Linkuri accesibilitate

Despre rușine națională


Vă rog să mă ajutați să mă clarific. O simplă întrebare: perchezițiile de astăzi ale CNA și ale Procuraturii Anticorupție și arestarea a două persoane în dosarul BEM și Banca Socială ar fi avut loc dacă: a) Igor Dodon nu prezenta, duminică, o serie de documente despre scoaterea, pe 25-26 noiembrie 2014, a 13,3 mlrd de lei din Banca Socială de către cinci companii (datoria, care, apropo, a fost imediat trecută pe compania offshore Fortuna United LP); b) nu devenea clar, după ultimele dezvăluiri, că trebuie urgent de demonstrat europenilor, dar și nouă, cetățenilor, că ceva, totuși, se face pe acest caz și instituțiile statului nu dorm?
Mai departe: din câte cunosc, BNM și departamentul spălarea banilor din cadrul CNA văd orice tranzacție mai mare de 500.000 lei (vă rog să mă corectați, dacă n-am dreptate). Dacă aceste două instituții au văzut tranzacțiile din 25-26 noiembrie 2014, de ce perchezițiile au avut loc abia astăzi? Mă scuzați, dar trebuie să fii prost ca, în aproape trei luni, să nu reușești să ștergi toate urmele. De ce instituțiile de drept le-au oferit această ocazie?
Mi se crează impresia că ceea ce s-a întamplat astăzi nu este decât un show bine regizat special pentru noi și europeni: în sfarsit avem ce comenta! Wow, primele arestări! Șocant! Incredibil! N-o să-ți vină să crezi!
Atâta timp cât instituțiile statului sunt folosite în interesul unui grup restrâns de oameni și nu al cetățeanului, n-avem nici o șansă să aflăm adevărul. Ni se vor livra show-uri și adevăruri, care va dori să ne livreze acest grup restrâns de oameni. Cel mai trist este că mulți din cei, care ar trebui acum să spună lucrurilor pe nume, se acoperă cu tot felul de „strategii și concepții de reformare”, iar adevărurile care dor sunt rostite de cel care vrea să ne ducă în Uniunea Vamală.
E rușine mare pentru noi toți. De fapt, e o rușine națională.
XS
SM
MD
LG