luni, februarie 08, 2016 Ora Locală 01:45

  Blog / Ion Socolenco

  Cum să discearnă omul simplu...

  x
  Anul trecut am decis să urmez la Praga un curs de limbă engleză, special elaborat pentru cei care planifică susținerea testului TOEFL.

  Testele pe care ni le dădea profesoara să le facem îmi păreau pe alocuri „tricky”, însă mi-au atras mai ales atenția cele în care trebuia să selectăm din mai multe variante fragmentele cu cea mai mare importanță din text. Acele teste aveau probabil scopul să ne cultive capacitatea de a detecta lucrurile cele mai importante ca mai apoi să putem rezuma textul.

  Eram surprins atunci cînd ceea ce credeam eu cel mai important lucru în texte nu coincidea cu opțiunea corectă a testului. Acest lucru mă intriga și uneori ceream profesoarei să ne explice de ce opțiunea noastră este mai puțin relevantă. Ea ne explica că astfel de teste sunt foarte populare în sistemul de învățămînt american și că în școală elevii americani fac multe teste de acest fel.

  Într-o discuție cred că este normal să avem opinii diferite în ceea ce privește lucrurile importante sau mai puțin importante, însă în realitate întotdeauna există lucruri mai importante decît altele și dacă nici măcar nu le observăm pe cele importante, și ne mulțumim de a ne concentra atenția doar asupra celor care ni se par cele mai importante, atunci riscăm să ajungem într-un cerc vicios, care să pedepsească lipsa noastră de consecutivitate.

  Politicienii de fiecare dacă își manifestă încrederea în capacitatea electoratului de a alege, în capacitatea cetățeanului simplu de a discerne. Eu n-aș fi atît de optimist mai ales dacă ținem cont de faptul că mulți jurnaliști în ziua de astăzi aleargă după trafic, după șocant, după tragism, după lucruri care aduc trafic și audiență. Am impresia că s-a uitat adevărata predestinație a presei de a informa imparțial cetățenii, iar de multe ori poate că o fac și involuntar din cauza că unii jurnaliști identifică în mod greșit ceea ce este cel mai important de relatat dintr-un eveniment.

  Și atunci mă întreb cum să discearnă omul simplu, dacă nici măcar cei versați nu abordează subiectele importante?

  Taguri presa,Radio Europa Liberă,Moldova blog,opinii,Libertatea presei,calitatea informației

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Anonim de la: Paris
  12.02.2013 23:23

  " Ziarul s-a îndepărtat de carte, jurnalismul s-a îndepărtat de televiziune şi s-a apropiat de internet, ziaristul a devenit un prestator de servicii, cetăţeanul a devenit ziarist "
  citat din Cristian Tudor Popescu

  Jurnalistii de astazi sunt dovada ca daca vrei, poti sa reusesti intr-o meserie care nu mai are nimic de-a face cu pasiunea, talentul si, nu in ultimul rand, cu priceperea in a folosi corect limba materna, ci a da din coate, a te impinge suficient cat sa-i bagi microfonul in gura accidentatului intins pe targa ori mai stiu eu carui smecher "om de afaceri"... gura-casca...
  Semnat: "Anonim celebru"

  de: Anonim de la: Paris
  12.02.2013 20:12
  Excelent D-le "RE", subscriu intru-totul! Autorul nu se oboseste sa acorde importanta corectitudinii verbale de baza, un limbaj sarac, modest si alterat gramatical.
  Cat priveste subsemnatul, eu n-am cerut nimanui sa simta sau sa actioneze intr-un fel sau altul. Eu am valorile mele si, pe baza lor sunt sau nu de acord cu actiunea cuiva. Acel cineva nu trebuie sa dea 5 lei gauriti pe parera mea. Dar am DREPTUL la ea. Ingradindu-mi dreptul la replica, mie cetatean european, imi incalca dreptul la libertatea de expresie, garantat de Carta Europeana a Drepturilor Omului.
  Amintesc doar autorului ca nu am incalcat sub nici o forma "regulile forului"... probabil am scris pentru alte nivele de gandire...
  Semnat: "Anonim celebru"

  de: RE
  12.02.2013 18:49
  Nu am prea mult timp sa analizez textul, dar pot sa spun ca e prea lung si prea personal.

  Partea intaia cu exemplul din viata personala poate fi citi numai in urma unui efort extraordinar de volitie. In mod normal acesta putea fi redus la trei propozitii. Restul mi se pare un dans haotic imprejurul ideii principale: unii [oameni importanti] identifică în mod greșit [esenta unui] eveniment.

  Un blog nu este un sir de idei care se scurge la vale, ci un eseu, si ar merita sa fie mai structurat, daca ai un mesaj si vrei ca acesta sa ajunga la cititor.

  Iata cum arata un eseu american de nivelul anului 1 de colegiu: are o introducere, un paragraf in care se mentioneaza pe scurt ideile care vor fi expuse, dupa care urmeaza cel putin trei paragrafe cu ideile propriu zise - cateva puncte de vedere referitoare la tema abordata, si in final o incheiere in care se cristalizeaza concluziile.

  In final vreau sa va confirm suspiciunile - da, este adevarat ca unii jurnalisti moldoveni nu prea stiu sa identifice esenta unor evenimente...
  Răspuns

  de: Ion Socolenco
  13.02.2013 00:12
  Vă mulțumesc pentru comentariu. Mă bucur că sunteți de acord cu observația mea că unii jurnaliști moldoveni nu știu să identifice problemele principale asupra cărora să-și focuseze atenția sau să identifice esența unor evenimente. Referitor la sugestiile dvs. cum ar trebui să fie structurat un text, eu le voi lua în considerație; țin să menționez, însă, că nu orice text poate fi încadrat în această matrice. Eu nu sunt adeptul unei gîndiri șablonare, pentru că, astfel, ideile nu le poți expune în toată plinătatea lor, ci într-o formă trunchiată.

  de: Anonim de la: Paris
  11.02.2013 22:52
  O natiune debusolata, o natiune cu virtuti si caracter, o natiune turmentata, o turma fara pastor, un popor fara identitate, o trestie batuta de vant, un neam ticalos si viclean, oameni fara scrupule si fara vointa de a lupta, fara dragoste de tara si de urmasi... Acestea sunt trasaturile poporului nostru din zilele noastre. Tragic dar adevarat. Politolog sau ziarist ("jurnalist"/"bloggher") poate fi oricine si la fel politician, dar ceea ce ne lipseste noua este 'un om' care poate fi eu si tu. Ne lipseste identitatea umana. Orice efect are o cazua. Efectul il avem si se numeste ESEC! Cauza? Depravarea spirituala si morala a natiunii noastre. Suntem o natiune moarta in pacat si neascultare... Daca nu percepem in mod constient un mesaj el nu are nici un efect asupra noastra. De fapt noi cautam informatia, nu vine ea spre noi. In schimb suntem manipulati prin modul explicit in care e prezentata informatia. Suntem bagati uneori peste gat intr-o situatie ca nici nu ne mai dam seama ca suntem dusi de nas (vezi cazul accidentului din Padurea Domneasca). Asta poti sa o vezi chiar si la nivel de tara. Uneori suntem de-a dreptul orbi. Mai mult decat atat: marxism-leninismul spunea si el ca sintem toti egali. Era numai o minciuna menita sa stapineasca "turma" asa cum vroiau unii Tovarasi de la capul turmei ne-egali cu cei din turma ......
  Semnat: "Anonim celebru"

  de: RE
  11.02.2013 18:12
  D-le Socolenco, nu stiu de ce si cum ati ajuns sa scrieti bloguri chiar pe site-ul Europei Libere, dar veau sa va spun ca nivelul acestor comentarii este foarte, foarte jos. Mie mi se par cam la un "nivel de liceu".

  Europa Libera are nevoie de ceva mai avansat, mai educat, un "nivel de doctorat" poate, adica cam cu trei trepte mai sus.

  Imi pare rau, am evitat mult sa vin cu criticile de genul asta, dar uneori e mai bine sa stii si sa iei masuri, decat sa te faci de ras.

  (Nu e obligatoriu sa publicati comentariul asta.)
  Răspuns

  de: Ion Socolenco
  12.02.2013 07:29
  Dle RE, este ușor să generalizăm, dar pe mine m-ar interesa să știu exact ce anume vă face să aveți această impresie. Au mai fost și alți comentatori care mă acuzau precum că textele mele ar fi scrise cu multe greșeli gramaticale, însă cînd le ceream să-mi dea exemple - nu puteau oferi nici un exemplu concret.

  de: Mark de la: Rutgers University
  09.02.2013 19:28
  Sa vezi Ioane ca ai o doza mare de adevar. Cum sa filtreze omul de rind abundenta de informatie care iese din gura politicianului, jurnalistulu sau a oricarui alt talalaitor public care la rindul sau nu prea intelege ce vorbeste si la ce duce. Vezi ca specificul "culturii cintatului" moldav este mai putin in a transmite un packet informational, ci mai mult de a se urca pe cel ami inalt gard (ca de exemplu tribuna parlamentului sau sala de conferinte) de dragul admiratiei celor din jur. Si pe dinsul nici pe departe nu-l intereseaza ca mesajul e plin ge aaaaauri si iiiiiur sau deciur si cacious si alte feluir de spuraciuni linguistice ca "si daca vretiuri..."sau "intradevarur....". Mesajul este pustiu de alte sensulri decit "privitima blegilor compatrioti - eu vorbesc in public si de aceia sunt destept". E ceva de genul unei versiuni vulgarizare a motoului grec "cuget deci exist".
  Aici intrebarea mea este Ioane, ce sensuri ascunse si adevaruri pure vreai Tu sa scoata bietul moldovean care este pe alocuri si mai putin educat decit talalaitorul public din mesajul acestora?

  Răspuns

  de: Ion Socolenco
  10.02.2013 20:24
  Mark, îți mulțumesc pentru comentariu. Este adevărat că politicienii folosesc foarte des un limbaj de umplutură atunci cînd răspund la întrebările jurnaliștilor sau ale cetățenilor simpli. Din păcate, agenda jurnaliștilor este dictată de politicieni și jurnaliștii fără să realizeze de multe ori fac jocul politicienilor, iar aceasta probabil se întîmplă și din cauza că majoritatea politicienilor sunt bărbați, care au mai mult tupeu, iar majoritatea jurnaliștilor sunt femei, care sunt mai slabe de înger. Pentru mine este paradoxal, de exemplu, faptul că accidentul din Pădurea Domnească a fost extrem de mediatizat și nu am văzut practic nicăieri vreun material despre cazul persoanei împușcate la schimbul valutar în aceeași zi. În Republica Moldova există probleme stringente despre care foarte mulți demnitari europeni și toți ambasadorii acreditați la noi în țară vorbesc aproape în cor că trebuie să luptăm contra corupției și să reformăm sistemul judecătoresc, însă apelul lor nu ajunge la urechile noastre, mai cu seamă la urechile jurnaliștilor, care ar trebui să întrebe politicienii în fiecare zi ce fac ei concret pentru a rezolva aceste probleme. Și ca să-ți răspund la întrebare, cred că bietul moldovean ar înțelege cel mai mult din cele spuse de Mihai Eminescu în Scrisoarea III: „Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici; Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici...”

  În exclusivitate