miercuri, iulie 29, 2015 Ora Locală 07:49

Pur și Simplu

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Lenin din beton şi din inimii
X
11.05.2015
Circa 60 de statui ale liderului bolşevic Vladimir Lenin, din cele peste 80 ridicate pe vremea URSS, continuă să „populeze” teritoriul Republicii Moldova, fiind subiect de controverse între cei care vor să le păstreze şi cei care cred că locul acestor monumente e cel mult într-un muzeu al comunismului. În unele localităţi, Lenin a fost dat jos de pe postament, dar ulterior a fost pus din nou, doar că în altă parte. Este cazul monumentului din Râşcani, bunăoară, mutat din centrul oraşului mai la periferie, ca soluţie de compromis. La Ceadîr-Lunga însă nimănui nu i-a trecut prin cap să se atingă de statuia care se înalţă pe strada principală, ce poartă numele lui Lenin. Dimpotrivă, autorităţile locale au vopsit monumentul, aşa încât acum luceşte şi pare a fi … din aur. Majoritatea monumentelor din perioada sovietică nu au valoare artistică, ci doar propagandistică, spun specialiştii. De ce mai sunt păstrate însă vedeţi în reportajul lui Adrian Ianovici.

În actualitate


Partner Media

Moldova

Comentarii, opinii

Moldova Multimedia

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Corturile de lîngă casa lui Plahotniuci
|| 0:00:00
...  
🔇
X
28.07.2015
Atmosfera de la corturile instalate sub forma de protest non-stop in apropiere de casa lui Vladimir Plahotniuc. Initiatorii actiunii sunt membrii si simpatizantii partidului „Casa Noastra Moldova", condus de Grigore Petrenco. Demonstranții îsi manifesta astfel nemultumirea fata de majorarea preturilor la energia electrica si gazele naturale, dar si fata de Plahotniuc, pe care il consideră unul din principalii vinovați de starea sistemului bancar și de menținerea corupției.
Video

Video Corturile de lîngă casa lui Plahotniuc

Atmosfera de la corturile instalate sub forma de protest non-stop in apropiere de casa lui Vladimir Plahotniuc. Initiatorii actiunii sunt membrii si simpatizantii partidului „Casa Noastra Moldova", condus de Grigore Petrenco.
Video

Video Cum e să aştepţi un paşaport la Varniţa?

Locuitori ai regiunii transnistrene, care vin să-şi perfecteze actele la secţia Î.S. Registru din s.Varniţa spun că sunt revoltaţi de condiţiile de aşteptare.
Video

Video Protest al Platformei Civice „DA” la Chișinău

Duminică seara, membrii Platformei Civice Demnitate și Adevăr au organizat un nou protest împotriva majorării tarifelor la curentul electric și gazele naturale.
Galerie foto

Galerie foto Echipa Europei Libere e gata să pornească la drum

Au rămas cîteva zile până la începerea campaniei „AICI este Europa Liberă”.
Video

Video Vox populi: după majorarea tarifelor

Opinii culese de Tatiana Eţco la Piaţa Centrală din Chişinău.
Video

Video Moldova în direct. 08.07.2015

Moldova, fără bani de la FMI, BM, UE și cu un buget de „supravietuire”. Liliana Barbăroşie analizează dimensiunea problemei împreuna cu invitaţii săi, ex-ministrul de finanţe Veaceslav Negruţa şi cu economistul Dumitru Budianschi.
Video

Video Moldova în direct. 07.07.2015

Ce şanse are o coaliţie proeuropeană? Liliana Barbăroșie în dialog cu liderul PL, Mihai Ghimpu, și analistul politic Igor Volnițchi.
Video

Video Petras Auštrevičius: „Modova are șanse mari și dreptul istoric de a fi parte din UE"

Interviu cu raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova.
Video

Video Unirea cu România, cerută la Chişinău

Mii de persoane de pe ambele maluri ale Prutului au participat, la Chișinău, la manifestația unionistă denumită de către organizatori cea de-a patra Mare Adunare Națională. Participanții la acțiune au votat o rezoluţie privind unirea Republicii Moldova cu România.

Multimedia / Internaţional

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
28 iulie. Tur de orizont la radio Europa Liberăi
X
28.07.2015
Știri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea.
Video

Video 28 iulie. Tur de orizont la radio Europa Liberă

Știri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea.
Galerie foto

Galerie foto „Anii 80. Pictura figurativă din Germania de vest”

La Frankfurt pe Main, cu ocazia bicentenarului celui mai important muzeu al orașului, Städel, a fost inaugurată a doua mare retrospectivă a anului, „Anii 80. Pictura figurativă din Germania de vest”, în care sînt expuse circa 90 de lucrări semnate de 27 de artiști reprezentativi.
Video

Video Interviu VOA cu secretarul de stat John Kerry

Secretarul de stat american, într-un interviu în exclusivitate pentru Vocea Americii despre relaţiile cu Teheranul după semnarea acordului nuclear iranian.
Video

Video 21 iulie. Tur de orizont la Europa Liberă

Știri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea
Video

Video Prin Serbia în drum spre țările UE

În timp ce Ungaria a început să înalțe zidul la frontiera cu Serbia, pentru a se proteja de migranții ilegali, în Serbia învecinată autoritățile se luptă să facă față numărului crescînd de oaemni care încearcă să ajungă în statele UE.
Video

Video 'Un cadavru era în bucătărie': Sătenii își amintesc tragedia avionului MH17 un an după

Un an după ce 298 de persoane și-au pierdut viața atunci cînd avionul companiei Malaysian Aierlines a fost doborît deasupra estului Ucrainei, nu există încă o versiune definitivă a ceea ce s-a petrecut.
Video

Video În direct de la Strasbourg: cu Ana Gomes

De ce Portugalia a reușit acolo unde Grecia a eșuat? a întrebat-o corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliță, pe europarlamentara socialistă portugheză Ana Gomes.
Video

Video Grecia: ciocniri violente între poliţie şi protestatarii anti-austeritate

Mii de oameni au protestat în noaptea spre joi, 15 iulie, în capitala Greciei, după ce parlamentul a aprobat măsurile aspre de reformă cerute de liderii zonei euro.
Video

Video Obama afirmă că acordul cu Iranul oprește răspîndirea armelor nucleare în Orientul Mijlociu

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a elogiat acordul nuclear cu Iranul, spunînd că el va preveni proliferarea nucleară în Orientul Mijlociu. În declarații făcute la Casa Albă, președintele a spus că „lumea va fi mai sigură și în mai mare siguranță”.
Video

Video UE și negociatorii iranieni salută Acordul Nuclear anunțat la Viena calificat drept „istoric”

Federica Mogherini, șefa diplomației UE, și ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif au salutat acordul la care s-a ajuns la Viena referitor la programul nuclear al Iranului.

Internaţional

În jurul MoldoveiDialoguri transnistrene

Cultură

Intră-n vorbă!

Bloguri

Rubrici

Dialoguri / Диалоги

Revista presei

În R. Moldova s-a instalat partitocrația ca efect al nevoii de guvernare în Coaliție (Iulian Chifu/ Evenimentul zilei)

La București, noul președinte interimar al PSD Liviu Dragnea a vorbit de o colaborare mai strânsă între cele trei Palate (România Liberă)
Mai mult