Linkuri accesibilitate

Mausoleul lui Lenin din Moscova scăldat în agheasmă


„Exorcizarea” lui Lenin: proiectul artiștilor grupului Blue Rider din Sankt-Petersburg
„Exorcizarea” lui Lenin: proiectul artiștilor grupului Blue Rider din Sankt-Petersburg

Mausoleul lui Lenin a fost stropit cu apă sfântă de doi ruși, pentru a exorciza spiritul sovietic din Rusia modernă. În ultimii ani, Piața Roșie din Moscova a devenit scena unor acțiuni artistice cu tentă politică. Despre ele într-o relatare de Tom Balmforth, tradusă și adaptată de Natalia Sergheev.

Doi tineri au fost reținuți de poliție după ce au scăldat în agheasmă mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, la începutul săptămânii. Artiștii îndemnau trupul îmbălsămat al fondatorului Uniunii Sovietice „să se ridice și să plece”.

Spectacolul artistic, organizat de grupul Blue Rider, a avut loc pe 19 ianuarie, în timp ce creștin-ortodocșii sărbătoreau Boboteaza pe rit vechi.

Gestul satiric de a exorciza trecutul sovietic din Rusia contemporană a fost întrerupt de polițiști practic imediat. Artiștii au fost identificați ca Oleg Basov și Evgheni Avilov din Sankt-Petersburg. Tinerii au sărit gardul care înconjoară monumentul și au reuşit numai să arunce câteva sticle de cinci litri de apă sfințită, după cum au spus ei, peste pereții de marmură ai mausoleului, înainte de a fi reținuți de poliție.

Conform presei rusești, cei doi au petrecut noaptea la poliţie. Tinerii au fost condamnați la zece zile de detenție pentru „huliganism minor”.

Piața Roșie a devenit scena mai multor spectacole artistice experimentale pe parcursul ultimilor ani.

În ianuarie 2012, formația feministă de punk-rock „Pussy Riot” a interpretat piesa „Răscoală în Rusia”, în apropierea Catedralei Sf. Vasile, unde anterior cântase faimoasele rânduri despre Vladimir Putin care „și-a udat pantalonii”.

Iar în noiembrie 2013, artistul Piotr Pavlenski din Sankt-Petersburg și-a bătut în cuie scrotul de pavajul Pieței, în semn de protest împotriva apatiei și indiferenței politice din Rusia contemporană.

Artistul Piotr Pavlenski în Piața Roșie, noiembrie 2013
Artistul Piotr Pavlenski în Piața Roșie, noiembrie 2013

Grupul artistic Blue Rider a fost creat în septembrie 2013, la Sankt-Petersburg. Pe pagina lor oficială de pe rețeaua de socializare rusească Vkontakte, opera „Exorcism: pângărirea mausoleului” este descrisă drept „artă socialistă cu nuanțe burgheze” sau pop-art sovietic.

În mai, în cadrul unei acțiuni artistice pe tema conflictului din Ucraina, unul dintre activiști s-a îmbrăcat în uniformă militară, a îngenuncheat pe un steag ucrainean și s-a spălat cu sânge în fața trecătorilor, lângă sucursala din Sankt-Petersburg a Serviciului Federal de Securitate (FSB).

În iulie, în capitala culturală a Rusiei, unul dintre activiștii grupului s-a dezbrăcat până la chiloţi în Muzeul Ermitaj și a început să se spele cu săpun în interiorul unei expoziții. A fost reținut la scurt timp după asta.

În noiembrie, când a început deprecierea dramatică a rublei, unul dintre artiști s-a așezat în fața Băncii Centrale și a mâncat o bancnotă de o sută de ruble, pe care au înghițit-o cu un gât de Pepsi, în acțiunea numită „Îngurgitarea rublei”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG