Linkuri accesibilitate

Schimbarea de pe segmentul de stînga: potențial ne-explorat


Spuneam în unul din textele anterioare că partidele pro-europene cu șansă sunt o iluzie, iar această aserțiune este perfect valabilă și pentru partidele „anti-europene”. Ne-am convins cu toții că un partid, care înainte de alegeri în unele sondaje nici nu figura ca fiind un partid pretins „cu șansă” de a trece pragul electoral, poate să devină cel mai mare partid de pe scena politică. Acest lucru confirmă faptul că toate sondajele de opinie nu au decît un caracter manipulatoriu și din aceasta cauză consider că trebuiesc interzise pe tot parcursul campaniilor electorale viitoare.

Mai spuneam că dacă am avea acum alegeri anticipate sau în viitorul apropiat, atunci în Parlament ar intra la fel cel puțin 5 partide printre care desigur PSRM și PCRM pe stînga. Totuși, n-aș fi atît de sigur dacă acest lucru s-ar întîmpla și pe termen lung. Bănuiesc că electoratul de stînga este monolit și este destul să apară un partid mai puternic ca tot electoratul să migreze către acel partid. PCRM este un al doilea AMN, care mai rezistă o campanie electorală sau două și urmează să dispară de pe scena politică. PSRM, însă, este la etapa PCRM-ului de după alegerile din 1998, care va putea atrage pe viitor în jur de 30% din sufragiile de vot. Iar o parte din electoratul mai moderat al PCRM-ului va pleca mai degrabă spre PD decît spre socialiști.

S-ar putea întîmpla să nu am întru totul dreptate și după eventuala dispariție a comuniștilor de pe scena politică să apară pe stînga mai multe partide, care să împiedice formarea unui partid monopolist cum a fost Partidul Agrarienilor în anii ‘90 și PCRM după 2001 încoace. Apariția mai multor partide pe stînga ar fi cel mai positiv lucru posibil pentru întărirea democrației în Republica Moldova. Sunt șanse bune ca aceasta să se întîmple mai ales că vor fi destule grupuri de interese, care pe de-o parte nu vor dori ca PSRM să crească prea mare, iar pe de altă parte pe stînga este mai avantajos să „investești” decît pe dreapta, întrucît electoratul este mai pro-activ.

Succesul înregistrat de „comuniștii-reformatori” și blocul pentru Uniunea Vamală confirmă acest lucru, pentru că sunt formațiuni politice care există de undeva un an de zile și au acumulat împreună mai mult de 8%. Pe dreapta, însă, sunt partide, care există de ani buni de zile și care au participat aproape la toate alegerile din ultimii 5 ani și iau toate în jur de 1% fiecare sau mai puțin. Respectiv, odată cu apariția mai multor partide pe stînga am putea avea în viitor partide și alianțe pro-europene de stînga. Aceasta ar fi într-adevar un semnal puternic că ne europenizăm.

Am mai spus și simt că trebuie să reiterez cele spuse, pentru că mulți par să nu realizeze importanța acestui lucru: oameni buni, a disparut partidul-monstru PCRM! Oare nu realizați că acest lucru, pe lîngă mai multă democrație, înseamnă și un nou start, un km-zero pentru a construi o democrație veritabilă în Republica Moldova? Atrag atenția repetat asupra acestui lucru, pentru că dacă nu-l realizăm pe deplin, atunci nici nu-l vom prețui la justa valoare și respectiv riscăm să aducem în cîțiva ani un alt partid inert, amorf și ne-cooperant cum a fost pînă nu demult PCRM-ul.

XS
SM
MD
LG