vineri, februarie 12, 2016 Ora Locală 03:18

  Internațional

  Legalizarea căsătoriilor gay - Franța mai conservatoare decît regatele vecine

  Belgia a banalizat atât de mult căsătoria gay, încât pînã și rata divorțurilor între homosexuali se apropie de cea a cuplurilor hetero, depasind 20% din căsătorii.

  Multimedia

  Audio
  • Legalizarea căsătoriilor gay - Franța mai conservatoare decît regatele vecine  Franța ar putea deveni a 12-a țară din lume care extinde dreptul căsătoriei la cuplurile de același sex. După mari marșuri pro și contra, deputații francezi au început să examineze săptămâna aceasta proiectul de lege al egalității căsătoriilor propus de guvernul socialist. Despre atmosfera dezbaterii, relatează Dan Alexe.

  Dezbaterea din Franța în jurul legalizării căsătoriilor între homosexuali a atins proporții calificate drept grotești. Manifestații organizate de dreapta conservatoare, luări de poziții publice, principalul partid de opoziție, UMP, Uniunea pentru o Mișcare Populară, partidul fostului președinte Nicolas Sarkozy, cerînd chiar un referendum național - care a fost respins în cele din urmă  de parlament.

  Legalizarea căsătoriilor între homosexuali fusese una din promisiunile de campanie ale lui François Hollande, în urmă cu un an, când liderul socialist căuta să se poziționeze cât mai progresist și de stânga vizavi de un Sarkozy care în acel moment încerca să racoleze vocile dreptei celei mai conservatoare.

  Disputa s-a extins săptămâna aceasta după ce ministra justiției Christiane Taubira a semnat o circulară prin care copiii născuți în străinătate din mame purtătoare, mame care nu fac decât să poarte și să nască copilul altora, pot primi cetățenia franceză. Pe deasupra, ministra justiției, Christiane Taubira, este ea insasi o femeie de culoare din Guyana.

  De îndată, opoziția de dreapta a cerut retragerea circularei, afirmând că în curând în Franța trupurile femeilor vor fi de închiriat și că actualul guvern deschide larg poarta în fața tuturor exceselor morale.

  Multe franțuzoaice, nu doar femei sterile, dar și homosexuale, merg în străinătate, cel mai adesea în Belgia sau Spania, pentru a găsi o mamă purtătoare în cazul în care doresc să aibă un copil, iar unele chiar pentru a se căsători.

  In Franța, care se dovedește astfel mult mai conservatoare decît țările vecine, dezbaterea actuală o amintește pe cea din anii 1970, din momentul legalizării avortului.

  Mulți găsesc straniu ca Franța republicană și laică să se arate mai conservatoare decât regatele vecine ale Belgiei și Olandei, de pildă, unde mariajul gay a devenit legal deja în urmă cu un deceniu. Mai mult, în Belgia legea autorizează orice cuplu de homosexuali, chiar străini, să se căsătorească local, cu condiția ca unul din ei să fi locuit cel puțin trei luni pe teritoriul belgian.

  Belgia, care are un prim-ministru homosexual declarat, a banalizat atât de mult căsătoria homosexuală, încât pînã și rata divorțurilor între homosexuali se apropie de cea a cuplurilor hetero, depasind 20% din căsătorii.

  Tot Olanda și Belgia sînt de altfele primele țări care au legalizat eutanasia voluntară, totul decurgând dintr-o lungă istorie a toleranței Țărilor de Jos.

  Taguri Radio Europa Liberă,Dan Alexe,RFE/RL,gay,Franța

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Andreea de la: Franta
  01.02.2013 13:01
  1. Nu doar deputatii de dreapta sutn contra, ci si cei de stanga si chiar D-na Veil care a legalizat avortul in Franta, iata proba, in plus net-ul abunda in exemple de opozitie din partea stangii:
  http://www.youtube.com/watch?v=y44QIUL_Psc
  http://www.youtube.com/watch?v=TzdQUkFuFiI
  2. Circulara e ilegala, o schimbare legislativa de asa proportii se face prin lege si nu printr-o circulara care in mod normal se refera la aplicarea unor legi:
  http://www.la-croix.com/Actualite/France/Herve-Mariton-La-circulaire-sur-la-GPA-est-illegale-_NG_-2013-01-30-905413#.UQkRAySwdiE.twitter
  3. Opozitia francezilor fata de proiectul de lege privind "casatoria pentru toti" a fost comparata cu reactia francezilor masurile lui Mitterand privind scolile libere si nu cu cea privind legalizarea avortulu :
  http://www.slate.fr/story/64627/ecole-libre-et-mariage-pour-tous-2012-ne-sera-pas-1984

  În exclusivitate