Linkuri accesibilitate

Scrisoare deschisă


Domnilor Plahotniuc, Filat, Ghimpu,

Mă adresez către Dumneavoastră prin intermediul acestei scrisori pentru că ne reprezentați, iar noi, cetățenii, vă plătim salariile - fapt despre care ați uitat, probabil. În urma activității mele ca mic antreprenor am creat 20 locuri de muncă și lunar plătesc impozite de câteva zeci de mii de lei. Mai nou am aflat că și din facturile lunare pentru energia electrică de aproape 20.000 de lei pe care le plătim la întreprindere, aproximativ jumătate ar merge în buzunarele domnilor Șevciuc și Plahotniuc. Cât de greu este acum să activezi, luând în considerație deprecierea leului, majorarea prețurilor la produse de import, scăderea dramatică a capacității de plată a consumatorilor, presiunea prețurilor la chirie (care, evident, sunt în euro), vă voi povesti altă dată. Dar să știți - pentru toți, absolut toți antreprenorii este evident că această stare de criză profundă, din care, cu siguranță, nu fiecare dintre noi va reuși să iasă, a fost provocată de voi - cei care ați furat și ați permis să fie furat miliardul din sistemul bancar.

Astăzi, 5 octombrie, se împlinesc cinci luni de când au început protestele Platformei «Demnitate și adevăr». Platforma sau liderii acesteia pot să nu vă placă, la fel ca și unei părți din protestatari. Vă pot povesti și eu despre nemulțumirea mea personală vizavi de felul cum organizatorii ignoră presa liberă, care a mai rămas în țară și încearcă să reflecte cinstit și echidistant protestele. Aceasta rămâne neobservată de organizatori și nu apare în lista revendicărilor pentru că nu face parte din «secta martorilor Platformei». Dar despre aceasta vă voi povesti altă dată. Totuși, e de neînțeles cum timp de cinci luni vă prefaceți că în țară nimic nu se întâmplă. Vă place Platforma sau nu, dar de cinci luni oamenii, regulat, ies în stradă. Oamenii ies la proteste nu sub steagurile rusești (aceasta v-ar conveni enorm pentru a ne îndobitoci mai departe cu sperietorile despre Donbas), ci sub steagurile europene, cu care voi ați venit la putere șase ani în urmă.

Acum vă suspectați reciproc că fiecare ar avea o agendă ascunsă. Unul crede că oamenii sunt aduși în stradă de Țopa cu Filat, altul așa de tare se teme de pușcărie că, aparent, nu mai există, al treilea e împăcat cu ideea că «Mâna Moscovei» nu ne lasă în pace. E ușor de trăit în lumea în care tot ce se întâmplă dincolo de geamul automobilului blindat sau perimetrul cabinetului păzit de mai mulți bodyguarzi, se explică prin teorii atât de simple - prin «mâna» lui Filat, Plahotniuc sau cea a Moscovei. Asemenea explicații vă convin pentru că vă scutesc de orice fel de responsabilitate morală - «E vinovat oricine - Filat, Plahotniuc, Moscova - numai nu eu». Greșiți amarnic. Fiecare dintre voi este direct vinovat și responsabil pentru prăpastie la care a ajuns țara și pentru starea de disperare la care au fost aduși oamenii. Oamenii disperați nu mai pot fi controlați nici de Năstase, nici de Usatîi cu Dodon și - cel mai strașnic pentru voi - ei nu mai pot fi controlați nici de voi. Nu vă vor mai ajuta centre de analiză, Argus-uri sau partenerii externi. Nu vă pare că e timpul să vă opriți și să vă întrebați cum s-a ajuns la acest punct de neîntoarcere? Aveți copii, care, cu toate că învață în străinătate și se bucură de o viață liniștită, neapărat vă vor întreba într-o zi: «Tată, e adevărat ce spune lumea despre tine? De unde atunci avem bani? Și cu ce te mândrești cel mai tare din ceea ce ai făcut pentru țară?»

Domnule Plahotniuc, nu știu cum ați răspunde feciorilor Dumneavoastră, dar îmi voi permite să vă spun ceva. După mine, în Moldova niciodată n-a fost așa de rău ca acum. Jumătate din prietenii mei au plecat sau planifică să plece din țară. Ei sunt oameni tineri cu un potențial enorm în afaceri, jurnalism, știință, IT, medicină, pe care nu-l mai vor învesti în țară și aceasta vă convine. Știți de ce? Cu cât mai puțini oameni activi și care gândesc critic vor rămâne în țară, cu atât mai ușor vă va fi să mențineți controlul asupra tuturor fluxurilor financiare din buget, energetică, Metalferos, telecomunicații, sistemul bancar sau alte domenii. Atâta timp cât aveți la îndemână Procuratura Generală, CNA și justiția, îi aveți la îndemână și pe parteneri de coaliție (controlându-le fluxurile, îi șantajați ușor). Nimeni nu vă mai încurcă să sugeți fluxurile financiare din tot sistemul guvernamental, iar atunci când bani nu vor mai rămâne - aveți unde pleca. Doar că ziua de ieri a demonstrat că nu va fi ușor să faceți acest lucru. N-o spun cu rea voință, dimpotrivă, acest lucru mă îngrijorează.

Domnule Filat, cum vă simțiți din 2013 încoace? Erați la un pas să deveniți un erou național, iar acum ați ajuns, probabil, cel mai detestat politician. Plahotniuc nu ne-a dezămăgit pentru că nimeni nu s-a lăsat amăgit de el din start. Cu Dumneavoastră a fost altfel - din cel mai aprig proeuropean și luptător cu păpușarul ați ajuns în mijlocul celui mai mare scandal bancar. Nici un răspuns despre Caravita n-a sunat convingător. Ați mai încercat să ne convingeți că schemele de la vamă sau medicină nu sunt atât de grave ca cele lui Plahotniuc - probabil, aveți dreptate. Dar asta e ca și cum am compara un maniac cu un ucigaș. Oдин раз не считается? Și totuși, în cazul Dumneavoastră altceva este de neiertat - acea tăcere și supunere, cu care ați acceptat să fiți înjosit politic în ultimii doi ani.

Domnule Ghimpu, de două ori ne-ați convins că de dragul viitorului nostru european, ați fost nevoit să închideți ochii la păcatele pertenerilor de coaliție. Nu vă pare că prin tăcere i-ați ajutat? Sunt convinsă că mergând prin țară, nu o singură dată ați auzit că acum este mei greu decât pe timpurile comuniștilor. Sună groaznic, dar așa este. Uneori se crează impresia că dacă ei v-ar permite să lipiți plăcuța «UNIREA» pe fiecare tren din țară sau să lăsați să răsune «Deșteaptă-te, române» în fiecare școală, i-ați lăsa să fure liniștit încă un miliard. Poate greșesc, dar fiind în opoziție ați părut mult mai tranșant și eficient.

Domnilor, ați avea curajul să le spuneți copiilor că la finele guvernării Dumneavoastră țara a ajuns să fie guvernată cel mai prost din ultimii 24 de ani? E o stagnare aproape totală. Neprofesionalism si obscurantism la toate nivelurile. Profesioniștii au fost înlocuiți cu oamenii loiali. Loialitatea a devenit cheia guvernării voastre. Mediocritatea se simte acum în apele ei.

Eu nu vreau să plec din țară. Eu nu vreau ca prietenii mei să plece din țară. Faceți ceva pentru asta. Plecați.

XS
SM
MD
LG