marți, septembrie 01, 2015 Ora Locală 13:05


Pur și Simplu

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Graffiti de Chișinăui
X
08.07.2015
„Cenușiu de beton” - nuanța ce predomină în peisajul citadin din Chișinău. Uneori, te simţi ca într-un film alb-negru printre ziduri mute și blocuri sovietice. Totuși, pentru un ochi stăruitor, zidurile pot spune o poveste color: graffiti de Chișinău - un ritual la limita dintre vandalism și artă. Surprinzător, fenomenul a apărut încă în perioada sovietică, fiind importat din Occident, în anii ’80, pe valul unui alt fenomen cultural de masă - al hip-hop-ului. Chiar dacă nu a prins imediat la scară largă, de atunci graffiti devine tot mai prezent în tabloul urban. În 1997, sub podul de la Telecentru este organizat primul festival de graffiti. Pereții de acolo rămân și azi o zonă liberă pentru artiștii de stradă, în care poți desena liniștit și, ce e mai important, legal. În celelalte părți ale orașului, fie desenezi ilegal, riscând o amendă, fie cauți consimțământ… Un film de Adrian Ianovoci.

În actualitate


Partner Media

Moldova

Comentarii, opinii

Moldova Multimedia

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
Galerie foto

Galerie foto Europa Liberă, gazda dezbaterii „Jurnalism independent - există așa ceva?”

Campania „AICI este Europa Liberă” a intrat pe ultima sută de metri și se încheie la acest sfârșit de săptămână cu două zile de întruniri și dezbateri în capitală. Temele discutate sâmbătă și duminică sunt jurnalismul independent și integrarea europeană.
Galerie foto

Galerie foto Campania „AICI este Europa Liberă”, în scuarul Europei din Chişinău

Campania „AICI este Europa Liberă” a intrat pe ultima sută de metri și se încheie la acest sfârșit de săptămână cu două zile de întruniri și dezbateri în capitală. Temele discutate sâmbătă și duminică sunt jurnalismul independent și integrarea europeană. Campania a început la 1 august. De atunci jurnaliștii și prietenii Europei Libere au călătorit în peste 20 de localități, discutând cu localnicii despre problemele comunității lor și ale țării.
Video

Video Cu DOR, pentru Moldova

Mesaje ale copiilor din Diaspora participanți la Tabăra DOR de Ziua Independenței.
Galerie foto

Galerie foto Ciuciulenii de ieri şi de astăzi

Impresii culese de fotograful Iulia Mihailova, în cea de a 19-a zi a campaniei "AICI este Europa Liberă", la Ciuciuleni, raionul Hânceşti.
Video

Video La Ciuciuleni: Unde-s mulți, puterea crește!

Campania "AICI este Europa Liberă" a ajuns la Ciuciuleni, un sat cu o istorie de peste 600 de ani, unde localnicii, zi de zi, pun în aplicare vechiul proverb: "Unde-i unul, nu-i putere" - împreună reabilitează drumurile din sat, construiesc apeducte și fac curat în locurile publice...
Galerie foto

Galerie foto Cu mult fast și puțină lume - Ziua Independenței la Chișinău

Un reportaj foto de la Chișinău: lansarea acțiunilor de sărbătoare a Zilei Independenței în Piața Marii Adunări Naționale și Parada Portului Popular, ajunsă la a treia ediție.
Video

Video Tradiții vechi în timpuri noi, la Congaz

Ce înseamnă tradiție, ce rol are limba și cultura? Opinii culese de la săteni pe ulițele din Congaz, în Găgăuzia, unde a ajuns miercuri, 26 august, campania „AICI este Europa Liberă.
Galerie foto

Galerie foto Chipurile Congazului

Campania „AICI este Europa Liberă” a ajuns pentru o zi la Congaz, în UTA Găgăuzia, la sudul Republicii Moldova. Ca de obicei, jurnaliștii Radio Europa Liberă au stat de vorbă pe ulițele satului cu localnicii - și cu cei mici, și cu cei mari - și le-au făcut poze.
Galerie foto

Galerie foto Plaiuri, gospodării, oameni

Caravana campaniei „AICI e Europa Liberă” la Sirota, r. Orhei

Multimedia / Internaţional

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
31 august. Tur de orizont la Europa Liberăi
X
31.08.2015
Știri în format video din țăril emite radio Europa Liberă/Libertatea
Video

Video 31 august. Tur de orizont la Europa Liberă

Știri în format video din țăril emite radio Europa Liberă/Libertatea
Video

Video Armata ungară lucrează intens la construcția gardului de sîrmă ghimpată la frontieră

Militari din forțele armate ungare lucrează fără pauză la construcția gardului de sîrmă ghimpată de 175 de km, la frontiera cu Serbia, pentru a opri fluxul de refugiați.
Video

Video Scene la un lagăr de refugiați din Ungaria

Refugiați surprinși în timp ce încercau să scape din lagărul ce îi adăpostește lîngă Roszke, în Ungaria. Reporterul RFE/RL, Ray Furlong, s-a aflat la locul scenei.
Video

Video Valul de refugiați și migranți pătrunde în Ungaria în ciuda gardului izolator

Liderii europeni se străduie să găsească o soluție la criza refugiaților ajunși la granița UE și care au pătruns acum în Ungaria. Gardul de sîrmă clădit de guvernarea Orban a reușit prea puțin să operască afluxul de migranți.
Video

Video Un nou monument al lui Stalin, flori și vandali

O nouă statuie a lui Josef Stalin a fost înălțată în orașul Lipetsk, ultim exemplu al procesului de reabilitare a moștenirii staliniste în curs în Rusia.
Video

Video Un fost candidat la președinția Belarusului, Statkevich, eliberat din închisoare

Fostul candidat la președinția R. Belarus, Mikalai Statkevich, a fost eliberat din închisoare după aproape cinci ani de detenție.
Video

Video Tensiuni la frontiera dintre Grecia și Macedonia din cauza refugiaților și migranților

Refugiați și migranți, cei mai mulți din Siria și Afganistan, au fost blocați în zona de frontieră Gevgelija din Macedonia, nepermițîndu-li-se intrarea din Grecia. Cîteva mii au fost blocați acolo după ce autoritățile de la Skopjie au decretat starea de urgență.
Video

Video Regizorul ucrainean Oleg Sențov acuză

Procurorii ruși au cerut o pedeapsă cu închisoarea pe 23 de ani pentru Oleg Sențov, regizorul de film ucrainean, un opozant de marcă al anexării Crimeei de către Rusia. Vorbind după proces în orașul rus Rostov-pe-Don, Sențov a calificat guvernul rus drept un „regim criminal”.
Galerie foto

Galerie foto Festivalul LGBT Prague Pride 2015

Între 11-16 august în capitala Cehiei se desfășoară festivalul anual Prague Pride, care sâmbătă a culminat cu un marș pe străzile orașului de pe Vltava. O galerie foto de Ileana Giurchescu.
Video

Video Ciocnirile cu forțele separatiste pro-ruse din Ucraina de est continuă

În noaptea de 13 august, în zona apropiată de aeroportul de la Kuibîșev, din regiunea Donețk au fost auzite tiruri de artilerie grea.

Internaţional

În jurul MoldoveiDialoguri transnistrene

Cultură

Intră-n vorbă!

Rubrici

Dialoguri / Диалоги

Revista presei

Un gest compromițător pentru Victor Ponta: întîlnirea cu Plahotniuc (N. Negru/Ziarul Național)

Lipsa cărții românești este o mare problemă în Moldova (Al. Vakulovski/deschide.md).
Mai mult

Dovezi de trezire a spiritului critic în Rusia (Evenimentul zilei)

Europa față cu migranții (Contributors, Adevărul)
Mai mult