Linkuri accesibilitate

PLDM condamnat la „opoziție” în cadrul AIE-3


Într-o emisiune recentă, premierul Filat a spus că, pe perioada acestor 3 ani de guvernare în coaliție, a avut parte de mai multă critică din partea partenerilor de alianță decît de la comuniștii din opoziție și a acuzat precum ca PL și PD ar face opoziție față de PLDM în cadrul AIE.

Într-adevăr PLDM este perceput drept singurul partid aflat la guvernare, dar această percepție a fost formată și cu ajutorul liberal-democraților, care în cadrul negocierilor foarte des aminteau de mandatul dat de alegători celor 31 de deputați din Parlament, cerînd să li se dea mai multe funcții - lucru care de cele mai dese ori și s-a întîmplat. Liberal-democrații se comportă singuri de parcă ar fi unicul partid la guvernare. Este evident că partenerii nu vor accepta această manieră de a guverna în coaliție și vor căută să facă opoziție în cadrul AIE.

Urmăresc uneori ședințele de guvern și văd cum Filat nu pierde nici o ocazie să „apostrofeze” miniștrii partenerilor de alianță. Cum să nu fie PL sau PD în „opoziție” față de PLDM?

Filat probabil că a uitat eșecul de la alegerile locale din Chișinău unde PLDM s-a ales cu doar 7 consilieri (14.01% din voturi), cînd, cu numai cîteva luni în urmă, lua la alegerile parlamentare 28.44%. Vedem o scădere cu 50% în numai jumătate de an. Aceasta mă face să presupun că electoratul solid liberal-democrat reprezintă jumătate din cele 29.42% obținute la alegerile parlamentare din 2010. Cu cele aproximativ 15% acumulate la următoarele alegeri, PLDM s-ar putea trezi în „opoziție” în cadrul eventualei AIE-3.

Unicul lucru care ar putea influența următoarele alegeri ar fi obținerea regimului liberalizat de vize, însă cel mai probabil că pînă la următoarele alegeri acest regim liberalizat nu-l vom obține. Și întrucît viața oamenilor nu s-a îmbunătățit, partidele care se vor bucura de o susținere mai mare vor fi partidele de opoziție și „opoziție”.
XS
SM
MD
LG