Linkuri accesibilitate

Poate fi oprită Rusia?



Tactica aplicată de Rusia în farsa tragică din Ucraina nu e o noutate. Asta nu înseamnă că tehnologia nu are randament. Rusia a mai făcut acest joc, a cîștigat și știe că poate conta pe schema din manual. Pe scurt, schema arată în felul următor: mai întîi, un apel disperat al minorității ruse e plimbat prin mediile de informare și însoțit de agitații de stradă; indignarea e urmată de o reacție în forță care se finalizează cu o invazie militară a regiunii dorite; după cîteva zile sau cel mult săptămîni, Rusia oprește atacul și lasă loc de negocieri pariind îndreptățit pe dorința occidentală de a găsi o ieșire onorabilă din criză și de a-și salva mediatic panașul.

Așa a fost în Transnistria, așa a fost în Georgia, așa e în Ucraina. Tehnica loviturii subite, urmată de relaxare n-a dat greș pînă acum. Operațiunea Ucraina a adus doar un plus de perfidie. Trupele rusești au intrat fără uniformă și alte însemne de identificare. Acum, vine la rînd crearea spațiului de negociere și compromis în care liderii occidentali vor păși bucuroși să semneze acorduri solemne cu nume de orașe sau politicieni. După care, odată semnate, acordurile lasă Rusia să își păstreze pozițiile și permit occidentalilor să ducă acasă un nou succes al rațiunii și democrației. Criza ia sfîrșit și Rusia se alege cu o anexiune de facto.

Această manevră repetată a dat roade pentru că se sprijină pe o realitate incontestabilă, deși nerecunoscută: Occidentul și-a pierdut apetitul pentru confruntare și se va retrage în fața faptului împlinit. Nici un guvern și nici o societate occidentală nu mai pot concepe un conflict clasic și nu mai pot contempla costurile unei confruntări.

Înseamnă asta că Occidentul e complet dezarmat, că, pur și simplu, nu are altceva de făcut decît să asiste pasiv la avansul teritorial și strategic al Rusiei? Nu. Mijloacele și instrumentele n-au dispărut, așa cum argumentează recent un analist al conflictelor create de Rusia în Estul Europei. În rezumat, expansiunea rusească poate fi contracarată de revenirea strategică și militară a Occidentului în statele NATO din est. Dezolarea provocată de răspunsul ineficient al Occidentului e justificată, dar nu trebuie să devină finală.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG