sâmbătă, octombrie 25, 2014 Ora Locală 12:29


Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Carnea ca armă geopolitică a Rusieii
X
23.10.2014
Din 27 octombrie, Rusia va interzice importul de carne din Moldova. Despre cum este la gust politica rusească - opinii de experţi şi politicieni din Chişinău, între care şi ministrul agriculturii Vasile Bumacov, în programul Europei Libere de limba rusă "Current Time".

Live Blog


Moldova

Comentarii, opinii

Moldova în imagini

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
i
|| 0:00:00
...
 
🔇
X
 • Un tânăr pe o bicicletă, cu un abțibild „Nu Mafiei” - sigla partidului Mişcarea Populară Antimafie, şi o panglică Sf. Gheorghe.

 • Afişaj electoral lângă o tarabă cu suvenire şi haine ce amintesc de perioada sovietică. 

 • Panou electoral cu publicitatea Partidului Popular din Republica Moldova, a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi a premierului român Victor Ponta care candidează la preşedinţie, în apropiere de o piaţă ambulantă din centrul capitalei.

 • Un abţibild „Unirea Înseamnă Siguranţă”, lipit pe placa comemorativă de pe clădirea Ministerului Afacerilor Interne.

 • Publicitate electorală aruncată la gunoi.

 • Publicitatea Partidului Democrat la o staţie de transport public.

 • Abţibilduri „Unirea Înseamnă” lipite pe un panou cu publicitatea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

 • Afişaj electoral cu publicitatea PSRM, PPRM şi a unor servicii de sănătate.

 • Panoul electoral de lângă Circul din Chişinău cu posterele PSRM.

 • Mesajele electorale de la PPRM alături de cele împotriva lor.

Galerie foto

Galerie foto Chișinăul electoral (2)

Un foto-reportaj de Natalia Sergheev.
Video

Video Europa Liberă va lansa emisiunea TV „Pur și Simplu”

„Pur și Simplu” la noi acasă împreună cu Europa Liberă. O emisiune la Moldova 1. Din 3 noiembrie, de luni până vineri, la ora 17. 50. „Pur și Simplu”, priveşte-ne!
Galerie foto

Galerie foto Chişinăuienii au sărbătorit Ziua oraşului

Capitala R. Moldova a împlinit 578 de ani. Locuitorii Chișinăului au sărbătorit Ziua oraşului cu cântece, dansuri, expoziții și cu un mare concert în Piața Marii Adunări Naționale.
Video

Video Moldova în direct 10.10.2014

Premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă, într-o ediţie specială moderată de Liliana Barbăroşie. De ce nu curge gaz pe conducta Iaşi-Ungheni, ce legătură e între cazul Lukoil din România şi preţul petrolului din Moldova şi un răspuns al lui Victor Ponta la criticile americane.
Galerie foto

Galerie foto Liliana Corobca: o scriitoare moldoveană la Tîrgul de Carte de la Frankfurt

Scriitoarea Liliana Corobca și-a prezentat volumul „Kinderland” (Cartea Românească) la standul românesc al Tîrgului Internațional de Carte de la Frankfurt, în calitate de invitată a Ministerului Culturii de la București. O ocazie cu care a acordat și un interviu în exclusivitate postului nostru de radio.
Video

Video Moldova în direct 9.10.2014

Este al patrulea an şcolar de când religia se predă în şcoli. În unele – cursul s-ar reduce la îndoctrinarea elevilor, afirmă într-un studiu un ONG. Ce face, de fapt, acest curs opţional cu minţile copiilor? O discuţie cu Mihaela Ajder, expert CIDO, Tudor Lazar, ombudsman, şi doi profesori.
Video

Video Moldova în direct 07.10.2014

Cu ce atrage şi cu ce respinge Moldova oamenii de afaceri? O discuţie cu trei moldoveni care şi-au clădit afaceri peste hotare, iar acum sunt curtaţi de guvern să-şi mute succesul acasă. Veaceslav Şeptilici (Franţa), Chiril Gaburici (Azerbaidjan) şi Adrian Dulgher (Marea Britanie).
Galerie foto

Galerie foto Chișinăul la ora Zilei Vinului

Un fotoreportaj de Natalia Sergheev.
Galerie foto

Galerie foto „Transnistria, o țară care nu există”

Nicolas Righetti, un cunoscut fotoreporter elvețian a publicat recent (la Editions Favre, Geneva) un album cu imagini din Transnistria, regiune pe care a vizitat-o de cinci ori între 2010 și 2014. Volumul s-a bucurat de un succes deosebit în lumea cărții francofone și a apărut și într-o versiune în limba engleză sub egida agenției LargeNetwork. Imaginile, în format panoramic, fac și obiectul unei expoziții la Geneva, deschisă pînă la începutul lunii noiembrie. (Foto: © Nicolas Righetti/Rezo)

Multimedia / Internaţional

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
i
|| 0:00:00
...
 
🔇
X
 • Frederic Brenner, Familia Weinfeld, 2009

   

  Frederic Brenner exploră Israelul ca un loc radical al celuilalt, unde dorul, apartenența și excluziunea se amestecă în mod constant în experiența de viață. Cercetarea lui meticuloasă este vizualizată în momente individiaule și sociale ce pun în evidență condiția de viață a Israelului contemporan.

 • Frederic Brenner, Familia asiatică Levi, 2010

 • Josef Koudelka, A-Ram, Ierusalimul de est, 2010

   

  Josef Koudelka face din zidul separator caracterul epic central al lucrării sale fotografice. Grafica, fotografiile lui panoramice, redau sensul acestui peisaj arhaic, impactul zidului asupra lui și realitatea dureroasă a drumul divizat de zid.

 • Josef Koudelka, Al 'Eizariya (Bethania) Ierusalimul de răsărit, 2010

 • Gilles Peress, Al Bustan, o suburbie din satul Silwan, Ierusalimul de est, 2011

   

  Gilles Peress ia „temperatura” psihologică a Israelului și Cisiordaniei. makes an astute observation of the psychological "temperature" of Israel and the West Bank. Fotografiile lui, făcute pe străzi, reprezintă locuitorii ca întrupări ale perspectivelor extreme ce dau formă Israelului.

 • Gilles Peress, Bethlehem Punctul de control pe partea israeliană, 2011

 • Martin Kollar, Field Trip, Israel, 2009-2011

   

  Martin Kollar capturează contradițiile pe care le vizualizează amenințarea violenței suspendată în rutina vieții cotidiene din Israel. Opera sa include o serie de fotografii bogate în dramă subtilă și înfățișări stranii.

 • Martin Kollar, Field Trip, Israel, 2009-2011

 • Rosalind Solomon, Jerusalem, Memorial Day, 2011

   

  Rosalind Solomon crează prin portretele ei o evocare plină de compasiune și personală a diversității etnice a Israelului și generează o aură puternică de relații și vieți pe care le-a întrevăzut de-alungul călătoriei ei prin Israel.

 • Rosalind Solomon, Tel Aviv, 2011

 • Fazal Sheikh, Din seria Deșert înflorit, 2011

   

  Fazal Sheikh va expune o serie de 48 de fotografii aeriene, fiecare luaînd de sus imaginea urmelor unui sat beduin dispărut, a cărui mărime și locație este practic invizibilă de la nivelul pămîntului. El narează o istorie de forță despre o comunitate, teritoriul ei și excludere.

   

 • Fazal Sheikh, Din seria Deșert înflorit, 2011

 • Thomas Struth, Bazilica Bunei Vestiri, Nazareth 2014

   

  Thomas Struth crează cu fotografiile lui colorate la scară mare, o imagine a eperiențelor substanțiale trăite în Israel. Selecția lucrărilor reținute pentru această expoziție include priveliști, imagini urbane, interioare arhitecturale industriale și religioase și un portret de familie.

   

 • Thomas Struth, Z-Pinch Plasma Lab, Weizmann Institute, Rehovot 2011

 • Stephen Shore, Mînăstirea Sf. Sava, Deșertul Iudeii, 2009

   

  Stephen Shore va prezenta o colecție de lucrări în culoare (capturate cu camera lui negativă), care oferă fațele clare și judicios observate al Israelului contemporan și manifestări vizuale ale divizărilor și istoriilor sale.

 • Stephen Shore, Nabi Musa, 2010

 • Wendy Ewald, Un portret acasă, 2013

   

  Wendy Ewald a inițiat 14 proiecte de participare fotografică în Israel și Cisiordania, cu grupuri comunitare, incluzînd școli, un grup de femei, comercianți de piață, lucrători high-tech.

 • Wendy Ewald, Măsline verzi, 2013

 • Nick Waplington

   

  Nick Waplington a creat o arhivă de peste 1300 de fotografi reprezentînd oameni și locuri din așezările evreiești din Cisiordania. Aceste prezentări fidele și bine cercetate combină peisaje și imagini portretistice pentru a da o vedere detaliată a practicilor.

 • Nick Waplington

 • Jungjin Lee, Drum fără nume 003, 2011

   

  Jungjin Lee scufundă publicul în straturile istoriei pe care le-a experimentat în peisajele Israelului. Tristețea și multele locuri părăsite și deumanizate pe care le-a întîlnit sînt puse pe hîrtia fotografică.

 • Jungjin Lee, Drum fără nume 002, 2011

Galerie foto

Galerie foto „Locul acesta”: Israelul prin ochii a 12 fotografi

Centrul de Artă Contemporană DOX din Praga prezintă în premieră mondială „Locul acesta”, o expoziție de fotografii înfățișînd complexitatea vieții în Israel și Cisiordania. Expoziția se concentrează pe istoria, geografia, viața cotidiană și percepția acestor teme de către comunitatea mondială. Creatorul proiectului, Frederic Brenner, spune că a fost inspirat de diverse reuniuni de artiști de-a lungul istoriei, cum au fost Misiunea Heliografică din secolul al 19-lea în Franța sau programul fotografic din Statele Unite „Farm Security Administration”. Fiecare din cei 12 fotografi care au participat la proiect au petrecut circa șase luni în rezidență în Israel. Cele 500 de fotografii selecționate reprezintă munca unor artiști de mare stimă, cum sînt Josef Koudelka, Gilles Peres, Thomas Struth, and Fazal Sheikh. (Captions by DOX)
Video

Video Palatele oligarhilor energiei din Ucraina

Nu departe de Kiev se găsesc palatele înrudite a doi înalți funcționari ai companiei de stat Naftogaz. Poliția anchetează acuzații de fraudă la companie, ce s-ar ridica la două sute de milioane de dolari.
Video

Video O mamă din Rusia își plînge fiul ucis în Ucraina

Fiul Janei nu avea decît 18 ani cînd zîntr-o bună zi a dispărut de acasă pentru a lupta ca voluntar în trupele separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, unde și-a pierdut viața.
Video

Video 23 octombrie. Tur de orizont la Europa Liberă

Ștriri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea
Video

Video Hegemonie soft peste Marea Baltică

„Putin vrea să schimbe regulile jocului": statele baltice sunt îngrijorate de o posibilă amenințare din partea Rusiei, a declarat Edward Lucas, redactor la „The Economist”.
Video

Video Un interviu cu europarlamentarul Andi Cristea

În direct de la Strasbourg cu Iolanda Bădiliță.
Video

Video Lavrov: Relațiile ruso-americane la nivelul cel mai de jos

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus că relațiile dintre Rusia și Statele Unite se află la nivelul cel mai de jos (Reuters)
Video

Video Toufar Jocurile Torturii

Un reportaj la postul de televiziune CT24 de la Praga despre premiera operei documentare „Toufar - Jocurile torturii” de Ales Brezina, în cadrul proiectului „Vieți paralele - Secolul XX prin ochii Poliției secrete”.
Video

Video Vizitînd locurile terorii cu Memorial din Rusia

Una din activitățile de bază ale organizației pentru drepturile omului din Rusia Memorial este de aceea de a sensibiliza opini publică cu privire la trecut. Memorial organizează pe gratis vizite la locuri reprezentative pentru teroarea stalinistă și dorește să mențină vie amintirea represiunii.

Internaţional

În jurul MoldoveiDialoguri transnistrene

Cultură

Intră-n vorbă!

Dialoguri / Диалоги

Revista presei

„De ce să renunţăm la fondurile „vacii” europene?” (N. Negru/Ziarul Național)

Anularea Acordului de Asociere ar fi posibilă, dar un gest nechibzuit (Luc Devigne/newsmaker.md).
Mai mult