miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 22:17

  Blog / Vladimir Beşleagă

  Poetul Grigore Vieru şi eternul speaker Marian Lupu


  -- De  ce: Grigore Vieru?
  -- Pentru că recent s-au împlinit patru ani de la tragicul accident şi de la plecarea poetului  din viaţă.
  -- De ce: Marian Lupu?
  -- Pentru că Domnia Sa a fost anume acea persoană de rang înalt care şi acum patru ani, dar şi zilele acestea a „ilustrat” magistral îndoliata ceremonie, atunci funerară, acum de... comemorare.
  -- Dar de ce: eternul speaker?
  -- Pentru ... CĂ!!!

          Dar să trecem direct la miezul chestiunii. Cităm din notiţele făcute  pe urmele fierbinţi ale evenimentului. „21  februarie 2009.  FUNERALIILE LUI  GRIGORE - O MARE DE OAMENI... ŞI LA OPERĂ ŞI LA CIMITIR... COPII, ELEVI, STUDENŢI, MATURI ŞI  MUUULŢI BĂTRÂNI... TOŢI CU FLORI... ATÂTEA FLOOORI! O MARE DE  FLORI!... FUNERALII NAŢIONALE! GARDĂ DE ONOARE... SĂBII SCOASE DIN TEACĂ... POLIŢIE... FANFARĂ MILITARĂ ... GARDA PREZIDENŢIALĂ ÎN UNIFORMĂ DE GALĂ... LA CIMITIR MITING DE DOLIU... VORBITORI MUUULŢI! ... ŞI DOI POEŢI: A. PĂUNESCU ŞI V. MATEI...
       ULTIMUL A  AVUT CUVÂNTUL SPEAKERUL LUPU, CARE  ROSTIND O FRAZĂ: „POETUL A SPUS CU MULT CURAJ CĂ SUNTEM...”  ŞI PE CÂND CĂUTA CUVÂNTUL, MULŢIMEA A STRIGAT: „ROMÂNI!”, CEEA CE A CONSTITUIT MOMENTUL SUPREM AL FUNERALIILOR, CÂND S-A ÎNTÂLNIT POEZIA CU VOCEA POPORULU I, ÎN POFIDA ÎNCERCĂRII GUVERNANŢILOR  DE A-L COFISCA PE POET ÎN MOARTE ŞI DE A PROFITA DE NENOROCIREA LUI ŞI A NOASTRĂ.
  DETALIU: CEREMONIA SE TRANSMITEA PE CÂTEVA MONITOARE  ŞI, VOCILE, LA DIFUZOARE, DAR IMEDIAT SUNETUL A DISPĂRUT... A FOST SCOS...”

        Şi acum să cităm din cele enunţate  de domnul Marian Lupu pe 14  februarie curent, la depunerea de flori la bustul poetului, aflându-se în aceeaşi funcţie de speaker: „Ziua  de naştere a marelui poet e un bun prilej ... să nu uităm niciodată ...a fost un om de o valoare deosebită... de o bunătate excepţională... de o rară cultură şi inteligenţă...”  Toate bune  şi la locul lor spuse, în asemenea împrejurări. Numai că finalul: „DUPĂ O SCURTĂ PERIOADĂ DE LA ZIUA SA DE NAŞTERE POETUL S-A STINS DIN VIAŢĂ ”.

        Stop! Cum vine asta? Vieru e născut pe 14 februarie. A decedat pe 18 ianuarie, fiind înmormântat la trei zile, pe 21.

  --  „ZIUA DE NAŞTERE A ... CUI?” o avu în vedere  domnul speaker. Cel care  a rostit acum patru ani cuvântul  de jelanie la memorabilul miting. ZIUA DE NAŞTERE A LUI VIERU? Ba bine că nu! ZIUA DE NAŞTERE A LUI EMINESCU! Pentru că  18 ianuarie cade exact  la trei zile după  sfânta zi de 15 ianuarie, ZIUA POETULUI...

  P.S. Văzut-aţi, domnii mei, ce coincidenţe - confuzii  se produc  în discursurile (dar, poate, şi în minţile) adoraţilor  noştri diriguitori?

  P.P.S. Admit că informaţia de care m-am servit (PUBLIKA MD din 14 februarie) nu a fost exactă. De ce atunci  site-ul Parlamentului nu face corecţia de rigoare?

  P.P.P.S. Oricum, cele două episoade la care m-am referit, prin ele însele, vorbesc despre  ceva, dar ceva foaaaarte relevant!

  15 februarie 2013                                     

  Taguri Radio Europa Liberă,Marian Lupu,Blog,Grigore Vieru,Vladimir Beșleagă

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate