Linkuri accesibilitate

Securitate sau insecuritate europeană – o variabilă germană (II)


Un val popular resentimentar zdruncină, deocamdată electoral, Europa de Vest și alegerile care vin ar putea aduce în prim plan alte și alte partide radicale. Spania pare candidatul principal, dar Italia și Franța nu sînt departe de același scenariu. Europa de Vest va fi curînd solicitată de crize politice vaste. Terorismul islamic va mări tensiunea socială și va sublinia fragilitatea statelor occidentale. Nici una din aceste două presupuneri nu mai poate fi desconsiderată sau exclusă ca ipoteză hazardată.

În aceste condiții, Statele Unite vor fi rechemate la rampă. Deși, evident, excesul de solicitări va diminua influența strategică americană. Germania nu va putea adăuga mare lucru tocmai pentru că limitările autoimpuse după război fac din Germania un stat puternic în termeni civili și relativ vulnerabil în termeni strategici. Adevărat, s-a vorbit cu pătrundere despre reapariția masivă a încrederii istorice a Germaniei. Pînă și triumful de la Mondialele de fotbal de anul trecut a fost înțeles ca mesaj transmis de o națiune care își reafirmă potențialul și siguranța de sine pe arena internațională. E foarte probabil că lucrurile stau exact așa.

La fel de evidentă e și lipsa uneori ridicolă a capacității de expresie militară germană în structurile NATO. Incidentul recent care a surprins fără armament unități germane angrenate în forța de reacție rapidă NATO spune multe. Economic și finaniciar, Germania se află într-o situație infinit mai bună. Competența și rigoarea germană nu au rival în economia europeană. Curios, însă, și aceste atuuri sînt supuse unui test extrem de tacticile populiste ale partidelor radicale din Europa de Vest.

Capacitatea nebănuită a echipei de guvernare și imagine care conduce Grecia a descumpănit echipele de negociere germane. Cancelarul Merkel și, mai ales, invincibilul Ministru de Finanțe Schauble rămîn pe poziții. Însă, în jurul lor, agitația demagogică și cascadoriile guvernului Tsipras cîștigă simpatie. Grecii știu că pot amenința cu așa numita opțiune nucleară care ar presupune renunțarea la euro și ar putea tîrî în dezastru întreaga zonă euro. Deocamdată, nimeni nu clipește și tensiunea continuă. Însă, la sfîrșitul lunii, cineva trebuie să decidă, înainte ca termenul de reînoire a pachetului de asistență pentru Grecia să treacă.

Germania știe că nu își poate permite să cedeze. O fisură ar produce o pierdere masivă de credibilitate politică germană. Cetățenii germani ar putea reacționa imediat ce înțeleg că guvernul a acceptat să piardă sume exorbitante după un eșec în înfruntarea cu Grecia. Poziția Germaniei e, deja, complicată. Toată lumea așteaptă încordată deznodămîntul care va lumina sau întuneca viitorul securității europene.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG