Linkuri accesibilitate

Regiunea transnistreană, între Est şi Vest


La Tiraspol
La Tiraspol

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Ce ştiu europenii despre Moldova, inclusiv Transnistria? Şi ce cunosc locutorii din stânga Nistrului despre proiectele europene? Alegerile parlamentare din Moldova – o privire de la Tiraspol şi… de la Paris. Şi… ce va avea de câştigat sau de pierdut regiunea transnistreană, dacă nu se va alătura acordului de liber schimb între Moldova şi Uniunea Europeană?

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

Consiliul de miniştri OSCE, întrunit în 4-5 decembrie la Basel, Elveția, a adoptat o declaraţie cu privire la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2. Agențiile de presă citează un comunicat al externelor de la Chișinău în care se spune că această declarație reafirmă hotărârea OSCE de a găsi o soluţie pașnică a conflictului care să aibă la bază respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova şi elaborarea unui statut special al Transnistriei. Consiliul de miniştri OSCE de la Basel a fost prezidat de șefa diplomației moldovene Natalia Gherman.

În cadrul ministerialei OSCE, Natalia Gherman a reiterat cererea ca Rusia să-și retragă trupele și munițiile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Gherman a repetat și opinia Chișinăului că operaţiunea militară de pacificare din stânga Nistrului trebuie transformată într-o misiune civilă cu mandat internațional. În același discurs, Gherman a vorbit și despre conflictul din estul Ucrainei. Fără să pomenească Rusia, despre care Kievul și occidentul spun că ar alimenta în mod direct ostilitățile, șefa diplomației moldovene s-a pronunțat pentru menținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, avertizând împotriva apariției unui nou conflict înghețat în regiunile separatiste din estul țării vecine.

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a anunțat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Prezența la vot a fost de 57,28%, și în Parlament au intrat PSRM cu 25 de mandate, PLDM - 23, PCRM - 21, PDM - 19 și PL - 13. CEC a trimis aceste rezultate Curții Constituționale, care trebuie să se pronunțe asupra legalității scrutinului. Între timp, liderii celor trei formaţiuni pro-europene – PLDM, PD şi PL, care deţin împreună 55 de mandate din 101, au anunţat începerea negocierilor pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare.

Liderul socialiștilor Igor Dodon a spus presei ruse că integrarea europeană urmărită de probabila nouă coaliție de guvernare de la Chișinău va duce la dezmembrarea Republicii Moldova, deoarece „Transnistria și Găgăuzia nu vor dori să meargă în UE”. Într-un interviu din „Rossiskaya Gazeta” realizat cu ocazia unei noi vizite la Moscova, Dodon a mai spus că singura soluție de rezolvare a conflictului transnistrean este federalizarea Moldovei. Liderul socialist, care a câștigat alegerile de la 30 noiembrie, dar cel mai probabil nu va guverna, a fost primit joi la Moscova de viceministrul rus de externe Grigori Karasin împreună cu colegii săi din conducerea PSRM Zinaida Greceanîi și Andrei Neguța.

Ministerul rus de externe crede că există o discrepanță între concluziile observatorilor internaţionali că alegerile generale din Republica Moldova au fost libere şi democratice şi ceea ce diplomația rusă consideră a fi încălcările grave constatate înainte şi în timpul scrutinului. Într-o declaraţie publicată pe pagina de internet a ministerului se face referire specială la scoaterea Partidului Patria din cursa electorală cu numai trei zile înainte de scrutin, calificată drept un gest fără precedent, informează Interfax. Este pusă sub semnul întrebării şi măsura în care moldovenii din afara ţării au avut şanse egale de a vota, referire la faptul că în Federaţia Rusă fuseseră deschise numai cinci secţii de votare pentru alegerile din 30 noiembrie. Concluzia ministerului de externe rus este că „rezultatul alegerilor arată că un număr semnificativ de moldoveni a votat pentru menţinerea relaţiilor cu Rusia şi implicarea ţării în procesul de integrare eurasiatică” .

Unul din cei mai cunoscuți ziariști occidentali specializați în spațiul post-sovietic a spus că un eventual eșec al unei noi guvernări europene la Chișinău va da apă la moară ambițiilor rusești de a ține Moldova în sfera ei de influență. Într-un articol apărut pe site-ul institutului de studii politice Carnegie Europe, jurnalista Judy Dempsey mai scrie că „asemenea Ucrainei, Moldova a devenit obiectul unei competiții geostrategice între Bruxelles și Moscova”. Ziarista notează că pentru a atrage Moldova Uniunea Europeană oferă ajutoare financiare, asistență în reforme și libertate de mișcare, în vreme ce Rusia procedează mai dur, aplicând diferite embargouri și întreținând separatismul în Transnistria și Găgăuzia.

Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite a aprobat joi cu mare majoritate de voturi o rezoluție de condamnare a „politicii de agresiune” promovate de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina și alte țări din vecinătate. Rezoluția adoptată cu 411 voturi pentru și 10 împotrivă cere Rusiei să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Documentul mai cere Moscovei să-și înceteze sprijinul pentru separatiștii din estul Ucrainei și îndeamnă Casa Albă să furnizeze Kievului echipamente defensive și instruire. Rezoluția a fost adoptată la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin și-a apărat politica externă într-un discurs despre „starea Federației Ruse” în care printre altele a părut să compare presiunile occidentale asupra Moscovei cu politicile dictatorului nazist german Adolf Hitler.

***

Europa Liberă: Anul acesta, Ungaria a marcat 10 ani de când a devenit membră a Uniunii Europene. Republica Moldova este o altă ţară din spaţiul post-sovietic care tinde şi ea să fie parte a comunităţii europene. Corespondenta Europei Libere Karina Maximova s-a aflat recent la Budapesta unde i-a întrebat pe mai mulţi locuitori ce ştiu despre Republica Moldova, inclusiv Transnistria?

Что знают венгры о Молдове и Приднестровье
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:30 0:00

„Moldova este o ţară postcomunistă, situată undeva între România şi Rusia şi care luptă până acum cu moștenirea sovietică. Transnistria este regiunea separatistă a Moldovei care vrea să devină independentă”.

„Ştiu foarte puţine despre Moldova, poate doar despre limba pe care o vorbiţi. Ştiu că nu este limba rusă. Sau poate n-am dreptate… Nu ştiu dacă mai folosiţi grafia chirilică sau nu… Transnistria? Nu ştiu nimic despre asta”.

„Ştiu că este o ţară foarte mică, o ţară europeană, situată undeva între România şi Ucraina sau, ceea ce poate fi discutabil, situată între România şi Transnistria. Ştiu că multă lume acolo continuă să vorbească limba rusă, cel puţin o parte a elitelor vorbeşte rusa, majoritatea însă, presupun, vorbeşte limba română. Mai ştiu că Moldova are o vinărie faimoasă şi că beciurile acesteia se întind pe o distanţă foarte lungă. Am gustat vinuri moldoveneşti - sunt foarte, foarte bune. În general, se zice că în Moldova cultura vinificației este foarte puternică. Am avut doar un contact tangențial cu acest proces şi a fost o mare satisfacție. Mai ştiu că economia ţării este destul de slabă şi că există un şir de probleme, dar că încetul cu încetul începe să-şi revină. Transnistria este o ţară contestată. Nu ştiu dacă o pot numi ţară sau nu, sau poate că este parte a Moldovei. Din câte ştiu, acolo există mai multă influenţă rusească. În legătură cu ultimul conflict din Ucraina, am citit mai multe articole în care s-a făcut presupunerea că Rusia ar vrea să ia sub controlul său teritoriile dintre Donbas şi Crimeea, pe litoral, şi până în Transnistria. Nu ştiu cât de real sau nu este acest lucru şi dacă Putin va face asta. Aşa sau altfel, eu cred că Transnistria este un teritoriu disputat între două culturi, care servește drept zonă tampon între Ucraina şi România”.

„Cunoaştem foarte puţin. N-am fost niciodată în Moldova. Limba rusă am învăţat-o în şcoală”.

„Moldova este o republică frumoasă. Ştiu că acolo sunt vorbitori de limbă română şi, de asemenea, vorbitori de limbă rusă. Pot să spun asta cu certitudine, pentru că eu însumi vorbesc un pic rusa. Eu am fost la Chişinău cu mulţi ani în urmă. Pe atunci, am participat la nişte cursuri lingvistice la Odesa. Am fost impresionat foarte mult de frumusețea peisajelor a naturii din Moldova, de pădurile minunate în care creşte stejar turcesc şi, desigur, de plantațiile de viță de vie. Acum, acolo situaţia politică e instabilă, în legătură cu independenţa sau relaţiile cu România şi desigur cu Rusia. În Transnistria n-am fost niciodată, dar ştiu că ea este partea rusească a Moldovei, este un fel de insulă a populaţiei ruse, şi că există un conflict puternic cu populaţia română din Moldova. Impresiile personale sunt formate de ce am citit în presă. Este într-adevăr o situaţie stranie, este o regiune izolată în care persistă influenţa imperiului rus în interiorul Moldovei. Se pare că ei au acolo chiar şi valuta lor şi au relaţii specifice cu Moldova şi cu Rusia. Este foarte greu să ne imaginăm cum vor evolua lucrurile într-o perspectivă îndepărtată, dacă Transnistria va supravieţui, dacă va exista sau nu ca parte izolată. Dar eu sunt realmente curios să aflu cum trăiesc acolo oamenii de rând, ce cred ei despre lume? Pentru mine contează mult diversitatea etnică şi felul în care oamenii ştiu să convieţuiască, însă cred că în această parte a lumii, am în vedere Europa de Est, uneori este foarte greu să-ţi imaginezi cum diferite națiuni trăiesc împreună”.

„Nu pot să zic că-s mândră de mine, pentru că ştiu foarte puţine despre Moldova. Ştiu că geografic este vecină cu România. Am colegi jurnalişti care au vizitat Moldova şi viceversa. Ştiu că Moldova are puţini locuitori. Ei vorbesc atât limba rusă, cât româna. Şi mai ştiu că Moldova vrea să fie parte a Uniunii Europene. Una din presupunerile pe care le-am auzit despre Transnistria este că a fost creată de foşti ofiţeri sovietici. Mi s-a părut o presupunere interesantă. Aş vrea, cândva, să vizitez Transnistria. Pare să fie un loc interesant, şi geografic, şi politic. Aş vrea să văd oamenii de acolo. Este o ţară care aparţine şi nu aparţine unei alte ţări. Şi aş vrea să văd asta cu ochii mei, cum se descurcă oamenii în această situaţie”.

„Moldova este o republică din fosta URSS, cu o suprafaţă de circa 30 de mii de kilometri pătrați, cu capitala Chişinău. Limba oficială este limba moldovenească, ce se înrâurește cu limba română, cel puţin românii spun asta. Ştiu că există unele disensiuni politice acolo, pentru că partea stângă a Nistrului este un fel de republică, practic independentă de Republica Moldova, având capitala la Tiraspol. Moldova este faimoasă prin vinurile sale şi plantațiile de viță de vie, cel puţin era faimoasă în vremurile sovietice. Moldova e una din cele mai sărace ţări din Europa, după indicele PIB pe cap de locuitor, nivelul salariilor şi aşa mai departe”.

„Moldova este acolo unde România şi Rusia – khhhhh!”.

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor din Budapesta despre Republica Moldova şi regiunea transnistreană.

***

Uniunea Europeană şi-a sporit asistenţa financiară destinată proiectelor de sporire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, pentru următorii doi ani, până la 28 de milioane de euro. Pe banii Uniunii Europene în regiunea transnistreană au fost deja realizate mai multe proiecte sociale, inclusiv de renovare a unor şcoli şi grădiniţe sau spitale, care a fost dotate şi cu echipamente moderne. Ce ştiu locuitorii regiunii despre aceste proiecte? Am încercat să aflăm de la locuitori din Tiraspol şi Bender.

- О такой помощи не слышали вообще нигде. Я в Европе был, и в России был. В Европе, конечно, жизнь не такая, как кажется нашим людям. Те, кто побывал там, они знают, как там живут люди и что. Тоже, бедности очень много, даже у нас не так бедно живут люди. И законы у них, конечно… Но у нас поинтереснее жить. Лучше. Там просто запрещают много всего. Здесь запретов не так много, и жизнь раскрепощенная. Там у них по-другому…

- Вы знаете, как-то некогда смотреть телевизор. Чем занята? Работой…

- Я ничего не слышал. Приднестровью кто помощь оказывает сейчас? Ничего об этом не слышал.

- Я сейчас далек от этого. У меня времени нет интересоваться и заниматься. У меня свои проблемы, вот, я кухню делаю себе. Поэтому как бы политика сейчас меня обходит стороной.

- Нет. Не слышала. Я не ощущаю, по крайней мере, ничего такого, никакой помощи. Как мама, наверное, помогает детей растить – вот и все.

- Россия помогает нам, Путин – по 160 (рублей)… 15 долларов. О другой помощи не слышали. Не видели, не слышали. А помощь от России – мы слышали. Заметно. Где заметно? Во-первых, нашим студентам, нашим людям есть куда ехать, где зарабатывать деньги. Наше поколение. А в Европу наши люди ездили не с помощью того, что Молдавия какую-то оказала – они ездили просто за деньгами, это не связано никак с Молдавией.

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

***

Europa Liberă: Partidele pro-europene au câştigat alegerile parlamentare din 30 noiembrie din Republica Moldova. Cum sunt privite la Tiraspol rezultatele scrutinului? Colega mea Diana Răileanu l-a întrebat pe fostul şef al diplomaţiei transnistrene, Vladimir Iastrebceak:

Vladimir Iastrebceak
Vladimir Iastrebceak

Vladimir Iastrebceak: „N-aş spune că rezultatele scrutinului şi configurația puterii au surprins. Era de presupus că forţele de la guvernare se vor menţine la putere. Era doar o chestiune de proporţie a voturilor şi de eforturi suplimentare pentru recâștigarea puterii. Nimic surprinzător, de aceea şi partea transnistreană, într-un mod foarte previzibil, era pregătită pentru menţinerea acestei configurații la putere. Cum se va răsfrânge asta asupra situaţiei viitoare? Aşa sau altfel, stabilizarea situaţiei interne în legătură cu încheierea campaniei electorale va asigura mai multă stabilitate şi responsabilitate din partea cinovnicilor concreţi din domeniu”.

Europa Liberă: Noua-veche conducere a Republicii Moldova va aduce şi schimbări în procesul reglementării transnistrene?

Vladimir Iastrebceak: „Eu cred că dacă la putere au rămas aceeaşi oameni, atunci şi actuala dinamică se va menţine, o dinamică suficient complicată, cu destul de multe teme spinoase. Dar, cel puţin, ştim deja la ce să ne aşteptăm de la partenerii de dialog în procesul reglementării”.

Europa Liberă: Aţi vorbit de persistența temelor spinoase. Ce așteptări are Tiraspolul de la autorităţile Moldovei?

Vladimir Iastrebceak: „Fără doar şi poate, una din temele centrale ale discuţiilor va fi libertatea circulaţiei mărfurilor şi a persoanelor, într-un context mai larg, regional. Pentru partea transnistreană este principial să înţeleagă, totuşi, în ce formă vor fi aplicate prevederile acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, cum se va răsfrânge acest lucru nu doar asupra potenţialului de export al Transnistriei, dar şi asupra relaţiilor comerciale bilaterale cu Republica Moldova. Există probleme legate şi de circulaţia liberă a cetăţenilor: aici Chişinăul şi Tiraspolul îşi adresează reciproc mai multe întrebări. Sunt destul de multe probleme, dar eu aş evidenția totuşi anume această tematică – libertatea circulaţiei într-un larg context regional - ca pe una prioritară”.

Europa Liberă: Dle Iastrebceak, referindu-se la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, unii analişti au afirmat că Rusia a pierdut Republica Moldova. Cum aţi aprecia asemenea constatări?

Vladimir Iastrebceak: „Bună întrebare. Ca să pierzi ceva, mai întâi trebuie să posezi ceva. Eu nu am impresia că Federaţia Rusă ar fi deţinut şi până acum un anume pachet de acţiuni de control în raport cu Republica Moldova. Respectiv, n-aş vorbi nici despre pierderi. Mai curând aş spune că Federaţia Rusă nu şi-a întărit poziţiile. Da, a fost creată o fracţiune parlamentară de opoziţie destul de puternică a Partidului Socialiştilor. Există şi un număr destul de mare de oameni cu predispoziții protestatare, care coincid, în linii mari, cu vectorul pro-rusesc, deci, există şi un potenţial de viitor. Dar eu nu consider că asta ar fi o înfrângere principială”.

Europa Liberă: Şi tot în comentariile din presă unii analişti occidentali, dar şi din Rusia, au scris că Moscova ar fi încercat să menţină Moldova în sfera sa de influenţă prin embargouri şi prin alte sancţiuni, dar acestea nu şi-au făcut efectul scontat. Totuşi, în opinia lor, Rusia ar mai avea o şansă dacă ar soluţiona conflictul transnistrean prin crearea unei confederații între Moldova şi Transnistria, în ideea că reunificarea celor două maluri ale Nistrului ar putea diminua influenţa forţelor politice pro-europene. Cât de plauzibile vi se par asemenea supoziții?

Vladimir Iastrebceak: „Eu nu cred că Transnistria ar fi ultimul instrument de influenţă, pentru că specificul relaţiilor moldo-transnistrene, totuşi, nu permite ca Transnistria să fie considerată drept un instrument. Transnistria este un subiect de sine stătător care îşi are propriile interese. În ce măsură prin acest subiect se poate influenţa asupra situaţiei din Moldova este o altă chestiune. Resursele Federaţiei Ruse, în principiu, nu se limitează la Transnistria şi nu se pot epuiza cu subiectul merelor, vinului sau altor teme. În orice caz, Federaţia Rusă a fost şi rămâne să fie un partener comercial important pentru Republica Moldova şi, în orice caz, Federaţia Rusia are posibilitatea de a influenţa asupra altor parteneri comerciali ai Republicii Moldova care încearcă să intre cu produse moldoveneşti pe piaţa rusă. Deci, Moscova, oricum, poate să influenţeze. În ce priveşte tema reglementării, ea n-a apărut de ieri, de azi, procesul de reglementare durează de 20 de ani şi au existat diferite idei, diferite planuri, şi cred că va urma şi continuarea”.

Europa Liberă: Opinia fostului responsabil de relaţii externe la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak.

***

Europa Liberă: La Chişinău, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal au decis să creeze o majoritate parlamentară. La o întrevedere între liderii celor trei formațiuni pro-occidentale, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, s-a decis ca experţii acestor partide să înceapă elaborarea programului de guvernare, care va avea principalul scop de a asigura integrarea europeană a Moldovei. Mai mulţi analişti politici au calificat scrutinul parlamentar din Republica Moldova drept un vot geopolitic, o alegere între vectorul pro-european şi cel pro-rusesc de dezvoltare a ţării. Despre rezultatele alegerilor, colega mea Valentina Ursu a stat de vorbă cu cercetătorul de la Paris, de la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene, Nicu Popescu:

Europa Liberă: Votul a fost unul geopolitic, aşa cum s-a vorbit pe parcursul campaniei electorale?

Nicu Popescu
Nicu Popescu

Nicu Popescu: „Da. Cred că a existat o dimensiune geopolitică destul de mare. Acest vot geopolitic, pe de o parte, a mobilizat opoziţia. Pe de altă parte, a mobilizat şi susţinătorii cursului pro-european. Dacă nu ar fi existat o geopolitizare atât de acută a situaţiei şi a acestui scrutin, probabil că mai mulţi dezamăgiţi de actuala guvernare ar fi stat acasă şi nu ar fi venit la alegeri. Şi rezultatul actualei coaliţii ar fi fost şi mai slab.”

Europa Liberă: Câte voturi au fost antisistem şi s-au dus, de exemplu, la partidul lui Igor Dodon, la Partidul Socialiştilor?

Nicu Popescu: „Nu ştiu. Este greu să spunem la această etapă. S-a văzut faptul că a scăzut prezenţa la vot de la aproximativ 62% la 55,8%. Presupunem că cea mai mare parte a acestor alegători care nu au venit să voteze, probabil, au fost foşti alegători ai coaliţiei de guvernare, care au rămas dezamăgiţi de ultimii cinci ani. De fapt, există două schimbări. Pe dreapta PLDM-ul a scăzut destul de drastic, cu aproximativ 10% din sprijinul popular. Şi, evident, pe stânga evoluţiile sunt şi mai dramatice, pentru că nimeni nu s-a aşteptat ca Partidul Socialist să bată Partidul Comunist în cursa pentru alegătorii de stânga.”

Europa Liberă: Prin ce a convins Partidul Socialiştilor ca să fie votat şi să iasă primul în aceste alegeri?

Nicu Popescu: „Parţial există şi un element geopolitic în această votare, mobilizarea electorală ferm pro-rusă, faptul că Partidul Comunist s-a plasat, mai degrabă, pe centru, atunci când vine vorba de preferinţele geopolitice. Dar, totodată, cred cu nu ar trebui să exagerăm importanţa acestui factor geopolitic. El este foarte important, însă nu este singurul factor. Există, probabil, şi oboseala alegătorilor şi faţă de Voronin, şi Partidul Comunist, dar şi faţă de actuala coaliţie. Şi iată că în acest scrutin principalele feţe noi, candidaţii schimbării, ca să spunem aşa, au venit din stânga. Şi este vorba, în primul rând de Dodon şi Usatîi. Probabil, tendinţa electoratului moldovenesc, care şi-a dorit schimbarea în 2009, 2010 şi atunci a votat pentru centru-dreapta, acum, în 2014, tot şi-a dorit o schimbare, dar de data aceasta schimbarea a fost întruchipată de Dodon şi Usatîi. Pentru că ei sunt acei jucători politici care au venit cu feţe noi, cu un mesaj ceva mai nou şi, evident, această dorinţă de schimbare, de această dată, a jucat în defavoarea forţelor de centru-dreapta.”

Europa Liberă: Ce a făcut guvernarea pentru a ajunge la cei care locuiesc în Unitatea Teritorial-Administrativă Gagauz-Yeri, la rusofoni, la cei care muncesc în Federaţia Rusă?

Nicu Popescu: „Nu neapărat dacă faci ceva reuşeşti să convingi anumite segmente electorale. Probabil, s-ar fi putut investi mai mult în dezvoltarea şi cultivarea relaţiei cu electoratul alolingv. Ne aducem aminte, bunăoară, că în 2009 PD-ul îşi asumase această funcţie, să mănânce din sprijinul pentru PCRM, plasându-se pe centru-stânga. PD-ul nu a îndeplinit această funcţie. PD-ul a ajuns ferm pe segmentul de centru-dreapta. Dar, în acelaşi timp, cred că miza acestor alegeri, în mare parte, a fost nu atât câştigarea unor noi clustere electorale în mediul alolingv sau în regiuni electorale specifice, cum este Găgăuzia, ci mobilizarea cel puţin a acelor alegători care au votat centru-dreapta în 2009 şi 2010. Şi acest lucru nu s-a prea reuşit. Dacă vă uitaţi la numărul total al voturilor primite, pe de o parte, de centru-dreapta şi îl comparaţi cu numărul primit de voturi acum cinci ani, atunci se observă o scădere a numărului total. Şi dacă comparaţi voturile care au mers către stânga în aceste alegeri, ne trezim într-o situaţie în care centru-dreapta a câştigat alegerile, dar a pierdut votul popular. Pentru că, dacă adaugi la calculul final electoral acele 5% acumulate de Partidul Comunist Reformator sau acele 3% şi ceva acumulate de Blocul „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, de fapt, arată că pur matematic mai mulţi alegători au votat în aceste alegeri pentru stânga decât pentru centru-dreapta. Dar, evident, în condiţiile sistemului electoral, centru-dreapta a reuşit să-şi menţină o majoritate în Parlament. Însă, ca să fac o mică paranteză, de această redistribuţie de voturi au beneficiat şi comuniştii în 2009 şi în 2005. Deci, nu este o premieră în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Va fi asigurată continuitatea parcursului european? Ce coaliţii pot fi create?

Nicu Popescu: „Cred că acum accentul discuţiei ar trebui să treacă mult mai mult pe politica internă decât pe politica externă. Or, alegătorii nu au votat atât pentru Europa sau pentru Rusia, cât pentru faptul că au aşteptat o altfel de Europă şi au aşteptat un progres mai ferm în apropierea nu doar de Europa prin paşi geopolitici, ci prin curăţarea situaţiei de acasă, prin lupta cu corupţia, prin îmbunătăţirea mediului de afaceri. Probabil, principala cauză a situaţiei electorale actuale care, de fapt, a dus la o situaţie că centru-dreapta a obţinut mai puţine voturi decât stânga se datorează, în mare parte, faptului că au existat foarte multe scandaluri, suspiciuni, cazuri de corupţie, practic fiecare partid de la guvernare a avut mai multe persoane implicate în astfel de scandaluri. Şi anume această neclaritate faţă de gradul de curăţenie a partidelor de la guvernare cred că a fost cel mai important factor care a jucat în detrimentul actualei guvernări. Şi, prin urmare, lecţia care se impune este că actualele partide de centru-dreapta au nevoie de o reînnoire destul de radicală a metodelor de guvernare, a mesajelor de guvernare, dar şi, probabil, a echipelor cu care vor guverna, dacă creează încă o coaliţie. Uitaţi-vă şi la cazul lui Renato Usatîi. Renato Usatîi a venit cu un mesaj care, de fapt, repeta mai multe din tezele PLDM-ului din 2010. Renato Usatîi spunea că intenţionează să pună la puşcărie politicieni corupţi, spunea că intenţionează să închidă Centrul Naţional Anticorupţie, care a devenit un pilon al sistemului corupt din Republica Moldova. Or, aceste teze, de fapt, sunt tezele pe care le auzeam pe centru-dreapta acum patru-cinci ani. Însă marea diferenţă este că în 2010 se promitea o ordine şi o îmbunătăţire a sistemului şi lupta cu corupţia de pe o platformă europeană, iar în această campanie jucători politici ca Usatîi promiteau o curăţenie a sistemului politic prin metode belaruse, de tip Lukaşenka. Şi acest lucru, fără doar şi poate, a fost remarcat de o populaţie care vede că situaţia cu corupţia nu s-a îmbunătăţit, ba chiar s-a înrăutăţit în ultimii ani.”

Europa Liberă: Coaliţia de guvernare din care partide va fi creată?

Nicu Popescu: „Jucătorii politici se vor aşeza, vor calcula şi vor discuta opţiunile politice. Ferm este că, pe lângă poziționările politice tactice de la Chişinău, totuşi un lucru pozitiv realizat, în special în ultimul an, este faptul că Republica Moldova este legată de mâini şi de picioare în parcursul său european. Pentru că dependenţa economică a Republicii Moldova de UE este mult mai înaltă decât dependenţa de Rusia prin faptul că Acordul de Asociere a fost ratificat şi deja este o realitate legală în relaţiile Moldova-UE. Acest lucru conferă și un grad de automatism în evoluţia europeană a Republicii Moldova în viitorul apropiat. Pentru că nici măcar forţa centristă sau chiar de stânga nu cred că ar risca să ducă la o deteriorare drastică a relaţiilor cu Uniunea Europeană. Însă, evident, riscul este că, dacă Moldova va fi guvernată tot aşa pentru încă doi-trei ani, s-ar putea să nu mai ajungă actualul Parlament la încă patru ani. Şi atunci, evident, riscul este că la următorul scrutin forţele de stânga pot veni şi mai în forţă decât acum. Şi într-adevăr este riscul repetării scenariului din 2001, care a adus forţe de stânga la putere, cu o majoritate constituţională.”

Europa Liberă: Opinia analistului politic de la Pars, Nicu Popescu, într-un interviu cu Valentina Ursu.

***

Europa Liberă: La Chişinău, Centrul analitic independent „Expert-Grup” a lansat un nou studiu dedicat regiunii transnistrene, în contextul Acordului de liber schimb dintre Moldova şi Uniunea Europeană. Experţii centrului prognozează că exporturile regiunii pe piaţa comunitară s-ar putea reduce drastic, dacă administraţia de la Tiraspol va respinge definitiv acordul moldo-comunitar. Relatează Lina Grâu:

Regiunea transnistreană este pusă în fața unei dileme – să accepte sau nu regulile noi de comerț cu Uniunea Europeană, care au intrat în vigoare pentru Republica Moldova odată cu Acordul de Asociere. Adoptarea noilor reguli de comerț ar permite regiunii să mențină în continuare piața Uniunii Europene, care a devenit una foarte importantă pentru economia transnistreană. Însă factorul politic se opune aplicării Acordului de liber schimb cu UE pe teritoriul Transnistriei, iar autoritățile de la Tiraspol au declarat categoric că singurul vector integraționist pe care îl au în vedere este cel estic – adică Uniunea Vamală cu Rusia.

Experții de la Chișinău au făcut un calcul pentru a vedea care va fi impactul pentru economia regiunii în ambele cazuri – dacă Tiraspolul va accepta implementarea Acordului de Liber Schimb cu UE și, din contra, dacă va denunța documentul. Calculele sunt cu atât mai actuale cu cât Transnistria intra practic în ultimul an în care mai poate face comerț cu Uniunea Europeană în condițiile preferințelor comerciale autonome. La sfârșitul anului viitor aceste preferințe vor fi anulate, iar produsele transnistrene vor putea fi exportate în UE doar după achitarea taxelor vamale, ceea ce va ridica prețul final al acestora cu între 12 și 17 la sută. Acest lucru va scădea competitivitatea exporturilor transnistrene și va complica și mai mult situația economică, și așa destul de dificilă, a regiunii, potrivit estimărilor experților economici de la centrul analitic Expert-Grup de la Chișinău.

Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, spune că scenariul pozitiv pentru regiunea transnistreană ar fi ca aceasta să accepte Acordul de Asociere – acest lucru i-ar aduce în final o creștere economică de cel puțin 3,6 la sută. Adrian Lupușor:

Adrian Lupusor
Adrian Lupusor

Adrian Lupușor: „Piața comunitară a devenit practic cea mai importanta piață de desfacere pentru companiile din regiunea transnistreană. Conform datelor statistice pentru lunile ianuarie-septembrie 2014, circa 60 la sută din exporturile din regiunea transnistreană sunt orientate spre UE și doar 30 la sută sunt destinate pieței din CSI. Aceste date nu au luat în considerare livrările care merg către malul drept al Nistrului, care constituie vânzări de energie electrică, pentru că acestea nu pot fi catalogate drept exporturi.

În cazul implementării complete a prevederilor Acordului de Asociere, estimările au relevat că principalul efect va veni de la eliminarea barierelor non-tarifare de acces pe piața comunitară. Aici estimăm un salt al exporturilor de 3,3 la sută spre UE. Eliminarea tarifelor vamale la import (pentru că liberalizarea presupune o liberalizare mutuală – atât din partea UE, cât și din partea transnistreană) urmează să sporească importurile cu 1,4 la sută, iar eliminarea barierelor non-tarifare va crește importurile cu încă 0,4 la sută. Creșterea exporturilor și a importurilor urmează să contribuie la creșterea investițiilor în regiune cu circa 2 la sută, datorită faptului că companiile vor avea acces la materie primă mai ieftină în urma eliminării tarifelor vamale la import și în condițiile în care climatul de afaceri se va îmbunătăți”.

Totuși, spune Adrian Lupușor, există și riscuri pentru economia transnistreană, în cazul liberalizării comerțului cu Uniunea Europeană.

Adrian Lupușor: „Sistemul de finanțe publice din regiune depinde foarte mult de veniturile obținute din tarifele vamale la import și export. Acestea constituie peste 20 la sută din veniturile bugetare și, evident, eliminarea acestora urmează să priveze practic regiunea de această sursă a veniturilor.

Al doilea risc este anularea suportului financiar din partea Federației Ruse. Este un risc mai mult politic, dar în mod evident implementarea prevederilor Acordului de Asociere ar putea rupe acele legături economice și politice dintre regiune și autoritățile Federației Ruse și asta ar putea contribui la reducerea sau chiar eliminarea suportului direct sau indirect acordat de Moscova.

Va fi de asemenea și un șoc competitiv pentru companiile locale. Companiile din regiune sunt destul de necompetitive din cauza lipsei de modernizare la majoritatea întreprinderilor, în special a celor industriale. La moment, aceste carențe de competitivitate sunt camuflate de un tarif vamal protecționist și de subvențiile, în special cele energetice, acordate de Federația Rusă. Eliminarea acestor avantaje ar putea implica un șoc competitiv pe termen scurt și mediu pentru economia regiunii transnistrene”.

Totuși, spune expertul, în pofida riscurilor, efectul economic net pentru regiunea transnistreană, în cazul punerii în aplicare a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană va fi unul pozitiv – produsul regional brut va crește cu 3,6 la sută ca urmare a liberalizării comerțului cu UE.

Însă în cazul unui scenariu negativ, adică în situația în care autoritățile transnistrene vor denunța Acordul de Asociere cu UE, economia regiunii se va contracta cu minim 5 la sută, spune directorul executiv al Expert-Grup.

Adrian Lupușor: Uniunea Europeană urmează să anuleze din 2016 regimul preferențial care există pe moment și aceasta urmează să scumpească substanțial exporturile regiunii pe piața comunitară. Cel mai mult urmează să fie afectată agricultura, dar și alte industrii strategice. Prețurile urmează să crească de la 12 la 17 la sută, ceea ce urmează să afecteze competitivitatea prin preț a producătorilor din regiune. Ca rezultat, exporturile în UE urmează să scadă cu 25 la sută, iar exporturile totale – cu peste 7 la sută.

O altă repercusiune este înrăutățirea climatului de afaceri, mai bine zis compromiterea definitivă a climatului investițional din regiune și acest lucru ar putea implica o reducere cu 3 la sută a investițiilor. Deși 3 la sută pare să fie o cifră destul de mică, totuși estimările arată că economia regiunii depinde extrem de mult de investiții și dinamica produsului regional brut este foarte sensibilă la dinamica investițiilor. Respectiv, chiar și o mică reducere a investițiilor urmează să implice repercusiuni majore asupra întregii economii.

Pe ansamblu, efectul net este unul negativ, economia regiunii urmează să se reducă cu peste 5 la sută”.

În concluzie, spune Adrian Lupușor, în pofida anumitor riscuri pe termen scurt, liberalizarea comerțului cu UE va aduce beneficii, în timp ce denunțarea Acordului de Asociere riscă să izoleze definitiv economia regională de oportunitățile de export.

Adrian Lupușor: Practic, denunțarea Acordului de Asociere va implica pierderea pentru producătorii din regiune a pieței comunitare, care este cea mai importantă piață de desfacere pentru exportatorii din regiunii.

Principalele canale de impact în rezultatul liberalizării comerțului cu UE vor fi în primul rând investițiile, exporturile și într-o măsură mai mică și creșterea importurilor.

Pe termen lung această divergență între interesele economice ale regiunii, care sugerează în mod clar că implementarea Acordului de Asociere aduce beneficii, cu interesele politice sau geopolitice urmează să creeze condiții pentru anumite tensiuni interne. Pe termen lung, știm cu toții, prevalează totuși variabilele economice și credem că mai devreme sau mai târziu autoritățile din regiunea transnistreană vor ajunge la concluzia că implementarea Acordului de Asociere este una benefică și necesară”.

Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană a intrat deja în vigoare pentru malul drept al Republicii Moldova. Oficialii europeni au oferit administrației de la Tiraspol un răgaz până la sfârșitul anului 2015, timp în care pentru Transnistria va fi păstrat regimul comercial anterior – Preferințele comerciale autonome, în așa fel încât regiunea să continue să exporte în UE fără taxe. Acest regim va fi înlocuit însă de la 1 ianuarie 2016 cu Acordul de liber schimb. Cu toate acestea, administrația de la Tiraspol a declarat că nu va adopta noile reguli comerciale cu UE și mizează pe sprijinul Federației Ruse în reorientarea exporturilor sale către piața estică și în compensarea pierderilor care vor veni odată cu pierderea pieței europene.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG