Linkuri accesibilitate

Dan Nicu și... pronosticu'...


Mai rămân câteva zile până la scrutinul din 30 noiembrie, astfel că turaţiile electorale înregistrează cote din ce în ce mai ameţitoare.

Panouri publicitare gigantice !

La toate intersecţiile şi cu mutre supradimensionate!

Cutiile poştale se aseamănă cu nişte pisici a făta de atâta hârtie ce te îndeamnă a vota pe cutare sau cutare subiect concurenţial.

Mese rotunde... emisiuni interactive... conferinţe de presă ...

Se cutremură lumea din cer până în pământ şi invers.

VINE APOCALIPSA!

Aşa ceva nu am mai trăit, deşiam văzut destule la viaţa mea...

Urmăresc cu atenţie ce spun analiştii politici.

Mai cu seamă mă interesează prognozele lor.

Mai puţin sondajele, care, se ştie, sunt făcute la comandă şi arată cam ce sume au fost vărsate. Îmi sprijin afirmaţia pe chiar spusele unuia dintre aceşti executori, auzite cu propriile urechi: „După cum ţi se plăteşte, aşa arată şi... rezultatele!”

Ei bine, de la firmele de sondaje, analiştii politici şi pronosticarii îmbătrâniţi în rele nici nu ai ce să aştepţi mare lucru.

Curiozitatea mea seîndreaptă, în acest context mai mult decât tensionat şi tulbure, spre VOCILE TINERE.

Am descoperit, în ultimele zile, două: cea a lui ALEX COZER şi a lui DAN NICU. Mai exact, DAN NICU şi ALEX COZER.

Pe Dan Nicu îl cunosc de câţiva ani. E un tânăr care m-a impresionat prin cultură, erudiţie, spirit metodic, profund, obiectiv în cele ce scrie şi publică... Am avut cuvinte de laudă la lansareacărţii sale acum ceva timp... Aşa se face că atunci când am aflat că s-a pronunţat în privinţa Marelui Seism ce ne aşteaptă pe 30 noiembrie, am făcut tot posibilul să găsesc textul ca să mă informez de la... sursă.

E la rubrica „Tableta zilei”,cu titlul „Efectul „Ucraina” în politica de la Chişinău”, apărut în Adevărul din 21 noiembrie c., pag. 6.

Deschid şi citesc cu ochi cât fundul căldărilor: oare ce-o să spună mult admiratul meu prieten mai tânăr? Dau gata un alineat, dau două, - nimic nou! Vântură nişte sondaje, care, precum ziceam, nu mă interesează pentru că sună ca nişte nuci seci. Interesul meu se răceşte brusc... În care clipă aud propria-mi voce replicând: „Dar Alex Cozer, în emisiunea „CABINETUL DIN UMBRĂ” de joia trecută, moderată de Val Butnaru, a apărut mult mai, ba chiar foarte interesant!” Deci, am, STÂND FAŢĂ-N FAŢĂ DOI TINERI, DEŞI, POATE, NU ÎNCĂ ANALIŞTI POLITICI, DAR EXPONENŢI AI NOII GENERAŢII, DE LA CARE PORNESC TOATE AŞTEPTĂRILE NOASTRE DE IEŞIRE DIN... BALTA POLTICĂ ÎN CARE NE-AM POMENIT...

Şi tocmai când erasă trag concluzia finală: păcat de băiat! păcat de tabletă! păcat de ADEVĂR! iată că dau peste următoarea frază-supoziţie: „DACĂ PCRM AR REVENI LA GUVERNARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA”... şi ochi mei literalmente explodează de curiozitate: CE S-AR ÎNTÂMPLA ATUNCI? Îmi răspunde Dan Nicu: „NOUA PUTERE AR GUVERNA ÎNTR-O MANIERĂ FOARTE ASEMĂNĂTOARE CU CEA ÎN CARE VICTOR IANUCOVICI ŞI OAMENII SĂI AU CONDUS UCRAINA DIN 2010 PÂNĂ ÎN 2014”...Gata!

Am prins.

E clar ce-ai vrut să spună Dan Nicu.

A lunecat pe pista analiştilor şi pronosticarilor naftalinizaţi de care e plină presa noastră, şi cea scrisă şi cea electronică. Mai întâi s-a lăsat ademenit de sondaje, iar la urmă a recurs la o simplă analogie. Care nici pe departe nu ţine. De ce ar fi : „NOUA GUVERNARE?”, dacă ar fi să fie VECHE-RĂSVECHE? Şi apoi, cum să vină PCRM la guvernare, dacă sondajele pe care îşi construieşte pronosticul spun că acesta îşi cifrează scorul la doar... 21%?

Ei bine, să acceptăm, convenţional de sigur, varianta. Dar finala? Ne dumireşte Dan Nicu: „Ne amintim cu toţii cum a luat sfârșit acolo regimul Ianucovici”.

O, dar e mai mult decât o APOCALIPSĂ, domnule ADEVĂR!

E un DEZASTRU pentru REPUBLICA MOLDOVA.

La altceva mă aşteptam de la un tânăr ca mult admiratul meu Dan Nicu...

Şi iar mi-am amintit de cele spuse-relatate de Alex Cozer în cadrul emisiunii „CABINETUL DIN UMBRĂ”: E TIMPUL SĂ MIZĂM PE O FORMAŢIUNE POLITICĂ NOUĂ, CU OAMENI NOI, NECOMPROMIŞI, NECORUPŢI... PE FORMAŢIUNI EXTRAPARLAMENTARE... Îl ascultam şi îmi înflorea inima: iată o gândire proaspătă, originală! De unde l-o fi descoperit Val Butnaru de l-a inclus în CABINETUL SĂU? Iar când Alex Cozer a mai declarat, în finală, că: CHIAR DACĂ ACESTE FORMAŢIUNI NOI, NECOMPROMISE NU VOR AVEA NOROCUL SĂ ACCEADĂ ÎN PARLAMENT, ELE VOR DEMONSTRA CĂ SALVAREA NOASTRĂ E APROAPE.

Ca să afirmi tu una ca asta, trebuie să ai curaj. Dar să şi fii dotat cu spirit de previziune, de optimism, de vedere largă, cu perspectivă.

În concluzie: procedând la modelling-uri privitor la posibilele variante pre- şi postelectorale, cei doi tineri s-au postat pe poziţii diametral opuse: Dan Nicu a operat cu nişte clişee uzate,recurgând la simple analogii, pe când Alex Cozer ne propune idei noi, soluţii neordinare, care... s-ar părea că sunt complet deplasate, dar care...

Şi de ce nu s-ar întâmpla minunea?

Să cadă partidele apocaliptice şi să iasă în frunte cele cu adevărat noi, necompromise...

Că doar la prezidenţialele din România s-a întâmplat?

Şi de ce ar veni la noi, cu doar câteva zile înainte de 30 noiembrie, nou alesul preşedinte al României, Klaus Iohannis?

Ca să ne trezească DIN SOMNUL CEL DE MOARTE!...

26 noiembrie 2014

XS
SM
MD
LG