Linkuri accesibilitate

Val Butnaru: Cabinetul din umbră (joi, 23 oct. c.)


Pentru cine nu ştie, anunţăm: în fiecare joi, la 20.40 JURNAL TV prezintă emisiunea CABINETUL DIN UMBRĂ, moderată de VAL BUTNARU.

Apar în cadrul ei politicieni, analişti politici, oameni de cultură, oameni de creaţie, persoane cu diverse viziuni şi convingeri politice.

Am fost invitat şi eu joia trecută, împreună cu alţi trei colegi, foşti deputaţi în primul Parlament (1990-1994).

Subiectul propus pentru dezbatere a fost unul fierbinte de tot: CUM SE DESFĂŞOARĂ ACTUALA CAMPANIE ELECTORALĂ?

- E una cam... LEŞINATĂ, a apreciat cunoscutul istoric şi analist politic ANATOL ŢĂRANU...

Calificativul m-a intrigat la modul serios şi, recunosc, a fost cel care în mare măsură m-a determinat să aştern aceste succinte impresii ...

Dar, mai întâi, despre ceea ce a declarat în preambulul emisiunii domnul Val Butnaru. Extrag doar câteva pasaje, care mi s-au părut mai consistente şi cu adevărat... PROVOCATOARE. Pentru cine? Pentru alte posturi de televiziune

„...Nu sunt de acord cu oferta colegilor mei de la ORA DE RAS (o altă emisiune la Jurnal TV - V.B.) ... Sub nicio formă n-o să votez cu Sergiu Mocanu. De ce?”, se întreabă dl Butnaru. Şi răspunde: „A fost consilierul lui Voronin. A fost în slujba comuniştilor când nimeni nu i-a cerut asta”... „Am să votez cu PLR-ul lui Ion Hadârcă. De ce cu reformatorii? Fiindcă pe lista lor se regăsesc persoane necompromise şi curate”.

După ce trece cu peria de sârmă pe spatele liderilor celor trei partide aflate la guvernare, Val Butnaru se referă la o declaraţie a deputatei Ana Guţu, care cerea reformatorilor „să se retragă din cursa electorală”, acuzându-i că „s-au vândut lui Ţopa”.

Cine este Ţopa şi de ce reformatorii s-ar fi vândut acestuia?

Domnul Val Butnaru aduce explicaţiile de rigoare. „Mă bazez pe cei 15 ani de prietenie cu Victor Ţopa”. „Victor Ţopa este prietenul şi partenerul meu. În anii în care ne cunoaştem am văzut de multe ori cum Victor a ajutat multă lume fără ca cineva să afle despre asta. Fără camere de filmat. „Urmează exemple şi fapte concrete.

Ceea ce constitue o premieră absolută în mass-media de la noi este faptul că în această emisiune Val Butnaru deschide cu nemaiîntâlnit curaj, cu totală sinceritate şi ucigătoare provocare pentru toţi magnaţii de televiziuni aşa zisul secret CINE ESTE PARTENERUL ŞI FINANŢATORUL JURNAL TV.

„Victor a fost condamnat la 10 ani de puşcărie”... „e fugar”... „Se află în Germania. Dar cum credeţi, Interpolul de acolo nu a verificat în detaliu acest caz? Şi dacă a verificat de ce nu-l arestează? De ce îl lasă să-şi vadă liniştit de afacerile sale şi să plătească cinstit impozite statului german? Simplu, fiindcă şi-a dat seama rapid că această condamnare a fost făcută la comanda lui Plahotniuc. A fost făcută în absenţa învinuitului şi cu încălcarea normelor procedurale.

Victor a ales să finanţeze o televiziune care ar spune adevărul. Care ar aduce lumină. O televiziune în care el nu apare în postura de salvator. Şi în general nu apare în imagini televizate. O televiziune în care sunt exprimate diverse opinii şi vi se oferă diverse perspective. Pentru ca dumneavoastră să faceţi alegerea corectă şi să aduceţi mai multă lumină în viaţa noastră”.

28 octombrie 2014.

P.S. În modesta mea participare la emisiune a fost că... Am emis şi eu nişte idei-opinii... Cel puţin, două. Una, că într-o campanie ca asta ar trebui să fie antrenate personalităţi vizibile şi cu imagine ce inspiră încredere... Apoi că, poate, ar fi mai potrivit să se deruleze oarecum mai calm, dacă nu de tot leşinat, altfel se poate întâmpla ca în ultimele zile să asistăm la... convulsii periculoase... Ceea ce se cam presimte de pe acum...

P.P.S. ALOCUŢIUNEA LUI Val Butnaru la acea emisiune debuta cu fraza: „Cu cât ne apropiem de dramaticul, dar POATE fericitul final din 30 noiembrie, cu atât îndoielile şi incertitudinile sunt mai mari. Şi cum ar putea să nu fie aşa, dacă cei pe care i-am ales în 2009 au trădat speranţele noastre.”

Şi tot dânsul, drept încheiere: „Am considerat că trebuie să spun asta, mai ales în aceste zile când haita a ieşit la vânătoare. ...Şi fiindcă VA FI MULTĂ MURDĂRIE ÎN ACEASTĂ CAMPANIE, EU ZIC, CÂT NU E TÂRZIU, SĂ NE APUCĂM DE PE ACUM DE CURĂŢENIE”.

XS
SM
MD
LG