luni, mai 25, 2015 Ora Locală 14:10


Pur şi Simplu

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Ambasadorul SUA: „Vrem reforme mai rapide”i
X
22.05.2015
Ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, atrage atenţia autorităţilor Republicii Moldova că partenerii occidentali şi-ar dori ca reformele să evolueze mai rapid, iar pe cetăţeni îi îndeamnă să se înarmeze cu răbdare şi să spere, asigurându-i de susţinere, în orice condiţii. „Vorbind în numele Statelor Unite, pot să vă asigur că Republica Moldova nu va pierde susţinerea noastră. Suntem aici de la început şi prin intermediul programelor noastre am sprijinit ţara cu peste un miliard de dolari, iar programele noastre ţintesc îmbunătăţirea unor sectoare anume, noi nu dăm direct banii Guvernului. Uniunea Europeană împărtăşeşte aceeaşi viziune. Desigur, se întâmplă să ne simţim frustraţi şi nerăbdători, însă nu vom pleca sau renunţa şi cred că cetăţenii moldoveni ar urma să facă acelaşi lucru.”, a menţionat diplomatul american, într-un interviu exclusiv oferit corespondentei Europei Libere Diana Raileanu. James D. Pettit a subliniat că ţara sa va sprijini întotdeauna Republica Moldova pe calea integrării europene, dar a insistat că moldovenii înșiși trebuie să se implice mai activ în modernizarea țării.

În direct de la Riga


Partner Media

Moldova

Comentarii, opinii

Moldova în imagini

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene la Chişinăui
X
Tatiana Eţco
22.05.2015
În premiera, În Moldova a fost sărbătorită Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene, numita „vyshyvanka” (varianta ucraineană a iei românești). Evenimentul a avut genericul „Ornamentul etnic - codul tău genetic” și a fost organizat de Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova (CFUM) în parteneriat cu Asociația Tineretului Ucrainean „Zlagoda”. În cadrul flash mob-ului desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, participanții au format figuri care reprezintă elemente tradiționale prezente în ornamentele cămășii ucrainene și au lansat spre cer baloane cu heliu de culorile drapelelor Ucrainei și Moldova. Acțiunea a avut scopul de a promova valorile etnicilor ucraineni, cetățeni ai R. Moldova, care, prin păstrarea tradițiilor și valorilor strămoșești, contribuie la îmbogățirea culturală și dezvoltarea armonioasă a societății.
Video

Video Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene la Chişinău

În premiera, În Moldova a fost sărbătorită Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene, numita „vyshyvanka”. Evenimentul a avut genericul „Ornamentul etnic - codul tău genetic” și a fost organizat de Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova şi Asociația Tineretului Ucrainean „Zlagoda”.
Video

Video Moldova în direct. 13.05.20115

Analistul politic român Iulian Chifu despre summitul de la Riga: "Prin declaraţia finală, UE deja îşi asumă faptul că Georgia, Ucraina şi Republica Moldova vor bate la uşa sa şi ea va trebui să răspundă."
Video

Video Moldova în direct. 12.05.2015

Răspunsul Republicii Moldova la criza ucraineană: intenţii de a majora bugetul armatei de la 0,3 la 0,5 din PIB. Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, în emisiunea Moldova în direct de la Moldova 1, cu Liliana Barbăroşie.
Video

Video Ziua Victoriei la Bender

Văzută de corespondenții noștri în regiunea transnistreană.
Video

Video Ziua Europei la Chișinău

O vedere din Orășelul European 2015, locul în care duminică a fost celebrată la Chișinău Ziua Europei.
Galerie foto

Galerie foto Orășelul European la Chișinău

Un fotoreportaj realizat de Alla Ceapai la manifestările organizate la Chișinău cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei.
Galerie foto

Galerie foto Ceremonii la Memorialul „Eternitatea” la Chișinău

Ziua Victoriei a fost marcată la Chișinău de o serie de ceremonii la Memorialul „Eternitatea”, cu participarea președintelui statului, a primului ministru și liderilor coaliției parlamentare. PCRM a participat în mod discret, în timp ce Partidul Socialist a serbat de unul singur cei 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. (Foto: Alla Ceapai)

Multimedia / Internaţional

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
 • Cazaci în spatele unui bust al președintelui rus Vladimir Putin, care îl arată în postura de împărat roman. Bustul a fost dezvelit la o ceremonie în regiunea Leningrad la 16 mai. (Reuters/Maksim Zmeyev) 
 • Un țăran afgan la Herat. (AFP/Aref Karimi)
 • Vasili Sergeevich Sirotin, originar din Rusia, ofițer de rezervă în armata americană, pozează după ceremonia de naturalizare a sa, pe treptele Muzeului Național al Imigrației la Ellis Island, New York. (Reuters/Mike Segar)
 • Militari georgieni care participp la exercițiul comun americano-georgia „Noble Partner 2015” pe poligonul de instrucție Vaziani de lîngă Tbilisi. (AFP/Vano Shlamov)
 • Locuitori ai orașului Kabul privind spre capitala afgană de pe înălțimea învecinată Wazir Akbar Khan. (AFP/Farshad)
 • Un luptător al Armatei Libere Siriene în cursul unor ciocniri cu forțele loiale președintelui Bashar al-Assad la nord de Aleppo. (Reuters/Hosam Katan)
 • Scena celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision, la Viena. (AFP/Dieter Nagl)
 • Un om în vîrstă în fața unui zid placat cu numere de mașini în satul Vank, nu departe de Stepanakert, în regiunea separatistă Nagorno-Karabakh. (AFP/Andrei Golovanov)
 • Refugiați irakieni care au părăsit orașul Ramadi, în cursul ofensivei militanților grupării Statul Islamic, așteaptă să traverseze un pod în apropiere de Bagdad. (AFP/Sabah Arar)
 • Un soldat irakian ajutînd o bătrînă lîngă Baghdad. (Reuters/Stringer)
 • Absolvenți ai Academiei de Poliție pakistaneze la o ceremonie la Islamabad. Din cei 408 noi ofițeri, 76 sînt femei. (Reuters/Caren Firouz)
 • Pe malul Mării Adriatice în apropiere de Ulcinj, Montenegro. (AFP/Armend Nimani)
 • O antilopă care a supraviețuit, între mii de alte animale moarte în regiunea Qostanai din Kazakhstan. Autoritățile au îngropat cel puțin 20,000 de antilope fără să se cunoască cauza flagelului. (Reuters/Kazakhstan's Ministry of Agriculture)
 • Secretarul de stat american John Kerry cu Andrew Belz, în vîrstă de opt luni, fotografiindu-se alături de personalul trupelor americane la Collier Field House, Garnizoana Yongsan de la Seoul. (Reuters/Saul Loeb)
 • La un meci al Ligii Campionilor, între echipa iraniană Persepolis și Al-Hilal din Arabia Saudită.
  Deasupra stadionului sînt afișate imagini imense ale liderului spiritual iranian, Aiatollahul Ali Khamenei (dr.) și fondatoului republicii islamice, Aiatollahul Ruhollah Khomeini. (AFP/Atta Kenare)
 • Tir de rachete la manevrele americane de lîngă Mudawwara, în apropierea forntierei cu Arabia Saudită. (AFP/Khalil Mazraawi)
 • Credincioși ruși la o demonstrație religioasă comemorînd la St. Petersburg aniversarea nașterii lui Nicolae al II-lea, ultimul țar al Rusiei. (epa/Anatoly Maltsev)

 • Tinere afgane cu dizabilități la un Centru de recuperare sprijinit de Ambasada Suediei, la Ghazni. (epa/Naweed Haqjoo)
 • Nina Sublatti, reprezentanta Georgiei, la o repetiție pentru semifinala Concursului Eurovision, la Viena. (Reuters/Leonhard Foeger)
 • Încercări de salvare a celor surprinși de un mare incendiu într-un bloc de locuințe la Baku, în care au murit cel puțin 15 persoane. (Ehtiram Jabi/RFE/RL)
Galerie foto

Galerie foto O săptămînă în imagini

Cîteva din cele mai expresive fotografii luate în săptămîna încheiată în zona în care transmite Radio Europa Liberă/Libertatea. Pentru mai multe fotografii vezi arhiva noastră „Picture This".
Video

Video 22 mai. Tur de orizont la Europa Liberă

Știri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea
Video

Video Un protest la summitul de la Riga

Ucraineni și georgieni au demonstrat astăzi în apropierea clădirii în care se desfășoară summitul UE de la Riga, cu steaguri și pancarte pe care era scris „Ucraina este Europa”.
Video

Video O petiție pentru integrarea în UE a Ucrainei, Moldovei și Georgiei

La summitul Parteneriatului Estic din Letonia, de la Riga, o fost prezentată o petiție deschidă solicitînd admiterea în UE a Ucrainei, Moldovei și Georgiei.
Video

Video 21 mai. Tur de orizont la Europa Liberă

Știri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea
Video

Video Thomas de Waal: „E puțin probabil ca UE să anuleze sancțiunile împotriva Rusiei”

Current Time TV a vorbit despre așteptările în urma summit-ului Parteneriatului Estic la Riga, care începe astăzi, cu analistul Fondului Carnegie Thomas de Waal.
Video

Video 20 mai. Tur de orizont la Europa Liberă

Știri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea
Video

Video 19 mai. Tur de orizont la Europa Liberă

Știri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea.
Video

Video „Mâine ne vom întoarce acasă”

Comunitatea tătarilor din Crimeea din Lvov, Ucraina, comemorează a 71-a aniversare a deportărilor din peninsulă. Un reportaj realizat de Current Time TV.
Galerie foto

Galerie foto Palmira antică sub amenințarea grupării Statul Islamic

Autoritățile siriene spun că militanții grupării Statul Islamic au intrat în Palmira, o localitate antică din Siria cu un extraordinar patrimoniu arhitectural care datează din secolul întîi. Jihadiștii au cauzat pagube importante în locuri similare pe care le-au ocupat din Irak, postînd înregistrări video cu ei distrugînd antichități. Palmira se află pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial, fiind unul din cele mai importante centre culturale din anticitate, aflat la întretăierea mai multor culturi: siriană, persană, greacă și romană.

Internaţional

În jurul MoldoveiDialoguri transnistrene

Cultură

Intră-n vorbă!

Dialoguri / Диалоги