Linkuri accesibilitate

Cazul jurnalistului Serghei Ilcenko – între libertate de exprimare şi abuz politic


Sergei Ilcenko
Sergei Ilcenko

Opinii de experţi de la Chişinău şi Tiraspol despre cazul jurnalistului arestat de KGB şi ale locuitorilor regiunii transnistrene despre câtă libertate de exprimare există în stânga Nistrului.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Cazul jurnalistului Serghei Ilcenko arestat la Tiraspol – între libertate de exprimare şi abuz politic. Vizita la Chișinău a asistentul adjunct al secretarului de stat american. Şi… Festivalul de film suedez a ajuns la Tiraspol la a treia ediţie.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

La Tiraspol a fost arestat, fiind acuzat de apeluri la extremism, jurnalistul Serghei Ilcenko. Fiul acestuia, Nikolai, a anunțat pe rețelele de socializare că tatăl său a fost ridicat de KGB-ul local în seara zilei de miercuri. Securitatea transnistreană a percheziționat locuința jurnalistului, dar și pe cea a fiului său, și a confiscat toate calculatoarele și echipamentele de stocare a informației. Mai multe, în cadrul emisiunii.

Centrul OSORC, o instituție de reabilitare a copiilor cu necesități speciale, riscă să fie închis la Tiraspol. Autoritățile orășenești au decis să transmită încăperea care a găzduit până acum această organizație nonguvernamentala unei instituții aflate în subordinea administraței transnistrene. Decizia a fost luată în pofida protestului angajaților centrului și a părinților care apelează la serviciile acestuia. Conducerea centrului OSORC afirmă că instituția nu va mai putea activa în lipsa unui sediu adecvat, cei aprope 20 de angajați - medici și pedagogi - vor fi disponibilizați, iar centrul va fi închis. În consecinţă, părinţii celor aproape 50 de copii găzduiţi de OSORC vor trebui să renunţe la serviciu, întrucât nu vor mai avea unde-și plasa copii pe durata zilei de muncă. Părinţii spun că în acest caz, singurul lor venit va fi pensia de invaliditate a copiilor de 606 ruble, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate din coşul minim de consum în regiunea transnistreană. La ora actuală, OSORC este singura instituție de acest fel la Tiraspol.

Şomerii transnistreni nu-şi vor mai putea ridica îndemnizațiile de şomaj, decât dacă vor lucra 4 zile pe lună în folosul comunităţii. Obligativitatea muncii gratuite a fost decisă recent de executivul de la Tiraspol. Potrivit agenţiei oficiale „Novosti Pridnestrovia”, persoanele aflate în evidența oficiilor forţei de muncă sunt obligate să îndeplinească, fără a fi remunerate, diverse lucrări de amenajare şi înverzire a localităţilor, munci agricole sezoniere, pe şantiere de construcţii sau orice alte munci necalificate. Administraţia raională Râbniţa a anunţat că 620 de şomeri au fost deja trimişi să îndeplinească munci în folosul comunităţii, iar alţi 400 sunt în aşteptare. Oficialităţile susţin că nu sunt decât foarte puţini care renunţă la îndemnizaţia de şomaj din cauza noului regulament. În ultimul an, numărul şomerilor a crescut, însă oferta oficiilor forţei de muncă este redusă. Oficial, anul trecut, în Transnistria au fost înregistrați peste 10 800 de oameni în căutarea unui serviciu, dintre care mai puţin de 4 400 au primit ajutor de şomaj. Îndemnizaţia de şomaj a fost în medie de 427 de ruble sau 38 de dolari – mai puţin de o treime din minimul de existenţă care, în medie, este de 120 de dolari.

Sovietul orăşenesc Tiraspol
Sovietul orăşenesc Tiraspol

Tiraspolul nu mai este în stare să plătească nici 70 la sută din salariile bugetarilor. În luna februarie, salariile au fost achitate în proporţie de 63 la sută, la nivel de buget regional, iar salariile plătite din bugetele locale au fost acoperite în proporţie de numai 43 la sută. Aceste date au fost anunţate de responsabila de finanţe în executivul din Tiraspol, Elena Ghirjul, la şedinţa de joi a comisiei speciale pentru distribuirea banilor de la buget în funcţie de priorităţi, transmite agenţia „Novosti Pridnestrovia”. Ghirjul a spus că de la începutul anului veniturile în bugetul regiunii transnistrene au fost de 194 de milioane de ruble sau cu 90 de milioane mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. „Din păcate, dinamica este negativă şi nu putem vorbi deocamdată despre îmbunătăţirea situaţiei”, a declarat Elena Ghirjul.

Potrivit datelor oficiale de la Tiraspol, în primele două luni volumul producţiei industriale s-a redus cu peste 20 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar importurile au scăzut cu aproape 23 de procente. La aceeaşi şedinţă, şeful comitetului pentru preţuri Vitali Ulitka a anunţat despre reducerea tarifelor la gazele naturale, cu 10 dolari, pentru unele întreprinderi în care administraţia deţine acţiuni. Reducerea tarifelor pentru perioada aprilie-septembrie a fost prezentată ca o măsură de susţinere a întreprinderilor, chiar dacă acestea deja primesc gaze naturale la un preţ cu mult mai mic decât cel de livrare de la compania rusă Gazprom.

Responsabila de sectorul social al regiunii Oxana Bulanova a declarat (joi, 19 martie) la o întâlnire cu locuitorii oraşului Bender că administraţia nu-şi declină angajamentul de a plăti la timp pensiile pensionarilor. Bulanova a spus că reducerea, din luna martie, cu 30 la sută a pensiilor şi salariilor bugetarilor este o măsură temporară şi că sumele restante vor fi plătite pe măsura acumulării veniturilor la buget. Dimpotrivă, a explicat Bulanova, executivul a decis să taie pensiile şi salariile ca să le poată achita fără întârziere. Potrivit ei, pentru a achita la timp şi în deplină măsură pensiile este necesar ca unui pensionar să-i revină, în medie, 2,5 angajaţi. În prezent însă, în Transnistria, acest raport este de unu la unu, a declarat reprezentanta executivului, citată de agenţia „Novosti Pridnestrovia”. Oficial, în regiunea transnistreană sunt aproape 150 de mii de pensionari.

La Tiraspol s-a aflat o delegaţie a Băncii Mondiale pentru a prezenta propuneri de extindere a proiectelor pe care le finanţează în regiune. Este vorba despre proiecte economice, de dezvoltare a infrastructurii şi ocrotirea sănătăţii, se spune într-un comunicat de presă al externelor nerecunoscutei republici. Cu această ocazie, reprezentanţii Tiraspolului au „apreciat înalt nivelul de colaborare şi au confirmat disponibilitatea de a o dezvolta pe direcţii practice, actuale, de interes reciproc”. Banca Mondială desfăşoară în regiunea transnistreană mai multe proiecte de infrastructură socială, în principal de reabilitate a unor şcoli, grădiniţe şi spitale.

„Moldova este o țară cu evidente perspective europene”, a afirmat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vineri, la încheierea summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, adăugând că la reuniunea Parteneriatului Estic de la Riga, citez, „vom vedea cum putem sprijini Moldova”. Întrebat dacă Rusia ar putea încerca să semneze o alianță cu regiunea transnistreană, așa cum a făcut-o recent cu regiunea separatistă Osetia de sud din Georgia, Juncker a declarat că Moldova, citez din nou, „este în acest moment o țară într-o situație foarte dificilă și este clar că în Uniunea Europeană trebuie să ne exprimăm toată solidaritatea cu Moldova”.

***

Europa Liberă: Cum este percepută libertatea de expresie în stânga Nistrului şi cât de liber îşi pot exprima opiniile locuitorii regiunii transnistrene? I-am întrebat pe mai mulţi locuitori din Tiraspol şi Bender:

50 на 50. Некоторые думают, что есть свобода слова, некоторые думают, что надо подумать перед этим. Но я отношусь к нейтралитету. Мне кажется, если у меня накипит, я спокойно могу высказаться, если меня что-то не устраивает.

Я думаю – да. Потому что даже ребенок может сказать, а раньше мы, в то время, допустим, чтоб я сказала маме, что мне не нравится – такого не было. Сейчас ребенок мне может сказать: мне это не нравится, я это не хочу. Я думаю – да.

Жизнь есть жизнь. У каждого своя свобода. Вы поняли? У каждого есть своя свобода.

Мне кажется, можно высказать все. Например, я очень даже часто говорю о том, что я думаю, и меня понимают.

Свобода слова, по-моему, есть в любом государстве. Если вы об этом вообще… Но какое имеет значение то, что мы скажем, для нашего правительства? То есть, правительство сделает по-своему. Народ свою точку зрения говорит, но на самом деле она не влияет на позицию государства, на правительство.

Сейчас боятся люди говорить, о чем они думают. Скажешь, перевернут все…

Точно не разрешено говорить все, потому что политика сейчас идет не в лучшую… Трудный момент сейчас у нас.

Я считаю, что все зависит от темперамента человека. Если человек хочет высказаться – он все равно выскажется. И молчать не будет.

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

***

Serghei Ilcenko
Serghei Ilcenko

Săptămâna trecută, din regiunea transnistreană s-a relatat despre arestarea unui blogger, Serghei Ilcenko, acuzat de KGB de apeluri la acțiuni extremiste difuzate pe rețelele de socializare online. Ultima dată, autoritățile transnistrene arestaseră un blogger în aprilie 2010, pe Ernest Vardanean, care a fost acuzat de înaltă trădare și a petrecut în închisoare 13 luni. Despre arestarea lui Serghei Ilicenko a aflat mai multe Lina Grâu.

La Chișinău, dar și la Tiraspol, Serghei Ilcenko este considerat a fi o persoană controversată, un publicist acid, critic, cu temperament exploziv, și care și-a schimbat de mai multe ori, chiar la extremă, taberele și convingerile pentru care a militat.

Fiind într-o vreme considerat un apropiat al liderilor comuniști, după venirea PCRM la guvernare în 2001 acesta pleacă de la Chișinău și se mută la Tiraspol, de unde critică vehement guvernarea comunistă și promovează poziția administrației transnistrene conduse pe atunci de Igor Smirnov. Inițiază editarea ziarului Dnestrovski Kurier, după care, împreună cu deputatul Dmitrii Soin, obține finanțare din Federația Rusă pentru editarea ziarului Komsomolskaia Pravda – Tiraspol. Retorica lui Serghei Ilcenko se schimbă după venirea la putere a lui Evgheni Șevciuk, acesta începe să fie foarte critic la adresa noii administrații, se apropie de partidele de guvernare de la Chișinău, iar după anexarea Crimeii adoptă o poziție pro-ucraineană și anti-rusă.

Fiul lui Serghei Ilcenko, Nikolai, în vârstă de 21 de ani, a spus într-o postare pe Facebook că tatăl său a fost reținut până sâmbătă, când urma să aibă loc procesul de judecată. Potrivit avocatului lui Ilcenko, cel mai probabil acesta va fi arestat inițial pentru două luni. KGB-ul îl acuză de publicarea pe Forumul social din Transnistria a unui articol anonim cu apeluri la rezistența armată, articol care a fost șters de administratori, dar s-a păstrat în memoria cash a Google.

Nikolai Ilcenko amintește că tatăl său a fost vizitat de angajați ai securității după mitingul din 28 februarie de la Tiraspol, unde s-a protestat împotriva majorării prețurilor în Transnistria. Aceștia l-au somat să șteargă înregistrările video și pozele de la miting, lucru pe care Serghei Ilcenko a refuzat să-l facă, mai mult decât atât, a descris amănunțit incidentul pe Facebook. În seara de 18 martie, jurnalistul a constatat că contul său de Skype a fost spart, iar în jurul orei 21.00 securitatea a descins simultan atât acasă la Serghei Ilcenko, cât și la fiul său. Reprezentanții structurilor de forță transnistrene au spus Serghei Ilcenko riscă să fie închis pe 15 ani, iar fiul acestuia Nikolai – pe 7 ani.

Un comunicat al KGB-ului de la Tiraspol confirmă arestarea jurnalistului, pe motiv că acesta ar fi distribuit pe internet „apeluri la violență armată împotriva autorităților legale ale Transnistriei”.

Fiul jurnalistului însă spune că articolul anonim nu a fost scris de tatăl său și a fost conceput intenționat în așa fel încât să-l indice pe Serghei Ilcenko drept autor.

Alexei Tulbure
Alexei Tulbure

Analistul politic de la Chișinău, Alexei Tulbure, spune că arestarea jurnalistului la Tiraspol este un abuz, indiferent de caracterul contradictoriu al personalității acestuia și a materialelor scrise.

Alexei Tulbure: „Eu nu cred în ceea ce i se incriminează dlui Ilcenko. Să fie clar că Ilcenko nu îmi este prieten și nu este o persoană care se bucură de simpatiile mele, ba chiar invers. Dar ceea ce i s-a întâmplat nu cred că este justificat din punct de vedere a legii și a drepturilor omului. În acest sens, ceea ce se întâmplă la noi la Chișinău în privința anumitor persoane, poate tot antipatice pentru mulți, se aseamănă foarte mult cu ceea ce face securitatea în Transnistria și asta este o degradare la noi a mediului democratic. Ilcenko e un publicist activ, acid în stilul său de a prezenta lucrurile”.

Europa Liberă: Cum estimați Dvs. ca va evolua situația? Pentru că am mai asistat la cazuri comparabile, de exemplu cel al lui Ernest Vardanian?

Alexei Tulbure: „Depinde. Dacă Chișinăul intervine în această istorie, atunci bineînțeles că sunt posibile anumite dezlegări de situație. Dacă nu-l apără nimeni, dacă el rămâne singur, poate să meargă pe niște evoluții mai triste pentru dumnealui. Pentru că să crezi că va avea loc un proces echitabil, deschis, democratic în situația unei instanțe din Transnistria nu e cazul”.

Andrei Safonov
Andrei Safonov

Analistul politic de la Tiraspol, Andrei Safonov, spune că există mai multe versiuni a ceea ce s-a întâmplat, de la asumarea responsabilă de către Ilcenko a unei lupte antisistem, la încercarea administrației de a elimina o voce incomodă, incriminându-i lucruri pe care acesta nu le-a făcut.

Andrei Safonov: „Dar trebuie să spunem că nu este omul care să fi făcut opoziție în mod sistematic, în sensul politic. Poate că din partea organizatorilor este și o dorință de a-și demonstra atitudinea pro-rusă, deconspirând activitatea antirusească a dlui Ilcenko. După cum se știe, mulți colegi îl acuză pe dl Ilcenko de faptul că ar fi incontrolabil, impulsiv, care nu știe să se oprească la timp. În orice caz, Serghei Ilcenko este un personaj cu caracter, indiferent dacă este sau nu vinovat de faptele care i se incriminează”.

Directorul programului Drepturile Omului al Asociației Promo-Lex, Alexandru Postică, spune că arestarea lui Serghei Ilcenko este în mod evident un abuz politic:

Alexandru Postică
Alexandru Postică

Alexandru Postică: „Evident, este un dosar cu iz politic, reținerea nu are niciun temei legal, având în vedere că este efectuată de către organe neconstituționale, carenu au dreptul de a reține și a condamna persoane. Reieșind din postările care sunt pe Facebook și în mass media vedem că dl Ilcenko a desfășurat activitatea de blogher, a criticat administrația de la Tiraspol, prin urmare este evident că administrația a găsit motive pentru a-l face să tacă”.

Biroul de Reintegrare de la Chișinău nu a avut o reacție oficială la arestarea jurnalistului Serghei Ilcenko la Tiraspol, de altfel, la fel ca și organizațiile de media de la Chișinău.

Europa Liberă: Lina Grâu i-a cerut o opinie şi jurnalistului din Tiraspol stabilit la Chişinău, Ernest Vardanean:

Ernest Vardanean: Serghei Ilcenko a fost un oponent al regimului lui Evghenii Șevciuk toți cei trei ani de când Evghenii Șevciuk este la putere. Nu este nimic surprinzător că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat pentru că de fapt domnul Ilcenko și-a permis să spună lucruri destul de urâte la adresa administrației de la Tiraspol. Și trei ani de zile aceștia au răbdat, au mai așteptat – nu știu la ce s-au așteptat – dar, până la urmă, au decis să-l aresteze.

Eu nu mă bucur de acest fapt deloc, pentru că am pățit și eu același lucru, acum cinci ani, cu administrația de la Tiraspol. Dar, pe de altă parte, țin să menționez că persoana dată a făcut mai multe încercări de a denigra administrația lui Evghenii Șevciuk – fie cu argumente, fie fără acestea, dar, oricum, el a provocat de mai multe ori o reacție dură din partea administrației transnistrene.

Europa Liberă: Având în vedere și experiența tristă pe care ați avut-o și cunoscând situația din regiunea transnistreană, care credeți că va fi evoluția de mai departe a acestui caz?

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Ernest Vardanean: Eu, totuși, nu cred că Serghei Ilcenko va ajunge să fie condamnat oficial de către vreo instanță de judecată transnistreană, însă presupun că domnul Șevciuk este foarte supărat pe domnul Ilcenko, știu foarte bine că domnul Șevciuk este un om foarte răzbunător, spre deosebire de Igor Smirnov chiar. Și în acest sens administrația de astăzi de la Tiraspol este mai puțin pregătită decât cea a lui Igor Smirnov.

Este foarte greu să dăm un pronostic acum, totuși, cred că el cumva va fi presat să oprească activitatea pe care a avut-o până acum. Poate el va fi presat să părăsească Transnistria. Eu știu că el câțiva ani a colaborat cu niște mass media de la Odesa, probabil el va fi forțat să plece în Ucraina, vedem.

Serghei Ilcenko a fost reținut pe baza articolului 104 din codul de procedură penală a Transnistriei, pe baza cărui am fost reținut și eu, acum cinci ani. Deci, acest articol prevede că timp de 72 de ore persoana bănuită trebuie să fie pusă în izolator de detenție preventivă sau să fie închisă în arest la domiciliu. Dar arestul la domiciliu foarte rar se folosește în Transnistria, de aceea eu presupun că Serghei Ilcenko va fi totuși pus după gratii pe o perioadă de 60 de zile.

Europa Liberă: Credeți că ne putem aștepta, sau se pot aștepta, și alți jurnaliști de la Tiraspol, alți bloggeri, alți activiști, la o situație similară când să ajungă să fie arestați?

Ernest Vardanean: Nu cred, pentru că alte persoane care criticau regimul de la Tiraspol, precum Roman Konopliov, demult au părăsit Transnistria. La moment, critica față de regimul lui Evghenii Șevciuk este manifestată mai mult în internet și nu în mass-media tradițională. După cum știm noi, anul trecut, adică anul 2013, mai multe forumuri de internet au fost închise și, practic, nu a rămas nimeni care acum ar încerca să critice administrația transnistreană.

Europa Liberă: Foarte comod pentru administrația transnistreană, ca să zic așa!

Ernest Vardanean: De fapt, da. Când au fost închise aceste forumuri, eu am spus într-un interviu pentru Europa Liberă că nici Igor Smirnov nu ar îndrăzni să facă acest lucru în timpul administrației sale. Ceea ce face acum Evghenii Șevciuk este nemaiîntâlnit pentru Transnistria – să atace anume rețeaua internet!

Europa Liberă: Jurnalistul şi politologul Ernest Vardanean, în dialog cu Lina Grâu.

***

Eric Rubin
Eric Rubin

Europa Liberă: Asistentul adjunct al secretarului de stat american, Eric Rubin, care reprezintă Statele Unite în formatul 5+2 vede în reluarea dialogului Chişinău - Tiraspol din ultimele săptămâni un semnal „încurajator”. Oficialul american i-a făcut declaraţia Dianei Răileanu în timpul unei vizite la Chişinău unde mai spune că a venit pentru a îndemna noile autorităţi să continue reformele necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană. Relatează, Iulia Mihailova:

La Chişinău, Eric Rubin a avut întrevederi cu reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi ai Biroului pentru Reintegrare. Demnitarul american a spus că Statele Unite susţin apropierea Republicii Moldova de Occident şi că Washingtonul este dispus să acorde suport Chişinăului pentru realizarea prevederilor din Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Eric Rubin a scos în evidenţă şi domeniile asupra cărora autorităţile de la Chişinău ar trebui, întâi de toate, să-şi îndrepte efortul:

„Probabil, cea mai mare provocare ţine de transparenţă, ţine de modul prin care guvernanţii pot convinge cetăţenii moldoveni că muncesc în beneficiul lor şi cheltuie banii publici cu înţelepciune. Acest lucru necesită continuarea reformelor începute deja, însă cu mai multă profunzime în toate sectoarele: cel bancar, energetic etc. Deci, în primul rând vorbim de transparenţă. Ştim, nu este uşor, nu ne aşteptăm la schimbări miraculoase peste noapte, însă această este calea corectă”.

Eric Rubin este şi reprezentantul Statelor Unite în formatul de negocieri „5+2” privind diferendul transnistrean. Între altele, oficialul a salutat întâlnirea recentă între premierul Chiril Gaburici şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. De asemenea, Eric Rubin şi-a exprimat speranţa că în scurt timp vor fi reluate şi discuţiile în formatul „5+2”:

„Sperăm că anul acesta va fi unul al realizărilor în cadrul negocierilor „5+2”. Credem că toate părţile implicate în discuţii sunt interesate de acest lucru. Întâlnirea între lideri (premierul Chiril Gaburici şi liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk n.r.) a fost foarte pozitivă şi reprezintă un bun început pentru acest an. Însă, suntem deja la finele lunii martie, deci nu avem timp de pierdut. Susţinem misiunea OSCE în Republica Moldova şi sperăm că alături de toate părţile implicate în discuţii vor reuşi să readucă negocierile pe făgaşul normalităţii. Cu siguranţă sunt dezacorduri, dacă nu ar fi aşa nu am fi implicaţi într-un proces de negocieri. Deci, trebuie să depăşim aceste neînţelegeri pentru că viziunea comună este una importantă: reîntregirea societăţii moldoveneşti.”

De altfel, Statele Unite ale Americii, alături de Banca Mondiala şi Comisia Europeană, sunt cei mai mari donatori externi ai Republicii Moldova. Din 1992, de când au fost stabilite relaţiile diplomatice moldo-americane, SUA au oferit Republicii Moldova asistenţă în valoare de 1,2 miliarde dolari. În martie anul trecut, la Washington, Statele Unite şi Republica Moldova au lansat un „dialog strategic” pentru cooperare în domenii precum energia, securitatea şi consolidarea democraţiei.

***

Europa Liberă: Să adăugăm că vinerea trecută, Chişinăul şi Tiraspolul au căzut de acord asupra reluării contactelor la nivelul grupurilor de experți. La întâlnirea din capitala moldoveană dintre şefii celor două echipe de negociatori, vicepremierul Victor Osipov și șefa politicii externe a Tiraspolului, Nina Ștanski, s-a decis ca săptămâna aceasta să aibă loc întâlnirile a cinci grupuri de experți, în domenii ca transportul, educația, economia, vămile și altele. Ștanski s-a plâns din nou că unii oficiali transnistreni au fost puși sub acuzare de justiția moldoveană și a cerut „eliminarea acestei probleme”. Osipov a numit întâlnirea, citez, „importantă și capabilă să ne ajute să intensificăm eforturile de rezolvare a problemelor existente”.

***

Europa Liberă: În stânga Nistrului a avut loc un Festival al Filmului Suedez, eveniment organizat de ambasada Suediei în Republica Moldova. În perioada 18-22 martie, la cinematograful „Tiraspol” au fost proiectate 5 filme ale regizorilor de la Stockholm, realizate în ultimii ani. Proiecțiile au avut loc zilnic, începând cu ora 19, intrarea fiind liberă. Detalii de la Lina Grâu:

La deschiderea festivalului, pe 18 martie, a fost prezentă și ambasadoarea Suediei la Chișinău, Ingrid Tersman:

„Ambasada Suediei a venit la Tiraspol cu o selecție specială de filme. Începem festivalul cu o comedie, «Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut». Peliculele pe care vă invităm să le urmăriți în cadrul acestui festival au fost deja proiectate la Chișinău, iar ulterior intenționăm să le oferim atenției publicului de la Bălți. Toate producțiile sunt noi, fiind realizate de cei mai talentați regizori ai timpului, cu participarea celor mai populari actori din ultima perioadă. În actuala ediție am inclus și o producție a studiourilor din Finlanda. Filmele pe care va propunem să le urmăriți sunt de toate genurile, de la comedie la dramă și filme pentru copii. Sper sincer că spectatorii din Transnistria, cei din Tiraspol și împrejurimi, vor avea posibilitatea să vină la cinema și să poată viziona cel puțin una dintre peliculele propuse. ”

Ingrid Tersman la Tiraspol
Ingrid Tersman la Tiraspol

Ambasadoarea ne-a mărturisit că regizorul său preferat este Ingmar Bergman, autor a numeroase capodopere devenite patrimoniu cultural al Suediei. Lucrările lui Bergman au servit succesorilor săi drept exemplu, școală clasică de regie. Cinematograful suedez are specificul său:

„Suedia este o țară mică, care nu are posibilitatea să investească prea mult în cinematografie. Iată de ce suntem foarte precauți atunci când alegem ce și cum filmăm. Filmele suedeze sunt finanțate atât de stat, cât și de sponsori. Calitatea înaltă a acestor producții este dictată și de faptul că acestea sunt create pentru a fi supuse opiniei critice internaționale. Specificul filmului suedez este marcat, fără îndoială, și de temperamentul suedezilor. De regulă, suntem oameni foarte serioși. Ce-i drept, filmul care deschide acest festival este cât se poate de hazliu.”

Ingrid Tersman s-a referit la filmul „Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut”, o producție a celebrului regizor Felix Herngren, cu Rober Gustafsson în rol central. Premiera peliculei a avut loc pe 25 decembrie 2013. Scenariul filmului a fost scris în baza celebrului roman al scriitorului suedez Jonas Jonasson.

După vizionarea filmului, spectatorii și-au împărtășit din impresii.

„Un film extraordinar. A mai fost la un festival al filmului suedez acum trei ani. Memorabil eveniment. Am văzut atunci un film mut. Astăzi însă am avut parte de o adevărată capodoperă. Mă refer la calitatea filmului, munca regizorului, actori, subiectul ales. Un film cu adevărat filozofic. Un film care ilustrează foarte bine faptul că în această existență nu există nimic mai important ca dragostea și frumusețea. Nu poți cumpăra totul cu bani. Mai ales, sentimentele adevărate. Foarte frumos. Ne-a plăcut foarte mult. Îi suntem recunoscători ambasadei suedeze pentru că a organizat un asemenea eveniment pentru locuitorii din această regiune. Trebuie să recunosc, avem rar posibilitatea să mergem la cinematograf, iar faptul că intrarea la această proiecție a fost una liberă a fost un adevărat cadou pentru noi. Am trăit clipe foarte frumoase. Mă bucură și faptul că am văzut în sală mai mulți tineri, interesați de cinematografie. Este un lucru foarte bun.”

„Mi-a plăcut foarte mult, de la cap la coadă. Un film foarte interesant.”

„Mi-a plăcut. Un film cu foarte mult umor.”

„Foarte vesel. Ha-ha-ha.”

Ambasada Suediei la Chișinău organizează Festival Filmului Suedez în stânga Nistrului deja al treilea an la rând.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG