Linkuri accesibilitate

Moscova „calmează” Tiraspolul


Executivul regiunii transnistrene a acceptat să ia un nou împrumut ca să achite datoriile la suplimentul pentru pensii.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Moscova a îndemnat forțele rivale din Tiraspol la conciliere, dar nu se grăbește, se pare, să-i ofere mai mulți bani pentru depășirea crizei financiare. Executivul regiunii a acceptat să ia un nou împrumut ca să achite datoriile la suplimentul pentru pensii și va ieftini gazul și electricitatea pentru locuitorii de la sate. Bugetul transnistrean a fost aprobat în ultima lectură. Și... de ce Tiraspolul continuă să respingă includerea sa în zona de liber schimb dintre Moldova și Uniunea Europeană și cu ce efecte? O analiză a Asociației pentru Politică Externă.

Mai întâi, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Moscova „calmează” Tiraspolul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

Liderul administrației transnistrene Evgheni Șevciuk s-a întâlnit, joi, la Moscova cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Agenția oficială de la Tiraspol Novosti Pridnestrovia citează o postare pe Facebook a asistentului lui Rogozin, Dmitri Loskutov, în care se afirmă că vicepremierul rus și-a exprimat speranța că „organele puterii executive și legislative din Transnistria, ținând cont de conjunctura externă și economică nefavorabilă, vor găsi o cale de dialog constructiv în interesele cetățenilor, se vor apleca asupra problemelor prioritare socio-economice și vor depune eforturi pentru menținerea stabilității politice interne”. „Mizăm pe faptul că perioada electorală care începe în septembrie va decurge corect în limitele normelor de drept, asigurând legitimitate politică rezultatelor alegerilor”, prezidențiale din regiune, se spune în mesaj. Săptămâna trecută, mai mulți parlamentari din formațiunea Obnovlenie sprijinită de compania Sheriff l-au acuzat public pe Evgheni Șevciuk de mașinații, delapidări de fonduri de zeci de milioane de dolari și spălare de bani prin firme offshore. Acuzațiile au fost respinse de liderul administrației, care a cerut verificarea faptelor de către procuratură și KGB. Soția sa, Nina Ștanski, fost ministru de externe în guvernul nerecunoscutei republici nistrene, a sugerat într-o postare pe Facebook că firma Sheriff ar profita de criză ca de „un mediu propice pentru răsturnarea și acapararea puterii” în Transnistria.

Șeful băncii centrale de la Tiraspol Eduard Kosovski a fost audiat vineri în Sovietul suprem în legătură cu criza valutară din regiune. La o întâlnire cu membrii consiliului primilor deputați transnistreni, Kosovski a numit drept factori determinanți ai crizei recesiunea economică și reducerea substanțială a exporturilor. Membri ai consiliului au exprimat opinia că Transnistria „își taie craca de sub picioare” menținând stabil cursul rublei și că devalorizarea acesteia va stimula exporturile și, respectiv, bugetul și economia regiunii. Întrebat de ce în ultimii ani nu s-a recurs la o devalorizare treptată, Kosovski a spus, citat de presa locală, că inflația, în acest caz, ar fi depășit de două ori căderea rublei. Totodată, în opinia sa, numai o devalorizare bruscă, însoțită de măsuri administrative juste de reglementare a prețurilor, ar putea menține inflația în parametrii stabiliți.

Tiraspolul a criticat declarațiile bașcanului Irina Vlah care crede că autonomia găgăuză poate fi un exemplu de reintegrare pentru Transnistria și că ar trebui antrenată în procesul reglementării conflictului transnistrean. Externele de la Tiraspol au anunțat, într-un comunicat, că nu crede că așa numitul format 5+2 de negocieri internaționale se ocupă de „reintegrarea Republicii Moldova”. Reprezentantul politic al Tiraspolului la negocieri, Vitali Ignatiev, care s-a aflat săptămâna trecută la Moscova, a declarat într-un interviu pentru publicația „Vzglead” că Moldova și Ucraina și-ar dori să provoace o catastrofă umanitară în Transnistria și că sigurul său aliat care o poate ajuta este Federația Rusă. La Moscova, reprezentanții Tiraspolului au semnat un acord de colaborare între serviciul vamal al regiunii nerecunoscute și vama rusă. Potrivit statisticii moldovene, exporturile Transnistriei în ianuarie-martie 2016 au fost de 70% în țările Uniunii Europene și de 12% în Rusia. Regiunea a importat 62% din mărfuri din Uniunea Europeană și doar 10% din Federația Rusă.

***

Europa Liberă: Pe fundalul problemelor economice și al unei acute crize de valută care riscă să paralizeze agenții economici care încă mai activează în Transnistria, Sovietul suprem de la Tiraspol a adoptat, miercuri, în lectură finală, bugetul regiunii. A fost aprobat, de asemenea, bugetul asigurărilor sociale. Dezbaterile au fost furtunoase, iar schimbul de replici și acuzații dintre parlamentari și reprezentanții administrației, pe alocuri, extrem de tăioase, reflectând, în opinia mai multor observatori, lupta care se continuă să se dea între principalele forțe politice care vor concura la alegerile prezidențiale din decembrie din nerecunoscuta republică nistreană. Deși bugetul a fost aprobat, principalii indicatori ai acestuia rămân însă necunoscuți. Detalii, de la Lina Grâu:

La fel ca și în alți ani, bugetul a fost adoptat cu un deficit foarte mare. Cifrele finale nu au fost încă făcute publice, dar expertul economic de la Tiraspol Serghei Melnicenko ne-a declarat că după cea de a doua lectură veniturile bugetului consolidat au fost stabilite la 3 miliarde 457 milioane ruble transnistrene, echivalentul a 306 milioane de dolari, iar cheltuielile la 4 miliarde 670 milioane ruble, sau puțin peste 413 milioane dolari. Deficitul ajunge deci la peste o treime din venituri. Peste 62% din buget vor merge pentru acoperirea capitolelor sociale, în particular pentru plata pensiilor și salariilor.

Însă chiar și partea planificată de încasări este pusă în pericol de criza de valută care blochează activitatea importatorilor și a întreprinderilor care lucrează în baza materiei prime aduse din afară, criză care în câteva luni se va resimți în scăderea încasărilor la buget. Asta, în condițiile în care bugetul prevede, din contra, creșterea taxelor vamale și a impozitelor, spune Serghei Melnicenko:

„Atunci când scade intensitatea activităților economice, exportatorii scad volumele de mărfuri exportate și, respectiv, încasează mai puțină valută. În principiu, plățile sunt blocate și acest lucru se va vedea peste câteva luni, prin scăderea încasărilor din impozite și printr-un impact negativ asupra capitolelor social-protejate.”

Agenții economici din regiunea transnistreană nu mai pot cumpăra valută de mai bine de o lună. La licitațiile organizate de banca centrală a regiunii cererea zilnică este în jur de 10 milioane de dolari, însă niciun agent economic nu vinde valută și tranzacții nu au loc.

Pe de altă parte, piața neagră de comerț cu valută înflorește. Potrivit unor cumpărători care au fost nevoiți să apeleze la serviciile comercianților ilegali de valută, prețul pentru un dolar pe piața neagră ajunge la 15 ruble transnistrene, în timp ce băncile afișează un curs de vânzare de 11,35 ruble pentru un dolar.

Administrația regiunii transnistrene a adoptat un plan anticriză care cel puțin deocamdată nu aduce rezultate. Una din soluțiile de moment care se discută la Tiraspol este creditul de 10 milioane de dolari oferit de banca comercială Agroprombank, care intră în holdingul firmei Sheriff.

Banca centrală din regiune nu se grăbește să aprobe propunerea, explicând acest lucru prin faptul că o sumă atât de mică nu va schimba la modul cardinal situația și va putea să acopere cererea doar pentru o singură zi de licitații organizate de Banca centrală.

Un alt aspect este că împrumutul ar putea aduce o imagine pozitivă holdinului Sheriff, care este în conflict deschis cu administrația controlată de Evgheni Șevciuk, în perspectiva alegerilor așa-zise prezidențiale stabilite pentru 11 decembrie 2016.

O altă opțiune este deprecierea rublei transnistrene menținute artificial în ultimii patru ani. Iar șeful executivului, Pavel Prokudin, a cerut susținere financiară din partea Rusiei, susținere care însă întârzie să vină.

***

Europa Liberă: Directorul Băncii centrale de la Tiraspol, Eduard Kosovski a difuzat un comentariu în care sugerează că lupta pentru putere în Transnistria dintre forțele politice rivale a redus efectul măsurilor anticriză de pe piața valutară - coordonarea între instituții a durat prea mult timp. Potrivit lui, semnele crizei au apărut deja în 2015. În decembrie cererea a depășit de două ori oferta. Într-un an, populația a cumpărat 232,6 milioane de dolari, dintre care mai mult de o treime a fost acoperită prin intervenții fără precedent ale băncii care a injectat pe piață peste 71 de milioane de dolari. Anul trecut, remitențele de valută în Transnistria s-au redus de 2,4 ori, până la echivalentul a 80 de milioane de dolari. Exportul regiunii s-a micșorat cu 15%, până la 611 milioane de dolari, ceea ce a redus câștigurile în valută. Eduard Kosovski afirmă că în ianuarie-februarie anul acesta situația doar s-a agravat, remitențele au căzut cu încă 25%, iar exportul cu 9%. Șeful băncii centrale de la Tiraspol spune că deja în februarie-martie pregătise un plan de stabilizare ce prevedea diverse măsuri de acumulare a valutei – obligativitatea exportatorilor de a vinde băncii o parte din valuta acumulată din profituri, reducerea drastică a plafonului pentru scoaterea nedeclarată a valutei din regiune, introducerea unui impozit pe procurarea valutei, măsuri de prevenire a speculațiilor. „Agiotajul a crescut ca o avalanșă, practic, după ce anumite medii de informare au dat publicității informații confidențiale. Anume difuzarea lor înainte de vreme, înainte de luarea unei decizii coordonate la cel mai înalt nivel, a provocat destabilizarea pieței și confruntarea în cercurile puterii”, a declarat șeful băncii transnistrene, adăugând că neîncrederea față de instituții face mult mai dificilă ieșirea din criză. Eduard Kosovski a subliniat și faptul că banca centrală din Tiraspol trebuie să devină independentă. Doar așa va putea evita influența deciziilor motivate politic.

***

Europa Liberă: Între timp, executivul de la Tiraspol a adoptat noi măsuri menite să diminueze impactul negativ al crizei asupra populației. Vineri, executivul și-a dat acordul de principiu de a lua un nou împrumut de la compania Sheriff pentru a achita datoriile la plata unui supliment lunar la pensii, cunoscut în popor ca „adaosul pentru pâine”, și care nu a mai fost plătit din 2015 din cauza crizei bugetare. Revine la microfon Lina Grâu:

Este vorba despre acoperirea unei datorii de circa 65 milioane de ruble transnistrene sau de 5,7 milioane de dolari pentru plata lunară a suplimentului la pensie în mărime de 50 de ruble. Decizia a fost luată în ciuda obiecțiilor unor membri ai executivului că bugetul nu are de unde să întoarcă împrumutul și că acesta ar putea, de fapt, pune în pericol plata la timp a pensiilor. Cu atât mai mult cu cât, acum o săptămână, executivul a decis, de principiu, să ia un alt credit de 300 de milioane de ruble, sau 26,5 milioane de dolari, oferit tot de compania Sheriff pentru achitarea datoriilor la salariile bugetarilor. Șeful executivului Pavel Prokudin a afirmat însă, citat de Novosti Pridnestrovia, că amânarea achitării datoriilor la pensii și salarii nu va fi înțeleasă de populația regiunii transnistrene. El și-a exprimat speranța că la rambursarea acestor datorii Tiraspolul va primi un ajutor din partea Moscovei, căreia deja i-ar fi cerut sprijin financiar suplimentar.

Între timp, în lipsa banilor la buget, administrația transnistreană a decis să ușureze întrucâtva situația populației rurale, ce-ar fi mai dezavantajată decât cea de la oraș, reducând tarifele la curent și gaze naturale cu 20%.

Anunțul a venit odată cu vestea de pe malul drept al Nistrului despre problemele financiare pe care le-ar avea compania Moldova-Gaz. Potrivit portalului economic Mold-street, situația de la compania moldo-rusă este dramatică, Moldova-Gaz îndreptându-se „cu pași mari” spre faliment. Vânzările în 2015 au scăzut cu 10%, iar pierderile s-au majorat cu o treime și au ajuns la enorma cifră de peste 3 miliarde de lei. Cel puțin acestea sunt cifrele din raportul financiar al întreprinderii dat recent publicității. Pierderile uriașe al Moldova-Gaz s-ar datora devalorizării leului și neajustării la timp a tarifelor.

Totodată, datoriile companiei față de furnizorul rus Gazprom pentru gazele consumate în regiunea transnistreană se ridică la peste 5 miliarde de dolari. Banii achitați de consumatori în stânga Nistrului nu ajung la Gazprom, ci rămân în regiune pentru suplimentarea bugetului. Tarifele sunt mult sub prețul de cost al gazelor, ceea ce ajută întreprinderile să fie ceva mai competitive, dar face să crească exponențial datoria transnistreană. Schema nu este una transparentă și a lăsat mereu loc pentru speculații, atât la Tiraspol, cât și la Chișinău. Bunăoară, guvernul Moldovei a fost acuzat de mai multe ori de experți independenți că ar fi implicat în tranzacții energetice netransparente cu Tiraspolul, sprijinind și bugetul regiunii și finanțând astfel separatismul pe care îl combate la modul declarat.

Revenind la decizia executivului de la Tiraspol de a reduce tarifele la curent și gaze naturale pentru locuitorii de la sate, să notăm că reducerea va fi de 20% de la valoarea lor maximă, și va intra în vigoare începând cu 1 mai. Însă potrivit corespondenților noștri în regiune, pentru săteni, la modul real, energia se va ieftini numai cu 13%, pentru că tariful maxim la această categorie deja este mai mic decât la oraș. Sătenii vor achita 46 de copeici pentru un kilowatt sau 4 cenți. Este un tarif social, valabil doar pentru o limită de consum de 150 de kilowați pe lună de persoană. Ceea ce va depăși această limită va fi taxat deja cu 72 de copeici sau cu 7 cenți. Pentru consumatorii industriali, tariful la curent variază între 5 și 11 cenți kilowattul, în funcție de forma de proprietate și cota de participare a guvernului. Pentru gaze, reducerea tarifelor la sate va fi integrală – de 20%. Un metru cub consumat în gospodăriile casnice va costa 65 de copeici sau 6 cenți. Acum tariful în limitele normei sociale (8 metri cubi pe lună dacă locuința nu este încălzită cu gaz și 400 de metri cubi pentru cele încălzite) este de 81 de copeici sau 8 cenți. Fiecare metru cub consumat peste această limită e taxat cu 1,12 ruble sau cu 11 cenți. Întreprinderile achită mai mult. Tariful pentru un metru cub variază între 56 de copeici și 2,94 ruble (între 5 și 26 de cenți), în funcție de forma de proprietate și alte criterii. În total, pentru consumul de gaze, întreprinderile transnistrene au 17 categorii de tarife.

***

Europa Liberă a încercat să afle ce cred locuitorii din Tiraspol și Bender despre decizia executivului regiunii transnistrene de a ieftini curentul și gazele pentru locuitorii de la sate:

Правильно, но жалко, что правительство перед выборами такие меры принимает, вот в чем дело. А так, эти люди никому не нужны. В селе пожилым людям тяжелее жить, по возрасту, кто болеет… Кроме того, в это время ни угля, ничего нет. В селе ничего этого нет, как в городе – отопление на газе, так сказать. Ну, есть села большие, недалекие от города, а которые подальше, так… уголь был 12.80 рублей при советской власти, 16 рублей антрацит, а сейчас пенсии не хватит купить того угля…

Я считаю, все люди одинаковые и для всех правила одни должны существовать. И для городских, и для сельских. Обязательно. Мы что – хуже чем сельские, что ли? Так что давайте, и городских отстаивайте.

Ну конечно, нам тоже надо. Поднять немного пенсии. Очень дорого все. Лекарства очень дорогие, лечение очень дорогое…

Я не согласен с такой постановкой вопроса. Они получают такие же пенсии, как и мы, у них подсобное хозяйство есть. Нет, несправедливо. Нам и так сделали, уравняли… вода была у нас 3 с чем-то, сделали 4.70 по всей республике, начиная с Каменки и кончая днестровцами. И нечего плакать, пенсионеры слишком много плачут у нас, по сравнению с Украиной и с Молдовой у нас еще жить можно. Сейчас вот еще вернули пенсии все, хлебные, 100 рублей российские – в своем доме жить можно вполне. Если б еще не болеть, не тратить деньги – вот это другое дело.

Нет, я для сельских, считаю, что надо, у них намного хуже условия, чем у нас.

Я живу в городе, поэтому сельской жизнью, с тяготами я не знакома, но в принципе граждане все равны, я считаю, поэтому для городских жителей, особенно если это те же пенсионеры, семьи малоимущие, инвалиды, то эти скидки тоже были бы им полезны.

В зависимости от источников доходов, разумеется, но этот вопрос требует детального рассмотрения , потому что, с одной стороны, городское население обеспечено, может быть, больше рабочими местами, но с другой стороны, сельское население у нас жило значительно хуже и, думаю, в принципе все люди одинаковые, но по факту сельское население конечно же имеет меньше источников доходов, чем городское.

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor regiunii transnistrene.

***

Europa Liberă: De la 1 ianuarie 2016, prevederile Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană, care include și Acordul de Liber Schimb, urma să cuprindă și regiunea transnistreană. Într-o analiză prezentată săptămâna trecută, Asociația pentru Politică Externă constată însă că administraţia de la Tiraspol continuă să respingă acest aranjament, susținând că ar fi obținut o prelungire a regimului preferențial de care se bucura și până acum, adică exporturi fără taxe sau cu taxe foarte mici pe piaţa europeană, dar cu importuri taxabile. Un mod indirect de a sublinia din nou că nu se supune acordurilor negociate de Chișinău. Întrebarea este: cât poate dura acest „război al trufiei” și mai ales cât pot rezista oamenii de afaceri de pe malul stâng al Nistrului? Relatează Alla Ceapai.

Administrația de la Tiraspol nu va putea nega la nesfârșit că face parte din Zona de Liber Schimb, sub umbrela căreia a intrat, formal, de la începutul acestui an, atunci când prevederile Acordului de liber schimb au fost extinse pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Constatarea aparţine experţilor de la Asociația pentru Politică Externă care fac referinţă la o foaie de parcurs ce impune Tiraspolului mai multe condiţii ca sa poate beneficia de avantajele acordului. Din 2017 regiunea transnistreană ar urma să excludă perceperea de taxe la importul de bunuri din Uniunea Europeană, ceea ce contravine prevederilor Acordului de Asociere. Administraţia de la Tiraspol la moment taxează importurile din UE, deşi exportă fără taxe, sau la taxe foarte mici în baza regimului preferenţial care urma să expire în acest an, dar a fost prelungit, spune expertul Corneliu Ciurea:

„Transnistria începând cu 2017 urmează să anuleze taxele vamale faţă de mărfurile europene. În acest sens, Chişinăul a fost nevoit cumva să cedeze. Noi am crezut că anularea taxelor vamale trebuia să înceapă din 2016. Din ce înţelegem, transnistrenii au reuşit să obţină o amânare a taxelor vamale pe un an. Este exact ceea ce ei au dorit să obţină şi cu ce Chişinăul nu era chiar de acord.”

Tiraspolul a obţinut un răgaz de doi ani şi pentru unificarea standardelor vamale şi fiscale cu Chişinăul. Exportatorii din regiunea transnistreană ar urma să obţină de la autorităţile Republicii Moldova certificate privind originea bunurilor, precum şi certificarea sanitară şi fito-sanitare a produselor. Expertul Corneliu Ciurea spune că în acest an nu se va insista prea mult, întrucât pe ambele maluri ale Nistrului sunt programate alegeri:

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea

„Pe parcursul acestui an nu cred că se vor face presiuni asupra Transnistriei ca ea să înceapă aplicarea standardelor europene. Pe perioada anului Transnistria nu va fi obligată să înceapă procesul de racordare la regimul comercial stipulat de acordul de asociere. Ei au o perioadă de un an să nu facă nimic, de fapt, ceea ce este un rezultat bun pentru ei.”

Expertul Corneliu Ciurea spune că foaia de parcurs la care face referinţă este una neoficială, întrucât nu a fost făcut public acordul la care s-a ajuns cu Tiraspolul atunci când a fost luată decizia privind extinderea acordului de liber schimb pe întreg teritoriu al Republicii Moldova. Înţelegerea la care s-a ajuns satisface toate părţile, spune Corneliu Ciurea:

„Chişinăul a dorit includerea Transnistriei în spaţiul legal al republicii Moldova prin intermediul Acordului de Asociere, Transnistria şi-a dorit continuarea relaţiilor comerciale cu UE prin ocolirea Chişinăului, în măsura posibilităţilor. UE a dorit prin obţinerea acestei înţelegeri menţinerea unui comerţ la limitele acceptabile cu Transnistria fără a antagoniza Rusia.”

Întrucât autoritățile de la Chişinău garantează aplicarea acordului de asociere, este de responsabilitatea lor să asigure că Tiraspolul aplică toate regulile, chiar dacă s-a convenit la perioade de răgaz, spune Corneliu Ciurea. În acelaşi context, expertul de la Institutul de Politici şi Reforme Europene, Iulian Groza, fost viceministru de externe, nota într-un recent studiu despre implementarea Acordului de Asociere că autoritățile moldovene trebuie să adopte acțiuni concertate în dialog cu autoritățile de la Tiraspol și să grăbească realizarea acțiunilor necesare pentru asigurarea uniformizării politici fiscale și vamale de pe ambele maluri ale râului Nistru. Într-un interviu recent pentru radio Europa Liberă, Iulian Groza spunea că neoficial Moscova ar încuraja acest lucru, întrucât regiunea transnistreană importă masiv materie primă din Est, în special din Rusia, iar exportă în proporţie de peste 30 la sută în UE. Prin urmare, agenţii economici din regiunea transnistreană, dar şi economia din stânga Nistrului ar avea doar de câştigat dacă administraţia de la Tiraspol va aplica prevederile acordului de liber schimb. Oamenii de afaceri de acolo, interesaţi de relaţii bune cu UE, vor determina decidenţii politici să gândească altfel, s-a arătat convins expertul.

***

Europa Liberă: În Rusia, pe 14 aprilie a avut loc emisiunea anuală televizată de întrebări și răspunsuri a președintelui rus Vladimir Putin. Numărul enorm de întrebări primite de la ruși în scris, peste 2 milioane, ar fi un simptom al unui sistem autoritar în care lumea își pune speranța în „țar”, crede jurnalista Irina Lagunina de la radio Svoboda, cu care a stat de vorbă colega mea Diana Răileanu.

Irina Lagunina
Irina Lagunina

Irina Lagunina: „Cu adevărat, a fost un show televizat bun, din punct de vedere al formulării întrebărilor. La început, întrebările au fost mai delicate, s-a discutat pe un ton lejer, după care au urmat întrebări mai dure, deși tot regizate. Apoi copiii au început a adresa întrebări. După care a urmat politica externă. Adică totul a fost foarte bine structurat. Într-adevăr, totul a fost regizat. Totul a fost probat, repetat, cu câteva zile înainte, într-o pensiune din suburbia Moscovei, cum s-a aflat. Astfel, a fost o înregistrare televizată bine jucată.”

Europa Liberă: Dar dacă aceasta a fost repetată, pentru cine era destinată și ce influență poate avea asupra rușilor?

Irina Lagunina: „Nu uitați că, deși totul fusese repetat, rușii au adresat două milioane de întrebări. Pentru că nivelul corupției în Rusia a ajuns să ia amploare absolut inimaginabilă și cu autoritățile ruse foarte des nu se pot rezolva niciun fel de probleme, ca în orice stat totalitar, ca în orice regim autoritar, oamenii își pun speranțele în țar. Tocmai de aceea dlui Putin i-au fost adresate în scris două milioane de întrebări. Anume pentru acești oameni a și fost făcut show-ul, dar și pentru cei care nu au adresat întrebări, însă totuși așteptau să vadă reacțiile șefului statului.”

Europa Liberă: Am citit că această conferință a fost una de record în executarea sarcinilor pe care președintele Putin le-a dat funcționarilor. E o dovadă că organele de drept nu sunt independente? Sau e o dovadă a prestigiului pe care îl are președintele Rusiei?

Irina Lagunina: „E un semn că puterea devine tot mai autoritară și că funcționarii în teritorii deja se grăbesc să raporteze că ei au realizat ceva. S-a văzut viteza de reacție a funcționarilor din Omsk, a fost una excepțională, aceștia au promis că îndată, imediat, vor repara toate drumurile din oraș. Toate celelalte reacții au trezit îngrijorare, sincer vorbind.”

Europa Liberă: De ce?

Irina Lagunina: „Dintr-un simplu motiv – acestea au fost reacțiile organelor de drept. A fost un asemenea moment: în regiunea Sahalinsk, niște grupuri de femei se plângeau că fuseseră scoase pe insulă și folosite, practic, ca niște roabe, nu li se dau salarii, nu pot să plece de pe insulă. Și aceasta în termeni juridici cu adevărat e muncă de sclavi. În doar câteva minute, Procuratura a avut o reacție, declarând că s-a deschis dosar persoanelor care forțau oamenii să muncească astfel. De trei ori au intrat în acțiune organele de drept sau organele de forță din Rusia. Și aceasta a fost o demonstrație pentru toată țara că: „Eu am spus, eu am fost auzit, mie mi s-au plâns și organele de forță sunt imediat puse în acțiune, și acestea sunt eficiente, și pot reacționa în decurs de zece minute”, este un semnal de intimidare. Eu cred că a fost singurul semnal pe care l-am auzit ieri în acea emisie directă.”

Europa Liberă: Opinia șefei serviciului de limbă rusă al Radio Europa Liberă, Irina Lagunina, consemnată de Diana Răileanu.

***

Europa Liberă: Administraţia americană a dat nu demult tonul într-o discuţie mai sensibilă din interiorul NATO, cea despre întărirea flancului estic al Alianţei, anunţând că Pentagonul ar putea să-şi modifice prioritățile bugetare pe anul viitor pentru a contracara „agresivitatea Rusiei”, prin majorări substanțiale de amplasamente de armament greu, vehicule blindate și alte echipamente în Europa Centrală și de Est. Într-un recent interviu, Liliana Barbăroișie i-a solicitat ambasadorului Statelor Unite al Americii în Republica Moldova, James Pettit, o serie de explicaţii ale viziunii americane pe această temă.

L-am întrebat întâi de toate pe ambasadorul Pettit dacă această intenţie a Pentagonului de a-şi tripla cheltuielile militare pentru ţările din flancul estic al NATO nu este o confirmare a faptului că cele două mari puteri, Rusia şi SUA, sunt deja prinse pe deplin într-o nouă confruntare rece de tipul celei din veacul trecut.

James D. Pettit
James D. Pettit

James Pettit: „Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 3-4 ani e foarte trist. Atunci când URSS a dispărut în anii 90, am sperat în SUA că multe dintre fostele republici sovietice, inclusiv Federaţia Rusă, vor adera la UE, NATO şi vor deveni parte a lumii vestice. Din păcate, cred că mulţi dintre noi nu au înţeles dificultatea transformării unor societăţi după aproape 100 de ani.

Aşteptarea noastră de a cuprinde aceste state a fost privită de Moscova ca fiind un pericol şi, din păcate, decizia ei atunci a fost să înceapă o politică externă agresivă. Şi am văzut ce s-a întâmplat în Ucraina cu acapararea ilegală a Crimeii, cu invadarea de către trupele ruse a estului Ucrainei. Acest lucru a ridicat foarte multe preocupări nu doar în UE, ci în întreaga Europă, şi în SUA.

Anunţul de sporire a cheltuielilor militare în flancul estic al ţărilor NATO este o reacţie la agresiunea rusă. Nu este un pericol. Ţara mea şi NATO avem chestiuni foarte importante de rezolvat în Orientul Mijlociu. Ştiţi că ţara mea este în război de două decenii deja în Afganistan, în Irak, acum e Siria, din motive care e mai dificil de înţeles. Rusia a decis să facă parte din acest conflict şi a trimis trupe în Siria.

Toate acestea fiind spuse, eu cred că este important pentru noi nu doar să reasigurăm aliaţii NATO, dar şi să asigurăm Rusia că nu reprezentăm un pericol. Federaţia Rusă este un partener cu SUA în multe subiecte, cum e acordul de neproliferare nucleară a Iranului, Rusia joacă un rol important în ONU şi de fapt şi aici, în Moldova, în formatul 5+2 al reglementării transnistrene Rusia la fel joacă un rol important.

Eu sper foarte mult că Federaţia Rusă va juca un rol constructiv, că ea nu se va simţi în pericol faţă de ţara mea sau NATO şi va recunoaşte că noi nu suntem un pericol pentru ea, ci dorim o Europa stabilă, democratică, paşnică şi că acest lucru poate fi realizat împreună cu Rusia.”

Europa Liberă: Există analişti care au spus odată cu anunţul Rusiei că se retrage din Siria, că ea va veni la Kiev şi Chişinău. Nu vă rog să comentați ce spun aceşti analişti, ci vă rog să comentaţi un curent de opinie care spune: Occidentul s-a înţeles cu Rusia, aceasta se retrage din Siria în schimbul păstrării influenţei în Ucraina şi Moldova…

James Pettit: „Acestea sunt nişte scenarii ipotetice. Nimeni, cu excepţia unui grup mic de oameni din Kremlin, nu cunoaşte care sunt planurile Rusiei. Eu cred că economia Rusiei a suferit enorm din cauza sancţiunilor pe care trebuie să le suporte din cauza ei, iar retragerea sa din Siria arată că Rusia de fapt analizează să nu se extindă în regiune. Printre altele, eu nu sunt sigur că Rusia se va retrage din Siria. Vedem foarte multe activităţi ale ei în desfăşurare în Siria. Însă nu este ceva ce putem şti cu adevărat. Nimeni nu ştie răspunsul la întrebarea ce planuri are Rusia. Când a avut loc agresiunea Rusiei în Ucraina, am văzut foarte multe dovezi ale dorinţei ei să se extindă militar în această parte a lumii. Însă eu nu văd un pericol iminent Moldovei. Eu cred că Rusia are multe-multe alte preocupări interne şi externe la care să le facă faţă.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, preşedintele american Barack Obama era criticat nu demult pentru că ar fi trimis un semnal eronat Kremlinului când a spus că Ucraina nu se află în centrul atenției americane, așa cum se află în centrul atenției Federației Rusă, care ar putea din acest motiv să-și mențină mereu dominația în regiune. Ce credeţi?

James Pettit: „Eu cred că preşedintele Barack Obama a încercat să spună că SUA, NATO, nu încearcă să amenințe Rusia. Ceea ce Rusia înţelege ca implicare a NATO este un proces foarte-foarte natural. Eu cred că preşedintele a încercat să asigure Rusia că noi nu avem nici o intenţie să intrăm în Moldova, Ucraina, sau orice altă ţară care e considerată ca strategică pentru Federaţia Rusă.

Noi vom continua să avem relaţii bilaterale militare cu aceste ţări, noi vom continua să ne opunem agresiunii ruse în Ucraina, însă preşedintele a fost foarte clar: ceva mai devreme, când agresiunea rusă a început în Ucraina, el a spus că acest conflict nu poate fi soluţionat pe cale militară, ci doar diplomatică. Noi vom crede pe cuvânt Rusia şi vom continua să încercăm să soluţionăm aceste chestiuni pe cale diplomatică.”

Europa Liberă: Experţii de la Chişinău cred că Rusia ar încerca în acest moment să ofere Moldovei „un măr otrăvit”, promovând de fapt, sub paravanul unei aparente „încălziri” în relaţia diplomatică, un proiect de federalizare a Republicii Moldova. Vedeţi Dvs. vreun semn că lucrurile ar sta anume astfel?

James Pettit: „Noţiunea de federalizare poate însemna foarte multe lucruri. SUA, după cum ştiţi, e o federaţie şi acest lucru funcţionează foarte bine. Dar eu nu sunt sigur exact ce au în vedere ruşii atunci când folosesc această noţiune. Dacă prin federalizare ei vorbesc despre crearea unor conflicte îngheţate noi, spre exemplu în Donbass, adică tratarea Donbass - ului după exemplu Transnistriei, atunci noi sigur ne vom opune acestui lucru.”

Europa Liberă: Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit, în dialog cu Liliana Barbăroșie.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG