miercuri, noiembrie 26, 2014 Ora Locală 01:06


Pur şi Simplu

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Tancurile Moldoveii
X
25.11.2014
Străinii care intră în Republica Moldova pe la Leuşeni sunt întâmpinaţi de un tanc sovietic cu ţeava aţintită spre Vest. E unul dintre cele câteva tancuri-monument ce rămân nemişcate pe postamente, chiar şi după mai bine de două decenii de la dispariţia URSS. În ce localităţi există astfel de relicve ale fostului imperiu? Sunt oare aceste maşini militare trecute prin lupte, când au fost instalate pe postamente şi ce mituri a ticluit despre ele propaganda sovietică? De ce sunt păstrate dacă demult nu mai figurează în registrul monumentelor ocrotite de stat? Ce cred oamenii din localităţile cu astfel de „monumente” despre o eventuală demontare a acestora? Urmăriţi în reportajul realizat de Adrian Ianovici.

În actualitate


Partner Media

Moldova

Comentarii, opinii

Moldova în imagini

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
Video

Video Promo Punct și de la capăt 23.11.2014

Vasile Botnaru în dialig cu Daniela Terzi Barbăroşie şi Vladimir Bolea despre credibilitatea şubredă a celui parvenit.
Video

Video Punct și de la capăt

Vasile Botnaru, Alina Radu și Ecaterina Mardarovici despre promisiune neonorată de a accepta femei în avangarda politicii moldovenești. Duminică 16 noiembrie 2014, la Radio Europa Liberă.
Video

Video Moldova în direct 13.11.2014

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Invitaţii Lilianei Barăroşie de la Moldova 1 sunt Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Moldova, şi ambasadorii Suediei în Moldova Ingrid Tersman, ambasadorul Slovaciei Robert Kirnag şi ambasadorul Poloniei Artur Mihalski.
Galerie foto

Galerie foto Chișinăul electoral (2)

Un foto-reportaj de Natalia Sergheev.
Video

Video Carnea ca armă geopolitică a Rusiei

Din 27 octombrie, Rusia va interzice importul de carne din Moldova. Despre cum este la gust politica rusească - opinii de experţi şi politicieni din Chişinău, între care şi ministrul agriculturii Vasile Bumacov, în programul Europei Libere de limba rusă "Current Time".
Video

Video Europa Liberă va lansa emisiunea TV „Pur și Simplu”

„Pur și Simplu” la noi acasă împreună cu Europa Liberă. O emisiune la Moldova 1. Din 3 noiembrie, de luni până vineri, la ora 17. 50. „Pur și Simplu”, priveşte-ne!
Galerie foto

Galerie foto Chişinăuienii au sărbătorit Ziua oraşului

Capitala R. Moldova a împlinit 578 de ani. Locuitorii Chișinăului au sărbătorit Ziua oraşului cu cântece, dansuri, expoziții și cu un mare concert în Piața Marii Adunări Naționale.
Video

Video Moldova în direct 10.10.2014

Premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă, într-o ediţie specială moderată de Liliana Barbăroşie. De ce nu curge gaz pe conducta Iaşi-Ungheni, ce legătură e între cazul Lukoil din România şi preţul petrolului din Moldova şi un răspuns al lui Victor Ponta la criticile americane.
Galerie foto

Galerie foto Liliana Corobca: o scriitoare moldoveană la Tîrgul de Carte de la Frankfurt

Scriitoarea Liliana Corobca și-a prezentat volumul „Kinderland” (Cartea Românească) la standul românesc al Tîrgului Internațional de Carte de la Frankfurt, în calitate de invitată a Ministerului Culturii de la București. O ocazie cu care a acordat și un interviu în exclusivitate postului nostru de radio.

Multimedia / Internaţional

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Proteste violente la Fergusoni
X
25.11.2014
Poliţia americană apreciază că protestele violente din Ferguson, statul Missouri, sunt cele mai grave şi ample de la manifestaţiile din august provocate de uciderea de către un poliţist a unui tânăr de culoare, neînarmat. Michael Brown a fost împuşcat de polițistul Darren Wilson, iar actualele proteste violente urmează sentinței de pe 24 noiembrie a tribunalului de a nu-l condamna pe poliţist pentru că dovezile împotriva acestuia sunt neconcludente. De la anunţarea verdictului, 61 de persoane au fost reținute, multe maşini ale poliţiei din Ferguson au fost incendiate, în oraş s-au auzit focuri de armă. Preşedintele Barack Obama a fost obligat să lanseze un apel la reţinere.
Video

Video Proteste violente la Ferguson

Poliţia americană apreciază că protestele violente din Ferguson, statul Missouri, sunt cele mai grave şi ample de la manifestaţiile din august provocate de uciderea de către un poliţist a unui tânăr de culoare, neînarmat.
Video

Video 25 noiembrie. Tur de orizont la Europa Liberă

Știri în format video din țările spre care emite Europa Liberă/Libertatea
Video

Video Что знают венгры о Молдове и Приднестровье

Венгрия в этом году отмечает 10-летие жизни в составе Евросоюза. Молдова стремится стать частью этого единого политического и экономического пространства. Наш корреспондент прошелся по улицам Будапешта, и поинтересовался у людей, что они знают о восточном соседе – Молдове, включая Приднестровье.
Video

Video Euromaidanul şi istoria unei familii

La începutul anului 2014, Galina Trofaniuk a plecat din satul său din vestul Ucrainei la Kiev, la protestele de pe Maidan. Decizia a adus-o în miezul vieţii politice a ţării, dar a avut şi urmări cardinale asupra vieţii sale personale.
Video

Video Cehia: Fonduri Europene la Cutie

Apropierea Cehiei de UE a trezit temeri că industria vinicolă din Moravia de Sud va fi distrusă de importuri ieftine. Dar temerile nu s-au adeverit iar regiunea s-a dezvoltat cu spriinul fondurilor europene. În Cehia, aceste fonduri reprezintă însă și o tentație pentru cei mai slabi de fire.
Video

Video „Revoluţia de catifea” cu Efim Fistein

O plimbare pe străzile Pragăi, împreună cu cunoscutul scriitor şi publicist, în locurile unde acum 25 de ani, pe 17 noiembrie 1989, începuse lupta pentru libertate şi democraţie.
Video

Video 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Arhivele British Pathé au oferit zilele acestea public pe YouTube și FB o compilație de imagini luate de-alungul timpului care ilustrează istoria Zidului Berlinului pînă la căderea sa. (British Pathé).
Galerie foto

Galerie foto Înălțarea și Căderea Zidului Berlinului

La 9 noiembrie 2014 va fi marcată împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Construcția Zidului dintre sectoarele răsăritean și vestic ale Berlinului a început în 1961. Atunci, la 13 august, trupele est-germane s-au plasat în zona Porții Brandenburg și au început să blocheze partea de vest a Berlinului, controlată de occidentali. Zidul de 155 de km în jurul Berlinului vestic, a condus la moartea a numeroși oameni care au încercat să scape din zona comunistă. 28 de ani mai tîrziu, trecerile Zidului au fost deschise în mod neașteptat, iar cetățenii germani au trecut cu miile în partea vestică. În mod simbolic, căderea Zidului Berlinului a marcat începutul căderii regimurilor comuniste din Europa Centrală pînă în Rusia.

Internaţional

În jurul MoldoveiDialoguri transnistrene

Cultură

Intră-n vorbă!

Bloguri

Dialoguri / Диалоги

Revista presei

„Mă bucur că PSD a pierdut alegerile” (Andrei Pleșu / Adevărul)

R. Moldova şi zvonurile despre destabilizarea ţării (Adevărul)
Mai mult

Un ziar în fiecare seară: e-sanatate.md

Invitata serii este Virginia Murariu de la platforma e-sanatate.md
Mai mult

Alegerile ca test de rezistenţă a moldovenilor în faţa propagandei ruseşti (Ziarul Național)

Igor Dodon și rolul său în scenariile politice ale Rusiei (Valeri Crîlov/IPN).
Mai mult