duminică, februarie 07, 2016 Ora Locală 19:16

  Blog / Traian Ungureanu

  Declin papal (II)

  x
   
  Vaticanul nu a avut nicicînd după război o presă şi o percepţie publică favorabilă. Însă ultimii 10-15 ani au făcut trecerea de la o indiferenţă uneori ostilă, la asaltul sistematizat, susţinut de campanii media globale, cu o abilitte remarcabilă.
   
  Treptat, imaginea propriu-zisă a Bisericii catolice a dispărut şi a fost înlocuită cu tot atîtea cauze celebre şi dezastruoase.
   
  Mai întîi, problema abuzurilor sexuale ale clerului catolic asupra minorilor. Scandalul a acoperit ani buni, în care dezbaterea a fost înghiţită de acuzaţii în cascadă şi revelaţii continue. Nimeni nu a reuşit sau nu a fost lăsat să pună această temă în termeni reali. Emoţia negativă a pus în mişcare majorităţi formidabile într-o ţară sau alta şi, în cele din  urmă, Biserica Catolică a fost asimilată instituţional cu o conspiraţie sexuală. Catolicismul a devenit nu doar suspect ci în mod direct şi profesional o rezervaţie de pedofili. Vaticanul a fost timorat de la bun început şi nu a reuşit altceva decît să bată în retragere, aruncînd în urmă despăgubiri băneşti şi confirmîndu-şi pas cu pas acuzatorii.

  Problema definiţiei spiritual-teologice a instituţiilor sociale a lovit încă mai grav stabilitatea şi credibilitatea Bisericii. Astfel, nu s-a înţeles încă îndeajuns ce avarii a produs redefinirea căsătoriei. Asaltul a doborît definiţia creştină a căsătoriei în numele politicii drepturilor. Astfel, militanţii care au impus în Anglia, Franţa şi alte state vest-europene căsătoria între persoane de acelaşi sex au rostogolit raţionamentul după care nu există deosebiri între dreptul la căsătorie şi, de pildă, drepturile civile ca dreptul la muncă sau dreptul de vot.

  Prin urmare, căsătoria nu poate fi refuzată nici unui cuplul. Dacă partenerii sînt de acelaşi sex, asta e o chestiune lipsită de importanţă. Cu acest raţionament, militanţii au remorcat o mare parte a publicului şi, în acelaşi timp, au distrus esenţa originară a căsătoriei. Atacul a fost, evident, premeditat şi a urmărit să lovească în valorile umane tradiţionale. Cuplurile homosexuale aveau deja dreptul recunoscut la uniune civilă şi asta răspunde exact raţionamentului lor. Adică: pentru un drept redefinit civil, o uniune civilă.

  Mutîndu-şi pretenţiile spre căsătoria religioasă, militanţii au găsit, de fapt, pretextul unui atac dur în interiorul sferei creştine. Biserica Catolică a reacţionat palid în faţa acestui abuz, în parte pentru că nu se mai poate scutura de postura timorată în care au adus-o ani de campanie „modernă” anti-religioasă.
   
  Aceeaşi timiditate şi în faţa valului de persecuţii anti-creştine violente din lumea musulmană. În Orientul Mijlociu, Orientul Îndepărtat şi Africa, distrugerea de biserici şi asasinarea credincioşilor creştini a devenit o practică deschisă. Biserica Catolică a protestat, dar nu a încercat să coalizeze un front de opinie larg. Evident, apostolii militanţi anti-discriminare care găsesc nod în papură Bisericii, au ignorat complet valul islamic de discriminare anti-creştină violentă.
   
  Biserica e izolată dar, în parte, această situaţie e şi efectul auto-izolării. Un Papă introvertit şi o Biserică timorată au grăbit prea mult declinul.

  Taguri Radio Europa Liberă,Traian Ungureanu,Blog,Papa Benedict al XVI-lea

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: RE
  25.02.2013 17:36
  Acum cativa ani am auzit la un post de radio American un comentariu al unui preot neoprotestant. Omul a spus direct si fara ascunzisuri totul ce stia (sau credea) el despre scandalul din Biserica Catolica Americana. De fapt nu o spunea cu rautate, ca sa-i critice pe catolici, ci o spunea cu o anumita simpatie fata de fratii lui crestini care au fost victimele "unui atac al diavolului", cum s-a exprimat el.

  Cred ca ati observat deja ca scandalul cu pedofilia s-a petrecut mai mult in SUA, iar tinta abuzurilor au fost mai mult baietii.

  Preotul acesta a spus ca prin anii 60-70 in conducerea Bisericii Catolice Americane au ajuns niste homosexuali care i-au promovat, in consecinta, pe mai multi dintre ai lor in posturi importante si au conspirat sa-i protejeze pe cei care au abuzat de copii. Vaticanul si-a dat sea ma mult prea tarziu despre situatia din America si a facut gresela sa incerce musamalizarea crimelor, in loc sa ia masuri drastice.

  Dupa cum spunea preotul in cauza, cei mai credinciosi devin adesea tinta cea mai dorita a anti-crestinilor, si de aceea Biserica Catolica (cea mai mare Biserica din lume) a ajuns sa fie tinta unui atac diavolesc extrem de sofisticat.

  Slabiciunea exploatata de catre puterile anti-crestine a fost regula bizara a Catolicismului conform careia preotiilor lor nu li se permite sa se casatoreasca. Acest lucru a atras in randurile clerului Catolic mai multe persoane cu orientari netraditionale.

  Nu incerc sa-l judec sau sa-l apar pe autorul acestei dezvaluiri, nu zic ca are sau nu are dreptate. Preotul acesta are dreptul sa vada realitatea prin prizma ideilor lui despre lume.

  Ce cred eu ca este mai important e ca oamenii se stie si despre aceasta "teorie" inainte ca fiecare sa-si traga concluziile lui.

  În exclusivitate