi sprijiniţi de Moscova în estul Ucrainei, mai multe publicaţii vestice l-au prezentat pe primele pagini pe preşedintele rus Vladimir Putin într-un chip malefic, de paria, criminal sau ucigaş însetat de sânge.
Video

Video Sancţiuni împotriva Rusiei

Ce cred locuitorii şi oaspeţii Moscovei despre noile sancţiuni occidentale impuse băncilor şi companiilor ruseşti? I-ar putea afecta pe ruşii de rând? Unii intervievaţi cred că sancţiunile nu-i vor atinge, dar alţii au spus că se tem de restricţii de viză sau de prăbuşirea rublei.
Video

Video Plonjori în competiția tradițională de pe podul de la Mostar

Plonjori din mai multe țări au participat la cea de-a 448-a competiție anualâ, ce se desfășoară de pe Vechiul Pod de la Mostar, în Bosnia, a cărui înălțime de la nivelul apei este de 24 de metri.
Galerie foto

Galerie foto Primul Război Mondial: Cărți poștale de pe front

În timpul Primului Război Mondial, care a început acum 100 de ani, sistemul poștal al Imperiului Austro-Ungar a permis soldaților să comunice cu cei de acasă. Cărți poștale și scrisori păstrate din acele timpuri arată într-un mod foarte personal cum au trăit acei soldați experiența conflictului. Jaroslav Bis, din orașul Vysoke Myto, estul Boemiei, a trimis familiei lui în timpul războiului aceste mesaje emoționante. Din păcate, soarta lui a fost similară cu aceea a multor bărbați care au luptat în tranșee din 1914 pînă în 1918. După ce a luptat pe frontul italian, a fost trimis acasă în 1916 cu o rană la cap din cauza căreia și-a pierdut vederea la un ochi. În anii 1920 a fost internat într-un azil de boli mintale. A încetat din viață în 1938, rana din timpul războiului fiind declarată oficial cauza morții sale. Aceste cărți poștale din colecția privată a unei familii din Cehia au fost oferite spre publicare Europei Libere, și e pentru prima oară când sîn arătate în public.
Galerie foto

Galerie foto Statele Unite spun că imagini din satelit arată bombardarea trupelor ucrainene din Ucraina de pe teritoriul Rusiei

Departamentul de stat de la Washington a dat publicității în 27 iulie imagini din satelit despre care spune că arată cu claritate bombardamente de artilerie asupra unor poziții ale armatei ucrainene din estul Ucrainei lansate peste graniță de pe teritoriul Rusiei. Datele de pe imagini sînt din 21, 25 și 26 iulie. Excplicațiile la poze aparțin Directoratului pentru informații naționale din Statele Unite.
Galerie foto

Galerie foto Primul Război Mondial. Scene de viață și de moarte

La 28 iulie 1914, trupele austro-ungare au tras primele focuri în invazia din Serbia, care a marcat începerea Primului Război Mondial. Peste 16 milione de militari și civili au fost uciși într-o conflagrație care nu a pus capăt tuturor războaielor, cum s-a sperat și visat. O sută de ani mai tîrziu, imaginile tulburătorare ale acelui război rămân la fel de puternice și de actuale. În această colecție se află și fotografii descoperite și date recent publicității.
Video

Video Creștini irakieni descriu cum au fost expulzați din Mosul

Mai mulți creștini irakieni forțați să plece din Mosul au stat de vorbă cu RFE/RL, la Dohuk, în regiunea autonomă Kurdistan.
Video

Video Un comandant rebel din Donețk recunoaște că separatiștii au avut rachete Buk

Într-un interviu pentru Reuter, comandantul separatist Aleksandr Hodakovski a recunoscut în 22 iulie că rebelii pro-ruși au avut tipul de rachete antiaeriene despre care se crede că au fost folosite pentru a doborî un avion malaezian în estul Ucrainei în 17 iulie.
Video

Video Marș al tăcerii la Amsterdam în memoria victimelor zborului MH17

Îmbrăcați în alb, zeci de locuitori ai orașului olandez Amsternadm au mărșăluit în tăcere în 23 iulie în memoria oamenilor uciși la doborîrea avionului malaezian în estul Ucrainei, dintre care 193 erau olandezi.
Video

Video Zi de doliu naţional în Olanda

În Olanda, la Eindhoven au sosit de la Harkov, din estul Ucrainei, două avioane cu rămăşiţele a circa 50 de victime ale accidentului aviatic de săptămâna trecută. La ceremonie au participat regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos cu regina Máxima, premierul olandez Mark Rutte, rudele victimelor.
Video

Video Lupte în Parlamentul ucrainean

În Parlamentul ucrainean s-au înregistrat astăzi încăierări atunci cînd deputații din partidul naționalist „Svoboda” au încercat să-l scoată din sală pe Petro Simonenko, liderul Partidului comunist, care a lansat acuzații pe tema numărului mare de civili victime ale forțelor guvernamentale ce combat
Video

Video Obama: Tragedia avionului malaezian obligă la un armistițiu în Ucraina

Președintele Statelor Unite Barack Obama a afirmat că există dovezi că avionul de pasageri malaezian care s-a prăbușit în estul Ucrainei a fost doborît de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă controlată de separatiști pro-ruși. Obama a cerut încetarea imediată a focului în Ucraina.
Video

Video Ce cred moscoviții despre tragedia avionului malaezian din Ucraina

Europa Liberă a întrebat mai mulți locuitori ai Moscovei ce știu din presa rusă despre tragedia avionului malaezian din Ucraina.

Internaţional

În jurul MoldoveiDialoguri transnistrene

Cultură

Intră-n vorbă!

Bloguri

Dialoguri / Диалоги

Revista presei

Un ziar în fiecare seară: „Est-Curier” din Criuleni

Invitata rubricii este jurnalista Svetlana Cernov, de la ziarul „Est-Curier” din Criuleni.
Mai mult

„Aventura ucraineană” a Moscovei (Ș. Papacostea/„22”)

Problema percepției preponderent negative a românilor față de Rusia (A. Goșu/Dilema Veche).
Mai mult

Articolele cele mai populare