marți, septembrie 02, 2014 Ora Locală 19:58


Tiraspol. 2 septembrie

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Tiraspol. 2 septembriei
X
02.09.2014
Regiunea transnistreană a marcat o nouă aniversare a independenței sale nerecunoscute.

Live Blog

În exclusivitate


Moldova

Comentarii, opinii

Moldova în imagini

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
Un interviu cu dirijorul Octav Calleyai
X
Adrian Ianovici
31.08.2014
Născut în Basarabia, Octav Calleya, dirijor spaniol și profesor la Conservatorul din Malaga, revine de câteva ori pe an în capitala Moldovei, unde participă activ la programele Filarmonicii Naționale și organizează cursuri practice pentru discipolii săi spanioli.
Video

Video Un interviu cu dirijorul Octav Calleya

Născut în Basarabia, Octav Calleya, dirijor spaniol și profesor la Conservatorul din Malaga, revine de câteva ori pe an în capitala Moldovei, unde participă activ la programele Filarmonicii Naționale și organizează cursuri practice pentru discipolii săi spanioli.
Galerie foto

Galerie foto Check-in Moldova

Сheck-in Moldova sunt imagini din viaţa unei ţări mici, episoade ale realităţii moldovene – familiare şi, totodată, nebănuite, pentru locuitorii ţării şi pentru străini. Nu este un ghid glamour. Sunt ilustrate la istoria de azi a Moldovei care vor deveni foarte curând doar amintiri.
Video

Video Parada portului național din R. Moldova

La cea de-a 23 aniversare a independentei R.Moldova, parada militară a fost înlocuită cu cea a portului național. Zeci de ansambluri folclorice din toată șara și-au prezentat costumele populare prin dans. Parada a avut loc al doilea an consecutiv.
Video

Video Dor pentru tinerii din Diasporă

Peste 100 de copii din diasporă, din 13 țări participă la tabară Dor, lansată de Biroul pentru Relații cu Diaspora. Până pe 27 august, tinerii vor învăța despre tradițiile, limba, bucătăria și istoria Republicii Moldova.
Video

Video Marș Socialist

Simpatizanți și membri ai Partidului Socialiștilor au participat la un marș dedicat aniversării a 70 de ani de la operațiunea Iași-Chișinău, datorită căreia trupele sovietice au obținut controlul asupra Basarabiei.
Video

Video Rogozin către transnistreni

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a participat ceremonia de pe Platoul de la Chiţcani, marcând 70 de ani de la operaţiunea Iaşi-Chişinău. El le-a spus transnistrenilor să stea ferm pe pământul lor, să păstreze pacea ca apoi să nu fie nevoie s-o recâştige cu preţul vărsării de sânge.
Video

Video Convoiul umanitar rusesc a intrat în Ucraina

Primele camioane din convoiul despre care Rusia spune că transportă ajutor umanitar au intrat în Ucraina, după ce au așteptat p săptămâna permisiunea dea trece granița. Moscova a acuzat guvernul ucrainean că a impus condiții artificiale pentru a întîrzia ajutoarele.
Video

Video Rogozin întâmpinat cu proteste la Chişinău

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost întâmpinat cu proteste la Chișinău. Membri PL și ai mișcării Antimafie au venit la Aeroport ca să spună că vicepremierul rus nu este un oaspete dorit în R. Moldova. Delegația rusă însă a ocolit ieșirea principală și nu a dat ochii cu protestatarii.
Video

Video 18 vise pe podium

18 tinere cu dizabilități și boli incurabile au fost modele pentru o zi, și au prezentat frumusețea din spatele aparențelor. DARE Social Fashion Show este primul eveniment caritabil de modă dedicat femeilor cu dizabilități locomotorii și cu boli incurabile din R.Moldova.
Galerie foto

Galerie foto Primul Festival etno-balcanic din R, Moldova

Zeci de meşteri populari, interpreţi şi sute de vizitatori au trecut poarta Complexului Cultural Vatra, la primul Festival Etno-Balcanic din Republica Moldova.
Video

Video Ritmuri din Balcani

Centrul Cultural Vatra a organizat Festivalul Etno-Balcanic. Evenimentul a reunit diverse trupe și ansambluri folclorice, meșteri populari, și bucătrie tradițională.
Video

Video Cînd căruciorul nu este o piedică

Eleonora, o tînară de 20 de ani, este pentru prima data la o tabară. Și tot pentru prima dată participă la o activitate pentru tineri cu nevoi speciale.
Video

Video Taraba din fața ambasadei

Membrii asociației „Mișc Lumea” au organizat un flash-mob în fața ambasadei ruse. Ei au ilustrat relația între producătorii moldoveni de fructe și legume și autoritățile din Rusia. Potrivit scenariului, Vladimir Putin, după ce se sufocă cu un măr rusesc, este salvat de fructele moldovenești.
Video

Video O vizită americană într-o livadă de mere model

Kara McDonald, însărcinata cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei SUA la Chişinău, a vizitat livada de mere din Sirota, Orhei.

Multimedia / Internaţional

Javascript nu este în funcţiune sau aveţi o versiune veche Adobe Flash Player. Descarcă ultima versiune Flash playerr
i
|| 0:00:00
...
 
🔇
X
 • Portrete ale celor peste 300 de victime la Școala No. 1, astăzi în ruină.
 • Amina Kachmazova la fostul bufet al Școlii Nr. 1. Amina avea doar opt ani la data evenimentelor și își amintește cum militanții islamici au ucis un bărbat, cerîndu-le celorlalți ostateci să rămînă „liniștiți”. Ea nu a auzit niciodată despre vreo „explozie”. Astăzi studentă la Vladikavkaz, Amina și-a pierdut un ochi, rănită în schimbul de focuri dintre militanți și forțele de securitate ruse. 
 • Amintirea uneia dintre elevele ucise în lupte, Oksana Kokova, în casa părintească de la Beslan.
 • „O simt ca și cum ar fi încă printre noi” spune tatăl unei eleve ucise, Ruslan Kokov, astăzi în vîrstă de 63 de ani.
 • Nadezhda Gurieva, astăzi la 54 de ani, o profesoară de istorie, în clasa în care a predat timp de peste 20 de ani, pînă la atentatul produs în urmă cu un dececiu. a history teacher, stands in the classroom at School No. 1 where she taught for more than 20 years. The curtains she put up with her son, Boris, still hang in the windows. Nadezhda -- or Nadya, as she prefers -- was taken hostage with her three children. Boris and her older daughter, Vera, died and their bodies burned in a fire sparked by explosives on the last day of the siege. They were 14 and 11. Boris and Vera had been scheduled to perform a dance at the school to mark the first day back. Vera's body was identified by the dress she had worn specially for the dance. Nadya and her youngest daughter escaped. Nadya now teaches in a new school built across from School No. 1. 
 • Azamat Dzebisov, văr cu Zaur, ambii luați ostateci la 1 septembrie 2004, împreună cu mama lui Azamat. Corpul lui Zaur a fost descoperit ars în gimnaziul complexului școlar... Azamat, astăzi în vîrstă de 20 de ani , este student la Moscova.

 • Lena Gaitova și surorile ei, Rozita și Zarina Tsirikhova, aveau 12, 10, respectiv 14 ani la 1 septembrie 2004. Cele trei fete au scăpat cu viață, nu însă și fratele lor Alan, de 16 ani, ucis în confruntarea din Școala de la Beslan.
 • Kristina Dzgoyeva avea 11 ani și a venit la școală cu sora ei mai mică Dzera și cu mama lor. Dzera a fost omorîtă în asaltul asupra școlii...
   
 • Mormîntul tinerei Dzera, alături de cele ale victimelor de la Beslan, în cimitirul denumit de localnici „Micul oraș al îngerilor”....
 • În ultimele zile, localnicii au curățat mulțimea de păpuși și jucării depuse în amintirea celor uciși în sala de gimnastică din Școala de la Beslan, pentru a face lor noilor depuneri de obiecte ce vor fi aduse de localnici cu ocazia celro trei zile de ceremonii în amintirea celor morți în urmă cu zece ani. În cadrul comemorărilor, la Vladikavkaz, capitala Oseției de Nord, va fi interpretat un Requiem, iar în cea de-a treia zi vor avea loc servicii funerare în aminirea celor ce și-au pierdut viața.
Galerie foto

Galerie foto Amintiri încă dureroase la zece ani după evenimentele de la Beslan

La 1 septembrie 2004, militanți ceceni și inguși au luat cu asalt o școală din orașul Beslan, în republica Oseția de Nord a Federației Ruse. Odată cu ocuparea școlii au fost luați ostateci 1.100 de profesori, copii și rude ale lor, timp de peste două zile. Militanții au condiționat eliberarea ostatecilor de retragerea trupelor ruse din Cecenia. În a treia zi, în școală s-au produs o serie de explozii, declanșînd incendii și o confruntare mortală între militanții islamici și forțele de securitate ruse. În cursul el, peste 330 de ostateci și-au pierdut viața. Zece ani după incidentul sîngeros, corespondentul Europei Libere, Tom Balmforth, și fotoreportera Diana Markosian s-au deplasat la Beslan pentru a vorbi cu supraviețuitorii și martorii evenimentelor.
Video

Video Familiile soldaților ruși capturați în Ucraina cer informații

Se relatează că forțele ucrainene de securitate țin prizonieri 10 militari ruși capturați recent în Ucraina. Militarii, toți de la unitate din Kostroma, Rusia, au spus în declarații filmate că nu au știut că au fost trimiși în Ucraina. Serviciul rusesc al RFE/RL a vorbit cu rude ale soldaților.
Video

Video 28 august.Tur de orizont la Europa Liberă

Ștri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea.
Video

Video Atac de artilerie, pe o stradă în Doneţk

...şi urmările bombardamentului, la ora 15.00, în Piaţa celor 26 de comisari de la Baku. Potrivit unor date preliminare, au fost ucişi 2 oameni. Localnicii şi separatiştii spun că focul ar fi fost lansat de pe poziţiile armatei ucrainene, din afara oraşului.
Video

Video Voluntarii ajută copii refugiați din estul Ucrainei

Voluntari din organizația Kiev-Copii din Est ajută copii refugiați din regiunile Lugansk și Donețk.
Video

Video Urmările unui atac de artilerie în Donețk

După un atac de artilerie asupra Casei de Cultură de pe bulevardul Șevcenko. Potrivit localnicilor și separatiștilor, atacul l-ar fi lansat armata ucraineană. Potrivit unor date preliminare, 3 oameni au fost ucişi, mai multe persoane au fost rănite, au fost deteriorate 6 blocuri de locuit.
Video

Video 27 august. Tur de orizont la Europa Liberă

Știri în format video din țările spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea.
Video

Video  Planuri de pace pentru Ucraina

Președintele ucrainean Pdetro Poroșenko și omologul său rus Vladimir Putin au discutat despre cirza din Ucraina, la un summit al Uniunii Vamale la Minsk, Belarus. Poroșenko a spus presei că toate părțile, fără nici o excepție, sprijină propunerile Kievului pentru încetarea luptelor.
Video

Video Putin şi Poroşenko şi-au strâns mâna la Minsk

Preşedintele rus şi cel ucrainean şi-au strâns mâna înaintea discuţiilor multilaterale din capitala Belarus. Este a doua înainte a celor doi lideri, prima având loc în iunie în Franţa. Petro Poroşenko a declarat că speră ca discuţiile cu Vladimir Putin să aducă pace în Ucraina.
Video

Video Ucraina a publicat mărturiile prizonierilor ruşi

Serviciul de securitate de la Kiev a publicat mărturiile unor pretinşi militari ruşi care ar fi pătruns în Ucraina ca să lupte alături de separatişti. Kievul mai spune că militarii ruşi ar fi intrat în Ucraina din Rusia, într-o coloană de câteva zeci de transportoare blindate. (Reuters)
Video

Video Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a sosit la Minsk

În capitala belarusă are loc un summit al Uniunii Vamale care oferă șansa unei întâlniri directe între Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin.
Galerie foto

Galerie foto Săptămâna în imagini

Cîeva din cele mai sugestive fotografii din regiunile spre care emite radio Europa Liberă/Libertatea și din alte părți ale lumii.
Video

Video „Foaia de parcurs” pentru pace în Ucraina

Programul „„Grani vremeni” de la Radio Svoboda.
Galerie foto

Galerie foto Steagul Ucrainei, înălţat de asupra Moscovei

În noaptea de 20 august, persoane necunoscute au instalat drapelul Ucrainei pe un zgârie-nori în centrul Moscovei, pe bulevardul Kotelniciskaia, şi au adăuga vopsea albastră pe steaua aurie din vârful clădirii. Drapelul a fost dar jos cu ajutorul alpiniştilor din serviciul situaţiilor excepţionale.
Video

Video Încă o noapte de volențe la Ferguson

Poliția din statul Missouri a folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante împotriva demonstranților într-o nouă noapte de revolte de stradă la Ferguson, o suburbie predominant afro-americană a orașului St. Louis unde un polițist a ucis la 9 august un tânăr de culoare.

Internaţional

În jurul MoldoveiDialoguri transnistrene

Cultură

Intră-n vorbă!

Bloguri

Rubrici

Dialoguri / Диалоги

Revista presei

„Când minciuna devine destin” (V. Gârneț/Ziarul Național)

„Creştere a activismului alegătorilor care locuiesc peste hotare” (Newsmaker.md).
Mai mult

Articolele cele mai populare